Foto: PantherMedia/Scanpix
Mūsdienās interneta dzīlēs var atrast daudzu pseidopsihologu padomus, un šie cilvēki bez akadēmiskās izglītības, profesionālās prakses, supervīzijas un citām nepieciešamām psiholoģiskās darbības aktivitātēm uzņēmušies tādu kā sieviešu guru lomu.

Pedagoģe, psiholoģe Elēna Gončarova portālā "Letidor" brīdina, kādi pseidopsihologu padomi pāra attiecībās var nodarīt tikai kaitējumu, iespējams, pat novest pie šķiršanās.

"Šodien sievietēm māca, kā apprecēt miljonāru, kā "būt stervai" utt. Ja apkopotu vairuma "padomdevēju" domu, tad viss noved pie viena: manipulācijām ar pretējo dzimumu sava pašlabuma dēļ. Tomēr šādi padomi, rekomendācijas, treiningi nereti var kaitēt ne tikai pašai sievietei, bet arī viņas attiecībām ar vīriešiem," brīdina Gončarova. Turpinājumā vari iepazīties ar šiem pieciem kaitīgajiem padomiem.

Pārstāj strādāt un tavs vīrietis sāks vairāk pelnīt

Viens no padomiem, ko pseidopsihologi iesaka precētām sievietēm, kā arī tām, kuras ir attiecībās, – pārstāt strādāt.

Šāda padoma mērķis ir motivēt vīrieti vairāk pelnīt. Saskaņā ar šo padomdevēju domām, vīrietim jāsajūt atbildība un jāpārstāj "dalīties" (tā ir situācija, kad laulātie ģimenes budžetā ienes katrs savu devumu, bet neprecētie pāri uz pusēm apmaksā izklaides utt.).

Galvenais pseidopsihologu arguments: sievietes sūtība – sēdēt mājās, radīt mājīgumu, audzināt bērnus un nestrādāt kā zirgam. Maksimums, ar ko būtu jānodarbojas sievietei, – tie ir hobiji vai darbs dažas stundas dienā, bet tam obligāti jābūt mīlētam un "sievišķīgam".

Kāda bīstamība var rasties sievietei, uzklausot šāda veida padomu? Viņa zaudē profesionālās prasmes. Diemžēl partneri ne vienmēr ar savām izredzētajām nodzīvo līdz savai pēdējai stundiņai, dažreiz vīriešiem atgadās problēmas ar veselību, viņi ir spiesti aiziet no darba, mēdz būt arī masveida atlaišanas no darba un līdzīgi neparedzami apstākļi, kad sievietei, kā minimums, vajadzētu nodrošināt vismaz sevi. Bet, zaudējot profesiju ar visām tās iespējamām perspektīvām, sieviete var saskarties ar to, ka nespēs vairs iekārtoties labi apmaksātā darbā, jo darba tirgū jau būs zaudējusi savu iepriekšējo vērtību.

Viņa kļūst materiāli un morāli atkarīga no vīrieša. Un šī iemesla dēļ personīgās robežas ģimenē riskē nenosvērties sievietei par labu. Nav vērts brīnīties, ja kādudien laulātais atteiksies palīdzēt mājas darbos, sakot: "Esmu noguris darbā. Tu visu dienu mājās sēdi", bet uz lūgumu nopirkt jaunas augstpapēžu kurpes: "Kāpēc tev tās ir vajadzīgas? Kur tu ar tām iesi?"
Foto: Shutterstock

Viņa riskē pazaudēt sava partnera interesi, jo sievietes interešu loks aprobežojas vien ar sadzīves jautājumu funkcionēšanu, hobijiem un tuvām draudzenēm. Zaudējot sociāli aktīvo pozīciju, sieviete liedz sev iespēju realizēt savas uzkrātās zināšanas, potenciālu un ambīcijas.

Viņa it kā atsakās no kādas savas daļas, kurā varēja būt tikpat veiksmīga, kā esot mātes vai sievas lomā.

