"Supervaronim nepazust" – tāds ir sociālās kampaņas nosaukums, ar kuru iecerēts mudināt gan vecākus, gan skolotājus runāt ar bērniem jau kopš mazotnes par jautājumiem, kas saistīti ar viņa drošību un rīcību dažādās situācijās.

Kampaņas ideja pieder Valsts policijai, bet tā tiek īstenota kopīgi ar sadarbības partneriem – "Delfi", "Rimi", "Balta" un "DeepWhite".

Pieci jautājumi, uz kuriem katram bērnam būtu jāzina atbildes:

  • Ko darīt, ja esi nokļuvis ķezā?
  • Kāds ir palīdzības tālruņa numurs?
  • Kur ir tavas mājas?
  • Kā sauc tavus vecākus?
  • Kāds ir vecāku telefona numurs?

Ikviens bērns, kurš zina, kā rīkoties, nokļūstot ķibelē, ir Supervaronis! Viņa zināšanas par pieciem ar drošību saistītiem jautājumiem kļūst par bērna superspējām, kas viņu var aizsargāt.

Kampaņas atklāšana norisinājās Rīgā, Āgenskalna sākumskolā, kur ar kampaņas materiāliem tika iepazīstināti Āgenskalna sākumskolas pirmo klašu skolēni. Kampaņa vērsta gan uz vecāku, gan skolotāju un visu sabiedrību kopumā, bet bērnu mērķauditorija ir trīs līdz septiņus gadus veci bērni. Par bērnu un sabiedrības izglītošanas kamapņas varoņiem izvēlēts SuperToms un SuperAnna.


Iecerēts, ka kampaņa notiks no 17. oktobra līdz 11. novembrim. Policija ir izstrādājusi informatīvu materiālu pieaugušajiem, kas palīdzēs labāk sagatavot bērnu neierastai situācijai. Tas palīdzēs uzsākt sarunu, iezīmēs galvenos virzienus gan vecākiem, gan skolotājiem, mudinās kopā ar bērnu izzināt ar viņa drošību saistītos jautājumus caur rotaļu elementiem. Tāpat sagatavoti materiāli bērniem – maskas, krāsojamais plakāts, supervaroņu apliecības u.c. Materiāli būs pieejami "Rimi" veikalos, daļa tiks izplatīta pasākumos, savukārt Valsts policijas mājaslapā tie būs pieejami visu laiku.

Supervaroņu apliecības bērns aizpilda kopā ar pieaugušo palīdzību. Iemācoties atbildes uz jautājumiem, par katru atbildi apliecībā drīkst ielīmēt uzlīmi. Sakrājot piecas uzlīmes, bērns kļūst par Supervaroni.

Kā pieaugušais mazajam var palīdzēt iemācīties atbildes uz pieciem super jautājumiem

Kā uzsver policijā, pieaugušajiem ir jārūpējas, lai bērns zina, kā rīkoties, ja ir nokļuvis ķezā. Ikviens bērns var būt Supervaronis, iemācoties atbildes uz šiem pieciem jautājumiem!

Ko darīt, ja esi nokļuvis ķezā?

Izskaidro bērnam – ja gadās nonākt nelaimē, piemēram, apmaldīties, viņš droši var pieiet pie pieaugušā, kurš tajā brīdī viņam liekas uzticams.

Pastāsti, kurš no svešiniekiem varētu būt uzticams. Piemēram, pieaugušais ar bērnu vai cilvēks formas tērpā – policijas darbinieks, veikala pārdevēja vai apsargs, sabiedriskā transporta vadītājs u.c.

Lai bērns labāk iegaumētu, pie kā vērsties, padari šo uzdevumu par rotaļu – ļauj viņam uzzīmēt tos cilvēkus, kuri var būt uzticami.

Nereti jārēķinās, ka pieaugušais var būt steidzīgs vai ne vienmēr atsaucīgs. Tādā situācijā Supervaronim jābūt neatlaidīgam un jāmēģina uzrunāt citus pieaugušos. Ja tuvumā nav neviena pieaugušā, kurš varētu palīdzēt, tad jāzvana palīdzības tālrunim 112.

Kāds ir palīdzības tālruņa numurs?

Iemāci bērnam šo numuru, piemēram, ar asociatīvo spēli "sejiņa":
1 – mute
1 – deguns
2 – actiņas

Lai bērns zina, kā rīkoties sarunas laikā ar palīdzības tālruņa operatoru, jau iepriekš izrunā, uz kādiem jautājumiem būs jāatbild:

Kur tu šobrīd atrodies?

Pārrunā ar bērnu, kā atpazīt vidi sev apkārt un kā to raksturot. Pievērs uzmanību tuvākā sabiedriskā transporta pieturas vai ielas nosaukumam, mājas numuram, kā arī tuvumā esošajiem lielajiem objektiem (lielveikali, torņi, tilti, ezeri u.c.).

