Foto: Shutterstock

Jūnijā "Delfi" rakstīja un izsauca sabiedrības reakciju par konkursu bērniem "Mini Miss/Misters Latvija". Tobrīd Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Evija Rācene, iepazīstoties ar pieejamo informāciju par konkursu, viennozīmīgi atzina, ka tā organizatori ir pārkāpuši likumu, jo konkursā uzsvars tiek likts uz bērna ārējā izskata demonstrēšanu. Balsošana nenotiek par bērna talantiem, spējām, radošumu, bet par to, kurš no bērniem ir skaistāks. Tomēr 28. septembrī administratīvā pārkāpuma lieta tika izbeigta pierādījumu trūkumu dēļ, informē Sintija Birze, VBTAI pārstāve.

Atgādinām, ka vasarā kādu laiku sociālajos tīklos – gan "Facebook", gan "Instagram" – klejoja mazu meitenīšu fotogrāfijas, mudinot nobalsot tieši par konkrēto bērnu, kurš piedalās minētajā konkursā. Kā bija norādīts tā profilā "Facebook", "Mini Miss/Misters Latvija" ir skaistumkonkurss meitenēm un zēniem no trīs līdz 12 gadiem, kas tiek dalīts vecuma kategorijās.

Konkursa organizatore skaidroja, ka šajā konkursā nevērtējot tikai pēc vizuālā izskata, bet gan talantiem un iekšējā skaistuma.

Atgādinām arī, ka Bērnu tiesību aizsardzības likums – par ierobežojumiem bērna iesaistīšanai pasākumos – nosaka: "..Bērnu aizliegts iesaistīt skaistuma konkursos vai citos tamlīdzīgos pasākumos, kuru galvenais mērķis ir vienīgi viņa ārējā izskata vērtēšana."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!