Kāda bīstamība ģimenei kopā, klausot šādam padomam? Emocionāla līdzsvara traucējumi ģimenē. Kad sieviete ir spējīga pati sevi nodrošināt, viņa ir līdzvērtīgs partneris savam mīļotajam. Attiecības veidojas nevis no atkarības no otra, bet no sadarbošanās un pozīcijas, kad viens otru papildina.

Pieņemot lēmumu, – "lai vīrietis mani nodrošina", sieviete tiecas pretim infantlizācijai, vīrietim atvēlot tētiņa lomu. Bet ne visi vīrieši ir gatavi šādam lomu sadalījumam un var tieši vai netieši pretoties uzspiestajiem noteikumiem.

Materiālā līdzsvara pārkāpšana. Mūsdienu ģimenēm mēdz būt pat vairāki kredīti – hipotekārais, nereti arī ekonomiskās krīzes situācijā paņemtais patēriņa kredīts, un šādā gadījumā ir nepieciešams savstarpējs atbalsts.

Darba pamešana, kā to bieži iesaka šie pseidopsihologi, ne vienmēr garantē finanšu pieaugumu, ko nesīs vīrietis, bet ģimene riskē nokļūt parādos, brīdina psiholoģe.

'Tava nauda ir tikai tava! Viņa nauda – jūsu kopīgā!'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Un te uzreiz pseidopsihologi sniedz vēl otru padomu: "Nenes savu naudu mājās, bet tērē to sev".

Vēl citi iespējamie viltvārži min: "Mana nauda ir mana nauda! Viņa nauda – mūsu nauda!". Tajās ģimenēs, kurās šie noteikumi ir bijuši pieņemami no attiecību sākuma, konfliktu nebūs.

Kāda bīstamība ģimenei? Ja ģimene daudzus gadus dzīvo pēc partnerības un sadarbošanās principa, tad laulātā vienpersonisks lēmums "savu naudu tērēt sev" var radīt otra partnera neapmierinātību.

Arī partnerim droši vien ir savas personīgās vajadzības, kuru apmierināšanai viņš varētu iztērēt kādu naudas summiņu. Bet, ņemot vērā savu briedumu un atbildību, viņš tomēr sevi ierobežo. Un tādu pašu attieksmi pret naudu viņš sagaida arī no sievas. Saskaroties ar šādu situāciju, vīrieša reakcija nav paredzama: no klusa aizvainojuma līdz skaļam skandālam – "lai viss deg zilās liesmās, savu algu iztērēšu makšķerēm", un vīrietis var pārstāt rēķināties ar partneres domām un sākt naudu tērēt pēc saviem ieskatiem.

'Pat, ja nepietiek naudas, nesteidz strādāt'

Foto: Shutterstock

Tām sievietēm, kuras jau nestrādā, pseidopsihologi dod trešo padomu: "Ja mājās nav pat ēdiena, pieņem to un esi kopā ar vīrieti, bet strādāt neej!"

Kā jau tika minēts, situācijas mēdz būt dažādas, kad vīrietis zaudē ienākumus un kādu laiku nespēj ģimeni nodrošināt – darba zaudējums, veselības pasliktināšanās…

Kādu bīstamību ģimenei rada šis padoms? Sievietes lēmums palikt mājās ar "tukšu ledusskapi", turklāt ar profesiju un pietiekami labu veselību, nav prātīgs. Neparādot partnerim tik ļoti nepieciešamo atbalstu, novēršoties no viņa ar frāzi "es zinu, ka tu esi stiprs un tiksi galā", sieviete var saskarties ar dažādu pašiznīcinošu uzvedību no vīrieša puses. Un tā sekas var izrādīties tādas, ka ģimene atrodas uz šķiršanās robežas.

'Esi princese arī nabadzībā'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Papildus padomiem par naudas tēmu sievietēs mēģina iesēt ideju "vīriešu iedvesmošanai" – šis ir ceturtais padoms ar nosaukumu: "Esi princese nabadzībā".

