Foto: Privātais arhīvs
Spilgta sieviete, tas ir pats pirmais iespaids, kā raksturot Gundegu O. Vainovsku. Atšķirīgais ģērbšanās stils, gari, blondi, princešu lokās ieveidoti mati, izteiksmīgs grims un mīlestība pret rotaļu lāčiem, ko var redzēt arī, nemaz nezinot, ar ko sieviete nodarbojas. Lācēnus var saskatīt uz viņas tālruņa vāciņa, arī soma ir ar lāčiem, un arī uz interviju Gundega atnāk ar diviem lācēniem – mazo Piektdieni un lielāku lāci, kuriem atrodas vietiņa uz galda kādā kafejnīcā Vecrīgā, kur mums norunāta satikšanās.

Gundega ikdienā strādā par žurnālisti, bet nu jau daudzus gadus aizrāvusies ar rotaļu lāču kolekcionēšanu un fotosesiju veidošanu, lai taptu bērniem domātas grāmatas. Tajās ir redzami lāči reālajā vidē un nedaudz teksta, bet grāmatas veidotas tā, lai arī lasīt nepratēji varētu saprast, kas notiek lāča Rūda dzīvē.

Kā atzīst pati Gundega, laikam jau viņā vēl dzīvo bērns, jo viņa pat nespēj atcerēties, kad un kāpēc šī lāču būšana sākusies. Nu viņa ir 192 lācēnu vecākā māsa, tā viņa pati raksturo situāciju, lai gan grāmatiņās, kas nu ir jau divas, aprakstīts, ka Gundega ir lāču mamma. Un vēl Gundega atzīst, ka viņai ļoti patīk pilis, viss, kas saistīts ar renesanses un baroka laiku. Un to var pamanīt arī viņas apģērbā…

Teju 200 lāči un katram savs vārds

Gundega sarunas sākumā zibenīgi spēj nosaukt savas kolekcijas apmērus – 192 lāči, nākuši no četriem kontinentiem un 24 valstīm. Gan pirkti, gan dāvināti, un katram pūkainim ir savs vārds. Gundega no galvas zina visus. "Vīrs uzdāvināja lāču skapi, tad tos arī saskaitīju. Sanāca 192. Dažiem lāčiem ir pat vairāki vārdi. Tā, piemēram, ir ar manu Rūdi, grāmatu galveno varoni, kuru vēl sauc par Nauri un Bruno. Tas tā iegājās, jo draugi nevarēja atcerēties, kā lāci sauc, un iedeva viņam citu vārdu. Viens no maniem lāčiem ir pašas rokām darināts. Tā ir Esmeralda, kura šogad ieguva arī debitantes diplomu lāču meistaru konkursā Anglijā," stāsta Gundega.

Lācenītei Esmeraldai kustās rokas un kājas, tā ir no augstvērtīga materiāla un kopumā rotaļlietas pagatavošanai, neskaitot Gundegas ieguldīto darbu, iztērēti ap 100 eiro. "Izgatavot pašai lāci nav tik sarežģīti, kā izskatās, taču tas ir ļoti piņķerīgs un laikietilpīgs darbs. To darīju, vadoties no aptuveni 12 dažādām video pamācībām. Piemēram, acis lācenītei vajadzēja iestrādāt, izmantojot garu, garu adatu. Lācene arī rūc," ar sajūsmu atminas Gundega.

Foto: Privātā arhīva foto
Foto: Gundegas rokām gatavotā lācenīte Esmeralda.

Gundegai joprojām ir saglabājies un tiek īpaši saudzēts viņas pirmais lācis Maira, kas ir tikai trīs gadus jaunāks par pašu saimnieci. Kā stāstījusi Gundegas mamma un arī pati nedaudz atminas no bērnības dienām, lellēm, kas nāca gultiņā blakus, bija cietas rokas un kājas, tādēļ Maira kļuva par Gundegas vismīļāko rotaļlietu. "Lācītis Maira bija man līdzi pirmajā ģimenes ceļojumā – uz Igauniju, arī uz skolu nereti to paņēmu līdzi. Bet tagad šo lāci īpaši saudzēju, nevar to mazgāt, deguntiņš arī jau nodilis. Man vienmēr rotaļlietas bijušas mīļas, arī pusaudžu gados man tās patika. Es vienmēr esmu uztvērusi, ka rotaļlietas ir kā ģimenes locekļi, kuriem nevar darīt pāri, kaut ko plēst. Šī mana kolekcija ir tapusi aptuveni 10 gadu laikā. Jā, atzīstos, manī joprojām mīt bērnišķīgums un rotaļīgums," saka Gundega.

