Foto: Shutterstock
Vai tu zini, kā saprast, vai ej pa savam liktenim atvēlēto, pareizo ceļu? Tas ir visai vienkārši. Ja katru rītu mosties pilna enerģijas un radošu ideju – tu esi uz pareizā jeb sava ceļa. Savukārt, ja neieredzi modinātāja zvanu un celies sliktā noskaņojumā, ir laiks mainīt kaut ko mainīt. Piemēram, darbu.

Portālā Uduba.com uzgājām piecus vienkāršus uzdevumus, kas sola palīdzēt saprast, ar ko tev patiesībā būtu jānodarbojas.

Pirmais uzdevums: atceries bērnības intereses

Kā atšķiras ģēnijs no parasta cilvēka? Ģēnijs patur tiesības nodarboties ar iemīļoto nodarbi. Parasti tas notiek ļoti agrā vecumā.

Atbildi sev uz jautājumu, ar ko tev patika nodarboties bērnībā. Vēl līdz tam laikam, kamēr tavi vecāki nesāka tevi bakstīt, ka "ar zīmēšanu maizei nenopelnīsi" vai "dejas – tas ir nenopietni". Uzraksti trīs lietas, kas tevi bērnībā aizrāva – tā pa īstam. Tas būs kā neliels špikeris, kādā virzienā būtu jādodas.

Otrais uzdevums: meklē likumsakarības – 20 mīļākās aizraušanās

Bet tagad izveido sarakstu no tavām 20 mīļākajām nodarbēm. Lai arī dažas no tām tev varētu šķist banālas (piemēram, garšīgi paēst) – vienalga pieraksti tās! Kad saraksts pabeigts, uzmanīgi aplūko to. Vai saskati tajās kādas likumsakarības? Iespējams, sarakstā pārsvaru guvušas lietas, kas saistās ar palīdzības sniegšanu citiem cilvēkiem? Vai arī kādas sporta nodarbes? Vai lietas, kas saistītas ar mierīgu un monotonu darbu?

Mēģini izprast, kādās grupās šo sarakstu varētu sadalīt. Tas palīdzēs saprast, kādu dzīvi tu vēlētos dzīvot.

Trešais uzdevums: ideālā vide tev apkārt

Ja tev neviens netic, tad arī pašai sev noticēt kļūst arvien sarežģītāk. Tieši tāpēc vide, kas radīta uzvarētājiem, vienmēr arī no tiem sastāv. Diemžēl vide, kurā esam raduši augt, neveicina ģēniju rašanos.

Foto: Shutterstock

Iedomājies, ka pasaule vienā naktī pēc tava pieprasījuma varētu mainīties. Un no rīta tā būtu pilna ar tādiem cilvēkiem, kādus tu vēlētos. Kādi būtu šie cilvēki? Kādām īpašībām apveltīti? Iespējams, viņi visi būtu radoši vai gluži pretēji – "sausiņi"? Iespējams, viņi visu dara ātri vai tieši pretēji – tu vēlētos samazināt pasaules ritējuma tempu? Ko tu uzzināji par sevi un to, kas tev nepieciešams, lai pilnībā varētu izpausties?

Ceturtais uzdevums: piecas dzīvības

Un tagad iedomājies: tev būtu piecas dzīvības. Un katrā no tām tu vari kļūt par to, ko vēlies. Kā tu nodzīvotu šīs piecas dzīves?

Šo uzdevumu, tāpat kā visus pārējos, tu vari sev pielāgot. Ja vēlies, vari iedomāties sev trīs dzīvības vai desmit, cik tev pašai tīk.

Un tātad, iedomājies, ka vienu dzīvi veltīsi bioloģijai, otru – profesionālai ceļošanai, trešo – tam, lai izveidotu lielu ģimeni ar prāvu bērnu pulciņu, bet ceturtajā kļūsi par skulptori, piektajā – par astronauti… Kāda dzīve tev vislabāk patiktu?

Pats galvenais ir saprast sekojošo: ja tev jāizvēlas tikai viena dzīve, lai arī tā, kas vislabāk patīk, vienalga tev pietrūks to pārējo. Tādēļ, ka tās – tā ir no tevis neatņemama sastāvdaļa. Mums galvā ir iedzīts: "Tiec skaidrībā!" Un tas ir skumji.

Pasaulē satiekas cilvēki, kuri dzimuši vienam mērķim, taču tas ir rets izņēmums. Katra no tavām dzīvēm sastāv no tā, ko tu ļoti mīli un pēc kā ļoti tiecies. Un to tu vari ieviest savā dzīvē.

Foto: Shutterstock

Piektais uzdevums: mana ideālā diena

Tagad nāksies doties garā pastaigā – savā iztēlē. Paņem pildspalvu un papīra lapu, un uz priekšu! Tātad, kādu tu redzi ideālo dienu?

Izdzīvo šo dienu īstajā laikā un visos sīkumos: kur tu pamosties, kāda ir tava māja, kas tev guļ blakus, ko tu ēd brokastīs, kādu apģērbu izvēlies, ko tu dari, ar kādu darbu esi aizņemta, mājās vai birojā?

Neierobežo savu fantāziju. Apraksti dienu, kādu tu nodzīvotu, ja tev būtu pilnīga brīvība, neierobežoti līdzekļi un visi spēki, un zināšanas, par kurām sapņo.

Pēc tam, kad saraksts ir izveidots, iedali visas savas fantāzijas trīs grupās:

  1. Kas no tā visa tev nepieciešams kā gaiss;
  2. Kas nav obligāts, bet vienalga, ko tev gribētos;
  3. Bez kā tu vari mierīgi iztikt.

Mūsu dzīve sastāv no pieredzes, vēstures, lomām, attiecībām, darba, prasmēm. Kaut ko no tā visa mēs pašas izvēlamies. Kaut ko no tā, ko mēs nereti saucam par savu izvēli, patiesībā ir tikai kompromisi. Vēl kaut kas vispār ir nejaušība. Kaut kas no tā ir nepieciešams un ļoti dārgs. Taču tas viss – ne tu.

Koncentrējies uz sevi. Atrodi to, kas tev patīk. Un sāc virzīties uz savu galamērķi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!