Pseidopsihologi iesaka sevi pasniegt kā vāju un pilnībā atkarīgu sievieti (pat, ja viņai ir "nedaudz pāri 30").

Vīrieša klātbūtnē viņai "jāpiemirst", ka pati prot atvērt durvis, attaisīt dzeramā ūdens pudelīti, tāpat kā viņai nepiedien veikt kādas "nesievišķīgas" darbības. Tādā veidā radot mākslīgas situācijas, pateicoties kurām vīrietis sajutīsies kā īsts bruņinieks, bet sieviete – izglābtā princese.

Kāda ģimenei no tā bīstamība? To analizējot, nākas secināt, ka šāda mijiedarbība izskatās kā 'bērns-vecāks". Bet ne katrs vīrietis būs gatavs kļūt par savas sievas apteksni. Arī viņam ir šādas tiesības, ja sākotnēji attiecības ir attīstījušās pēc partnerības scenārija. Šādos eksperimentos pastāv augsts risks, ka vīrietis piekusīs un nespēlēs vairs bruņinieku, bet sāk skatīties apkārt, lūkojoties uz patstāvīgām, pieaugušām sievietēm.

'Kļūsti viņam par ideālo'

Foto: Shutterstock

Lai iedvesmotu partneri, sievietēm tiek dots, lūk, vēl kāds padoms: "Kļūsti viņam par ideālo".

Mūsdienu pseidopsihologi piesauc vīrieša "apkalpošanu": neatkarīgi no saviem spēkiem un vēlmēm, vienmēr māju uzturēt tīru un kārtīgu, garšīgi un daudzveidīgi gatavot ēst, uz vīra pārnākšanu no darba sievai jābūt pilnībā "manikirētai", ar grimu, jautrā noskaņojumā, skaisti ģērbtai un atpūtušos ķermeni (ja nu pēkšņi vīram radīsies vēlme pēc tuvības) utt.

Ar šādu padomu sievietēm tiek piedāvāts kļūt par "Stepfordas sievu" no tāda paša nosaukuma filmas ar Nikolas Kidmenas piedalīšanos.

Un kas te bīstams sievietei? Sieviete ir spiesta atteikties būt pati par sevi, būt izredzētajai savā dabiskumā. Viņa iekļaujas bezgalīgās sacensībās "būt labai priekš vīrieša". Tā rezultātā viņa uzkrāj spriedzi no tā, ka laikus nerunā par savām pretenzijām, neatkarīgi no noskaņojuma viņa translē neīstas emocijas (kas nesakrīt ar savām patiesajām), izjūt vainas sajūtu, kad viņai neizdodas būt ideālai.

Un kāda bīstamība ģimenei kopumā? Kādudien var gadīties pārdegšana grandioza skandāla veidolā (tas labākajā gadījumā), kad sieviete pateiks visu, ko ilgi sevī krājusi. Vai arī var piemeklēt problēmas ar veselību (psihosomatika), kas nevar neietekmēt ģimenes dzīvi.

Mūsdienās sociālie tīkli, grāmatu plaukti veikalos, treiningu tirgus ir pārpilns ar "sieviešu tēmām". Vienu autoru padomi bieži vien ir pretēji citu viedokļiem. Un tomēr ne vieni, ne otri nenes nekādu atbildību par savu klausītāju, lasītāju un dalībnieku personīgās dzīves sekām, brīdina psiholoģe Gončarova. Šodien tā ir milzu biznesa industrija, kurā darbojas dažādu jomu pārstāvji jeb "laimes speciālisti".

Ģimenes psiholoģe norāda, ka nav vienas pareizās atbildes, kā jādzīvo. Un tas tāpēc, ka katrai sievietei dzīves konteksts ir individuāls un balstīts uz personības fenomenalitāti. Un tas, kas nostrādā attiecībās ar vienu cilvēku, var sagraut attiecības ar citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!