Foto: Shutterstock

Katra sieviete, kura piedzīvojusi grūtniecības laiku, zina, ar kādām grūtībām jāsaskaras par ikdienu kļūst pietūkušas kājas, saspringums muskuļos, kā arī sāpes kakla un muguras zonā. Topošajām māmiņām der zināt, ka speciālā grūtnieču masāža var šīs problēmas palīdzēt novērst. Par grūtnieču masāžām stāsta "Domina Shopping" semināra "Gaidību 4diena" lektore, fizioterapeite un ''Aqua Fitness therapy'' (kustību terapija ūdenī) speciāliste Luīze Ventaskrasta.

Ventaskrasta skaidro, ka svarīgi atcerēties grūtniecēm ir piemērota un pat ieteicama speciāla, tieši topošajām māmiņām paredzēta masāža, kuras pamatā ir viegli pieskārieni ķermenim, kas noņem muskuļu spriedzi, kā arī veicina limfas un asinscirkulāciju. Masāža mazina pietūkumu un atbrīvo šlakvielas jeb organisma vielmaiņas galaproduktus. Pirms izvēlies doties uz masāžu, noteikti konsultējies ar savu ārstu vai fizioterapeitu.

Viņa atzīst, ka masāža grūtniecēm atšķiras vispirms ar kustību vieglumu un maigumu. Galvenās zonas, uz kurām tiek veikta iedarbība masāžas veikšanas laikā, ir mugura, kakls un plecu josla, kājas un rokas.

Lai mazinātu slodzi mugurkaulam, palīdzēs muguras un kakla masāža. Baudot roku un kāju masāžu, iespējams uzlabot asinsriti, visu sistēmu un orgānu darbību. Īpaši pielāgotā masāža iedarbojas uz bioloģiski aktīviem punktiem.
Foto: Shutterstock

Vēl Venstaskrasta teic, ka saspringti muskuļi un garastāvokļa svārstības ir vienas no problēmām, ko iespējams atvieglot ar masāžas palīdzību. Masāža grūtniecības laikā atvieglos topošo māmiņu gan no muguras un kakla muskuļu sāpēm, gan arī būs noderīga jostas, gurnu, kāju un pēdu zonā, atslābinot sasprindzinātos muskuļus. Masāža palīdz koriģēt arī garastāvokļa svārstības, ko izraisa hormonālās pārmaiņas bērniņa gaidīšanas laikā.

Arī grūtniecēm piemērotā masāža veicina tūskas samazināšanos, sniedz viegluma sajūtu, mazina stresu un nogurumu. Masāža pozitīvi ietekmēs pašsajūtu un asinsriti, kas īpaši labvēlīgi iedarbojas uz barojošu vielu un skābekļa padevi bērna un māmiņas šūnām.

Lektore un fizioterapeite pārliecināta lai mamma un mazulis varētu atpūsties, jāizvēlas maigu ķermeņa masāžu, kas priecēs un pat ieaijās vieglā snaudā. Šī procedūra ir dziļi relaksējoša, kā arī sagatavos grūtnieces ķermeni optimālā stāvoklī, kas īpaši svarīgi ir gaidību laikā un arī vēlāk, lai atvieglotu dzemdību procesu.

"Svarīgi atcerēties, ka ikviena masāža tiek veikta tikai pēc grūtnieces pašsajūtas, vēlmēm, kā arī fizioterapeita un ginekologa rekomendācijām. Piemēram, grūtniecības pirmajos mēnešos iespējams tikai palutināt muguru un saspringušos krustus, atbilstoši izjūtai un noskaņojumam," atzīst Dr. paed. Ventaskrasta.

27. jūlijā no pulksten 11 līdz 13 "Domina Shopping" telpās norisināsies bezmaksas seminārs "Gaidību 4dienas", kurā tiks diskutēts par aktuālām tēmām gaidību laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!