Lāči kā bērni

Foto: Privātā arhīva foto

Gundega ir precējusies, bet viņas ģimenē bērnu nav, tādēļ rotaļu lāci dažreiz kļūst kā pašas mazuļi. "Ja man būtu bērni, es domāju, ka pavisam maziem es tiem nemaz neļautu spēlēties ar saviem lāčiem. Tā tomēr ir kolekcija. Un man arī nepatīk, ka citi aiztiek, burza manu Rūdi, kad aizejam, piemēram, uz kādu pasākumu. Rūdis taču ir grāmatu varonis, un ja visi viņu gribēs apčamdīt, kas no viņa pāri paliks?" atzīstas lāču saimniece. Lācim Rūdim decembrī būs 15 gadi, un to Gundega nopirka, sastiķējot naudiņu kopā ar mammu, tas bija 2002. gadā. "Pie mājas mums bija veikals, kurā pamanīju skaisto lāci, bet tas bija padārgs. Tā es uz viņu skatījos, skatījos un ar mammu nolēmām - ja vēl tas būs, iepriecināsim sevi uz Ziemassvētkiem. Tā Rūdis ienāca manās mājās," stāsta Gundega, smejot piebilstot, ka nu Rūdim kā bērnam ir pilna atvilktne ar drēbītēm. Daļa ir pašas šūtas, daļa iegādātas, arī ārzemju interneta veikalos.
Foto: Privātā arhīva foto
Foto: Rūdis rullē piparkūku mīklu.

"Rūdim vajadzēja lietus mētelīti un gumijas zābaciņus. Meklēju, bet neko īsti neatradu, līdz uzgāju, ka viena mamma tepat Latvijā pārdod tieši tādu mētelīti, kā meklēju, jo viņas bērns no tā jau bija izaudzis. Rūdis ir 53 centimetru garš, tādēļ viņam der mazu bērnu apģērbs. Sazinājos ar šo māmiņu, paskaidroju, ka man vajadzēs mētelīti rotaļu lāča fotosesijai, nevis bērnam. Un mums sākās jauka pazīšanās. Viņa atsūtīja man apģērbu, un klāt bija pielikusi mazu lācīti, ar kuru pašas bērni nespēlējas. Nu Rūdim ir mazs rotaļu draudziņš," rādot telefonā Rūdi, sapucētu jaunajā mētelītī, stāsta Gundega.

Rūda apģērbšanā jeb garderobes paplašināšanā aktīvi piedalās arī Gundegas vīrs. "Rūdim pagājušajos Ziemassvētkos vajadzēja tērpu fotosesijai. Vīrs ieraudzīja "Depo" rūķu kostīmu sarkanā krāsā, protams, domātu maziem bērniem, un uzreiz man sūta bildi, vai derēs tāds ietērps. Kopā ar vīru esam taisījuši arī čības Rūdim un dāmu kurpes lācenītei Esmeraldai. Tāpat viņš man palīdzēja šķelttapas ciešāk savilkt, kad taisīju Esmeraldu, jo man rokās spēka nav nemaz, kolas pudeli pat nevaru lāgā atskrūvēt," par vīra iesaisti sievas nodarbē stāsta lāču saimniece. Taujāju, ar ko nodarbojas vīrs, jo ne visi vīri būtu gatavi meklēt rotaļu lācim tērpus un gatavot filca čības. "Viņš nodarbojas ar datoru lietām," paskaidro Gundega.

Iepriekš pieminētais mazais lācēns Piektdienis ar Gundegu kopā ir gandrīz visu laiku, tas vienmēr brauc līdzi ceļojumos. Vienreiz bijis tā, ka Piektdienis bijis pazudis, Gundegai jābrauc uz lidostu, bet mazais lācītis kā zemē iekritis. Gundega jau sākusi pavisam nopietni kreņķēties, bet tad lācēns, gluži kā nemaz nebūtu pazudis, parādījies. Piektdienis ir pabijis visur, kur viņa ģimene –ASV, Parīzē, pat Indonēzijā pie ziloņiem. Un Gundega mazo Piektdieni vienmēr arī nobildē reālā vidē – pie pilīm, visur, kur paši dodas.

