Foto: Shutterstock

Salīdzinot ar 2018. gadu, aizvadītā gada laikā Latvijas Drošāka interneta centra "Drossinternets.lv" ziņojumu līnijā saņemto ziņojumu skaits pieaudzis vairāk nekā sešas reizes, informē centra pārstāvji. Vairums ziņojumu ir par bērnu kailfoto un bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem internetā, kā arī par pedofilu aktivitātēm.

2019. gada laikā "Drossinternets.lv" ziņojumu līnijā saņemti 3836 ziņojumi, kas ir sešas reizes vairāk nekā gadu iepriekš, kad saņemti 579 ziņojumi. Lielākā daļa – 85 procenti pērn saņemto ziņojumu – ir par bērnu kailfoto vai bērnu seksuālu izmantošanu saturošiem materiāliem internetā. Sadarbojoties ar Valsts policiju, interneta pakalpojumu sniedzējiem un starptautiskās INHOPE asociācijas biedriem, šāda veida nelegāli materiāli tika dzēsti pāris dienu laikā. Tikai neliela daļa ziņojumu "Drossinternets.lv" ziņojumu līnijā ir par citām ar drošību internetā saistītām tēmām, no kurām populārākās ir finanšu krāpniecība (105 ziņojumi) vai cieņas un goda aizskaršana (105 ziņojumi).

"Apkopojot ziņojumus, esam konstatējuši virkni izplatītu veidu, kā nepilngadīgas personas kailfoto vai video nonāk interneta vidē. Ļoti bieži savas atvases fotouzņēmumu internetā neapdomīgi publicē paši vecāki, neaizdomājoties par risku – kāds lejupielādēs savā ierīcē viņu bērnu kailfoto un vēlāk, iespējams, izplatīs to tālāk pedofilu tīklos. Tāpat nereti pats bērns vai pusaudzis labprātīgi ir nosūtījis savu kailfoto vai video kādam, ar ko sarakstās sociālo tīklu un saziņas platformās," skaidro "Drossinternets.lv" vadītāja Maija Katkovska. Viņa uzsver, ka samērā bieži sastopami kailfoto izspiešanas gadījumi, kad ar dažādām manipulācijas metodēm tiek panākts, lai bērns atkailinātos ekrāna priekšā. Tīņu vidū izplatīta ir kailfoto apmaiņa attiecību laikā, taču pēc attiecību iziršanas foto tiek izmantots, lai otru pazemotu, atriebtos vai sāpinātu.

Lai arī kādā veidā nepilngadīgas personas kailfoto ir nonācis interneta vidē, Katkovska uzsver, ka, saskaroties ar šāda veida nelegālajiem materiāliem, ikviena pienākums ir nekavējoties par to ziņot "Drossinternets.lv" vai Valsts policijai. Atbilstoši Latvijas likumdošanai persona, kura rada vai izplata bērnu kailfoto, var tikt saukta pie kriminālatbildības, kas iestājas no 14 gadu vecuma.

Gādājot par bērnu drošību, Drossinternets.lv ir sagatavojis informatīvu materiālu vecākiem "Kā rīkoties, ja bērna kailfoto ir nonācis internetā?". Tajā vecāki un citi interesenti var atrast noderīgu informāciju par veidiem, kā bērnu kailfoto parasti nonāk interneta vidē. Plašāka uzmanība tiek pievērsta paņēmieniem, kurus parasti izmanto bērni un pusaudži, lai "izvilinātu" kailfoto citam no cita. Tāpat apkopoti triki, kādus ir iecienījuši pedofili.

Informatīvajā materiālā ir arī atrodami praktiski padomi, kā rīkoties vecākiem, ja bērns vēršas pēc palīdzības. Informatīvais materiāls vecākiem pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!