Katram attiecību posmam ir savs šarms, un arī pirmie laulības gadi nav izņēmums. Taču 10 gadi ir slieksnis, kad medusmēneša periods jau tālu aiz muguras un priekšgalā izvirzās citas prioritātes un problēmas. "Huffpost" apkopojuši ekspertu skaidrojumus par sarežģījumiem un sajūtām, kas lielākoties piemeklē pārus, kuri nosvinējuši rožu kāzas.

Protams, visas problēmas nebūs pielīdzināmas visiem pāriem. Kādas no tām var iezagties attiecībās arī jau pēc septiņiem kopā pavadītiem gadiem, citas – pēc 15, bet, iespējams, kādiem pāriem izdodas bez to klātesamības nodzīvot pat līdz sirmam vecumam. Jebkurā gadījumā kopīgas paralēles tomēr var vilkt, tāpēc turpinājumā lasāmas ne tikai problēmas, bet arī iespējamie risinājumi, kā tās likvidēt, neiedragājot turpmāko ģimenes ceļu.

Dzīvokļa biedri, ne romantiski partneri

Attiecību dzirkstelīte nav vienkāršs izdomājums – tā patiesi ir ļoti svarīga divu cilvēku romantiskā savienībā. Lielākā problēma meklējama tajā, ka ar laiku tā nogurst, tāpēc attiecībās mazinās sākotnējā intensitāte un apgriezieni. Tas gan uzreiz nenozīmē, ka partneri pēc laika viens otru sāk mīlēt mazāk, attiecības vienkārši kļūst citādākas, ja abi nav gatavi iesaistīties dzirksteles saglabāšanā.

Ja attiecību sākumā kino un randiņi ir teju vai iknedēļas sastāvdaļa, tad ar laiku šķiet, ka var jau aiziet arī reizi pusgadā un ar to pietiks. Taču cilvēki paši nemana, kā ikdienišķo sīkumu izlaišana viņus pamazām atsvešina, un beigu galā nākas atskārst, ka abi dzīvo kā labi draugi. Partneri kopīgi risina ar ikdienas dzīvi saistītus jautājumus, taču šādas attiecības vairāk nav saucamas par romantiskām, bet gan atbalstošu līdzāspastāvēšanu.

Kopīgā ikdiena kļūst garlaicīga

Neapšaubāmi, pēc ilga laulībā pavadīta laika katra diena vairs nav aizraujošu notikumu pilna, tauriņi vēderā ir pieklusuši un rozā brilles noliktas malā. Taču tas arī nenozīmē, ka pilnībā normāla ir "vienalga" fāze, kad šāda atbilde seko uz jebkuru piedāvājumu vai jautājumu. Ja šī fāze ieilgst un ne viens, ne arī otrs nerosina to mainīt, laulībā iestājas vienveidība un garlaicība, turpretī tas noved pie vēl vienas problēmas – uzskatam, ka otrs blakus būs vienmēr un tas ir pašsaprotami, tāpēc lai viss plūst savu gaitu.

Eksperti norāda, ka situācijas uzlabošanai vai arī nepieļaušanai jau saknē der pilnībā jebkādas aktivitātes, kas neietilpst ikdienas rutīnas rāmjos. Iespējams, nepieciešama ir tikai viena saruna par kādu sāpīgu jautājumu – dzimumdzīvi, vecākiem, darbu, novecošanos vai tamlīdzīgi. Ja attiecību problēma ir rutīna, tā atrisināma ļoti ātri un vienkārši.

Intīmās tuvības trūkums

Tam, kāpēc partneri ar laiku sāk mazāk nodarboties ar seksu, ir ļoti dažādi iemesli, piemēram, bērnu ienākšana ģimenē un jaunu pienākumu esamība, augsts stresa līmenis, veselības problēmu parādīšanās, traucēts miegs un vēl, un vēl. Ir saprotams, ka cēlonis intīmas tuvības neesamībai var būt pilnībā loģisks, taču, ja šis posms ieilgst, viens no partneriem var justies atstumts vai atsvešinājies.