Lūk, iepazīsties, šis ir Gundegas mīļais Piektdienis!

Foto: Privātā arhīva foto

Bērns un pagātne, kas iemājojušas Gundegā

Foto: Privātā arhīva foto

Kā Gundega nonākusi līdz lāču kolekcionēšanai un fotosesiju veidošanai? Viņa pati to nemaz nezina, nevar atbildēt konkrētu iemeslu vai laiku, kad tas sācies. Ap 2011. gadu viņa sākusi bildēt savus lāčus. Gundegas pirmajā grāmatiņā ir atspoguļots, kā lācēns Rūdis cep piparkūkas, un tas viss notiek viņas virtuvē, izmantojot īstus priekšmetus – mīklas rulli, piparkūku formiņas. "Iedomājieties, tas nemaz nav tik vienkārši, jo lāča izmēru attiecības pret reālo vidi ir atšķirīgas. Nu jau man nepieciešami arī asistenti, lai fotografētu. Kādreiz izpalīdz draudzene, bet lielākoties asistē vīrs... Vēl viņš ierosināja, ka vajadzētu katram lācim uztaisīt savu pasīti, tādu kā atskaiti – no kurienes lācis radies, kā sauc, cik vecs, bet tas uz priekšdienām," stāsta lāču saimniece.

Lāči nav vienīgā Gundega aizraušanās, arī ceļot ļoti patīk. Un prioritāri ceļojumos tiek aplūkotas pilis. "Man ļoti aizrauj pilis, to pagātne, varu skatīties un apbrīnot visus tos tornīšus, ģerboņus, mūsu laikos jau šādas celtnes vairs netop. Vēl man šķiet, kādā no iepriekšējām dzīvēm esmu dzīvojusi Londonā, tā ir mana pilsēta. Es jau smejos, ka īstie angļi Londonā ir tikai policisti un muzeju darbinieki, bet šī pilsēta mani aizrauj," atzīst Gundega, paturpinot, ka pirms kāda laika, kad bija samilzušas veselības problēmas, devusies pie dziednieces, kura sacījusi, ka viņa iepriekšējā dzīvē esot bijusi māksliniece un dzīvojusi Francijā. "Man ļoti patīk renesanses un baroka laika mode. Kad ar vīru bijām Preiļos, muzejā, kur var pielaikot senos princešu un prinču tērpus, visu dienu pavadījām šajā karaļvalstī. Vīrs tā kā sākumā negribēja piemērīties, bet tad mēs aizrāvāmies," atminas Gundega.

Fotogalerija no Gundegas ceļojumiem laikā un viņas mīļlāči:

Kur Gundegai radusies tāda mīlestība pret vecajiem karaļu laikiem un rotaļu lāčiem, viņa pati nezina. Vien pastāsta, ka savā ģimenē augusi viena, bez brāļiem un māsām. Kad bijusi maza, ļoti paticis zīmēt, vēlāk arī gleznot, ko darījusi diezgan nopietni. Bijušas arī personālizstādes. Lai gan viņa teic, ka savulaik nav varējusi iedomāties, ka pienāks brīdis, kad vairs negleznos, līdz ar datora ienākšanu ikdienā, zīmēšana atstāta novārtā. Gundega cer, ka reiz gleznošana atgriezīsies dzīvē tikpat pēkšņi, kā no tās aizgājusi.

Foto: Privātā arhīva foto
Foto: Gundegas akvarelis grupa "Savage Garden".

Ikdienā lāču saimniece strādā par žurnālisti, rakstot par ārzemju slavenībām. Viņa intervējusi dažādus mūziķus, tostarp Leniju Kravicu, "Roxette", "The Killers", Vanesu Meju, Miku, Džeimsu Blantu, un citus. Kopumā ar dažādām slavenībām viņai tapusi 21 intervija, tiesa, galvenokārt pa tālruni, taču ar dažiem arī tepat Latvijā, klātienē, un Gundega rāda savā telefonā bildes, kur pozē ar viņas pusaudžu gadu elku Braienu Adamsu.

Foto: Gundega un Mika.

"Pat ja man nebūtu maizes darbs, ar lāču lietām darāmā laikam pietiktu ilgam laikam," atzīst Gundega, kurai jau sākusi tapt nākamā grāmata par lācēniem.

Bet te Gundegas veidotās grāmatiņas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!