Foto: Privātais arhīvs

"Dzemdības sāka uzņemt apgriezienus un es, salasījusies citus dzemdību stāstus, domāju – būs "žvīks" un klāt. Nekā! Tas, ka otrās dzemdības mēdz būt veiklākas, nenozīmē, ka tā noteikti būs. Tā ir mācība – neiedomāties, kā būs, jo tad, ja nenotiek tieši tā, kā iedomājies, nākas vilties. Vajag ļauties tam, kas notiek," tā par savu dzemdību pieredzi, pirms septiņiem gadiem pasaulē laižot otro bērnu, saka Kristīne Virsnīte. Viņa to atceras kā ļoti spēcinošu pieredzi. Šobrīd "Gaidību Telpas" podkāstā bez maksas var noklausīties trīs dažādus dzemdību stāstus, un būs vēl.

"Nav viena ideālā dzemdību scenārija, jo katrs stāsts ir īpašs," tā saka podkāsta autore antropoloģe, dūla un mamma Evija Ridūze-Skujiņa, kura tajā sarunājas ar mammām un tētiem par viņu dzemdību pieredzi – par izaicinājumiem un saviļņojumiem. "Šis podkāsts tika izveidots, lai topošie vecāki varētu ieskatīties dzemdību pasaulē un izglītoties caur dažādākajiem dzemdību scenārijiem, tādā veidā samazinot bailes no nezināmā," saka Evija Ridūze-Skujiņa.

Šobrīd klausāmas trīs pirmās epizodes:

  • Pirmajā tētis un podkāsta autores vīrs Māris Skujiņš dalās ar savu redzējumu par dzemdībām un vīrieša lomu tajā.
  • Otrajā māksliniece Žanete Petkūna stāsta par savām nesenajām skaistajām un spēcinošajām dzemdībām stacionārā.
  • Trešajā satura veidotāja un ceļotāja Kristīne Virsnīte dalās ar savu dzemdību pieredzi mājdzemdībās.


Sarunā ar Kristīni Virsnīti, viņa atklāj, ka otrās grūtniecības laikā viņa vairāk uzticējās sev, jo saprata, ka neviens cits viņas vietā nevar izdarīt pareizās izvēles. Šis ir iedvesmojošs stāsts par dzemdību komandas nozīmību un ieklausīšanos savā iekšējā balsī, kas ļāva Kristīnei piedzīvot jaunu spēku. "Nebiju iedomājusies, ka manī ir tik daudz spēka un piedzīvoju, kā dzemdības nevis kāds ierosina [kā pirmās], bet ka es pati [visu] varu," tā podkāstā stāsta mamma.

Viņa arī izklāsta, kā nonākusi līdz plānotu mājdzemdību idejai un kā uzreiz sajutusi vecmāti kā savējo, un kādi jautājumi drošai sirdij bijuši viņai svarīgākie.

Foto: Privātais arhīvs
Kristīne Virsnīte ar dēlu šobrīd


Kā mazliet komisku epizodi no dzemdībām viņa atceras mirkli, kad aicinājusi vīram muguru pamasēt "jaudīgāk": "... un Kaspars izvilka mīklas rulli un sāka masēt. Neticēsi – kļuva vieglāk. Kāpēc dzemdību iestādēs nav mīklas ruļļu?" viņa smejas.

Aizkustinošs ir brīdis pēc piedzimšanas, ko viņa spilgti atceras: "Kukītis man gulēja uz punča ar pakausīti pret mani un es domāju – es gribu redzēt savu bērniņu, bet nevaru pagriezt. Kādu brīdi man bija intriga [kā viņš izskatās]. Tad kaut kā satvēru viņu citādāk, un bija tik jocīgi –
piedzimst bērns un tev uzreiz šķiet – es viņu pazīstu. Es viņu zinu. Tu taču pirmo reizi ieraugi šo cilvēku! Vienlaikus iestājās milzīga atvieglojuma sajūta. Uz mirkli, jo drīz saproti, ka visa dzīve vēl priekšā, lielie soļi vēl tikai jāsper," podkāstā atmiņās dalās Kristīne Virsnīte.

Podkāstā plānotas jaunas epizodes katru otro nedēļu, tās var klausīties bez maksas "Gaidību Telpas" mājaslapā www.gaidibutelpa.lv , kā arī platformās "Spotify" un "Apple Podcasts"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!