Svarīgi, lai bērns zina, kurā pilsētā un rajonā dzīvo. Piemēram, var minēt, ka ielu nosaukumi un māju numuri palīdz vecītim atrast, kur Ziemassvētkos nest dāvanas.

Kas ar tevi ir noticis?

Iemāci bērnam, ka viņš palīdzības tālruņa operatoram var uzticēties un pastāstīt, kādā nelaimē nokļuvis (apmaldījies, nobijies, cietis uz ielas vai mājās).

Pastāsti bērnam, ka operators var uzdot arī citus jautājumus un bērnam nav jābaidās uz tiem atbildēt. Būtiski atcerēties – nepārtraukt sarunu pirmajam.

Svarīgi, lai bērns zina informāciju par savu dzīvesvietu un ģimeni.

Kur ir tavas mājas?

Nav tik svarīgi, lai bērns zina precīzu mājas vai dzīvokļa numuru, taču būtiski, lai spētu izskaidrot, kur dzīvo. Šajā uzdevumā noderēs apkārtējās vides atpazīšanas iemaņas, ko bērns būs apguvis otrajā jautājumā.

Kā sauc tavus vecākus?

Pārliecinies, vai bērns zina un var skaidri pateikt savu vecāku vārdu un uzvārdu. Piemēram, ar zīmējumu "Mūsu ģimenes koks", kur uz katra koka zara varat pierakstīt ģimenes locekļu vārdus un uzvārdus, kā arī pārliecinies, lai bērns tos skaidri prot pateikt.

Kāds ir vecāku tālruņa numurs?

Saprotams, ka ne visi bērni varēs atcerēties vecāku telefonu numurus, tādēļ parūpējies, lai bērnam tie ir pieejami citā veidā.

Piemēram, varat kopīgi izgatavot vecāku vizītkarti, tajā norādot telefona numuru, un ielikt mugursomas vai apģērba iekšējā kabatā. Pārliecinies, ka bērns zina, kur šo vizītkarti atrast.

Kad ar bērnu būsiet izrunājuši visus piecus jautājumus un pārliecinājušies, ka bērns zina atbildes, viņš būs ieguvis piecas superspējas. Aicini bērnu iejusties supervaroņa tēlā un kopā izgatavojiet supervaroņa masku!

Kampaņas goda vēstnese ir bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe Freiberga, bet kampaņā darbosies arī citi vēstneši, tai skaitā bokseris Mairis Briedis, dziedātāja Māra Holšteina-Upmane un arīdzan Goran Gora, dīdžejs Toms Grēviņš ar ģimeni.

Bijusī Valsts prezidenta Vaira Vīķe-Freiberga, noskatoties kampaņas video un pēc tam uzrunājot 1. klases skolēnus, uzsvēra, ka ir tādi supervaroņi, ko redzam televīzijā un citviet un kuri lido pa gaisu, bet "jūs varat kļūt par supervaroņiem, ja sirdī ir sajūta, ka jūtaties droši un ar jums nekas slikts nenotiks. Bet, ja arī notikusi kāda ķeza, zināsiet, kā no tās izkļūt".

Vīķe-Freiberga bērniem pastāstīja savas atmiņas. Viņa atceroties laiku, kad bijusi pavisam maza un bijusi aizgājusi no sava dzīvokļa uz blakus ielu. Mazā Vaira esot apjukusi, jo nevarējusi atrast nevienu orientieri, kas parasti palīdzēja atrast ceļu uz mājām. Apkārt bijis daudz pieaugušo, "es viņiem biju līdz ceļiem, un man apkārt bija tikai kāju mežs". Mazā meitenīte sākusi raudāt. "Jā, arī supervaroņi raud, bet tad ir jāizšņauc deguns un jādomā, ko darīt," pamācīja bijusī Valsts prezidente. Viņai paveicies, jo klāt pienākusi kāda tante, kura prasījusi, vai nevajag palīdzību. Jā, mazā meitenīte atzinusies, ka ir nomaldījusies. Bet viņa zināja savu adresi – nosauca to un tante palīdzēja nokļūt mājās.

Supervaroņiem ir jāzina arī divi burvju vārdi – lūdzu un paldies, uzsvēra Vīķe-Freiberga, norādot, ka "lidot jūs neiemācīsieties, bet drošību sirdī jūs dabūsiet, ja iemācīsieties tās dažas lietas".

Šeit atradīsi kampaņas mājaslapu, kurā ir dažādi informatīvie materiāli, kas palīdzēs bērnus veiksmīgāk izglītot šajos drošības jautājumos. Policijas pārstāve Sigita Pildava stāstīja, ka policija apgādās aptuveni 650 bērnudārzus ar materiāliem - rokasgrāmatām, kampaņas plakātiem un Supervaroņa maskas šabloniem. "Caur šiem bērnudārziem mēs varam sasniegt ap 80 000 bērnu. Tāpat esam elektroniski nosūtījuši materiālus Latvijas skolām, kurās ir 1. klases," informēpolicijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!