Foto: Shutterstock

Nav arī tā, ka pēc minētajiem 10 kopā nodzīvotajiem gadiem seksa nav nemaz. Pilnībā iespējams, ka tas ir, taču ar katru mēnesi un gadu reižu skaits samazinās. Ir grūti partnerim atklāt raizes, kas saistītas ar intīmo dzīvi, taču saruna var darīt brīnumu lietas. Tāpat ieteikumu saraksta augšgalā tiek minēti pieskārieni un skūpsti ārpus guļamistabas, kā arī vienlaicīga došanās pie miera.

"Upuri" un nesasniegti mērķi

Bieži vien pēc kāzām mainās prioritātes – runa vairs nav tikai par tevi, bet gan ģimeni, bērniem (ja tādi ir vai ienākuši pulciņā īsi pēc gredzenu mīšanas). Ļoti iespējams, individuālie mērķi šādā situācijā tiek nolikti tālākā plauktā, jo priekšplānā izvirzās kompromisi un kāpt pa karjeras kāpnēm vai attīstīt kādu hobiju noteikti vēl paspēs.

Taču, gadu no gada pavadot laulībā, pienāk brīdis, kad pārņem šaubas, vai izdarīts pareizais lēmums, un tad gribas vainot vienam otru tajā, ka kādā dzīves jomā nav gūts piepildījums, jo bija jāupurējās laulības vārdā. Taisnība, ka nekad nevar būt par vēlu turpināt sevis attīstīšanu, tomēr svarīgs ir otra cilvēka atbalsts. Ja ir vēlme attiecības saglabāt un pat pārnest jaunā līmenī, jāļauj piepildīt ne tikai kopīgus, bet arī katram savus sapņus.

Iecietības zudums

Pirmajos laulības gados partneri viens pret otru ir tolerantāki. Viņi piedod mazas muļķības vai neizdošanos, nepiemin neveiksmes vēl vairākas reizes, turpretī, laikam ejot, cilvēki viens pret otru kļūs neiecietīgāki. Tā rezultātā daudzas lietas, par kurām pēc kāzām abi vien pasmējās, pēc gadiem pārtop par reāliem strīdu cēloņiem.

Kad pacietība vienam pret otru pamazām sāk izplēnēt, svarīgi atcerēties, ka dienas beigās jūs esat vienas komandas spēlētāji. Norādīšana tikai uz vājībām kopējo situāciju neuzlabos, tāpēc ir svarīgi pieņemt, ka otrs dara visu pēc labākas sirdsapziņas – ļoti iespējams, ka šāda attieksme tiks atdarīta ar to pašu.

Mazo svētku aizmiršana

Foto: Shutterstock

Astoņu mēnešu kāzu jubileja, beidzot piektdiena ir klāt, bērni devušies uz draugu dzimšanas dienu un ir laiks pabūt tikai divatā – pēc kāzām šķiet, ka pāris ir gatavs uzrīkot svētkus teju vai katru dienu, bet kāda situācija ir pēc 10 gadiem? Mazos svētku šķietami vairāk nav jēgas atzīmēt, taču tā ir kļūda, jo šiem notikumiem ir īpaša nozīme attiecību uzturēšanā.

Ja neskaitāmie svētki ar laiku zaudējuši vērtību, tos pat nepieciešams ierobežot, lai partneri tos spētu novērtēt, taču nedrīkst atstāt novārtā pavisam. Kļūstot vecākiem, pieaug arī pienākumu slogs, tāpēc reizēm aizmirstas, kā tas ir – atpūsties no sirds. Laulībā abiem ir svarīgi atrast kopīgu izklaidi, kurā var izdauzīties, izsmieties un bezrūpīgi pavadīt laiku.

Šajā rakstā apkopotas dažādas ikdienišķas darbības, kas palīdz uzturēt ilgu un harmonisku laulību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!