Kad šķietami pilnībā izbaudīts laiks divatā un skaidri zināms, ka mazā ģimene ir gatava kļūt plašāka, sākas mazuļa plānošanas laiks. Taču reizēm doma un neizsakāmais prieks par gaidāmo mazuli aizēno realitātes sajūtu, tāpēc "Momjunction" iepazīstina ar 13 lietām, kuras vajadzētu apspriest un izdarīt, plānojot ģimenes pieaugumu.

Karjeras jautājums

Ja sieviete nolēmusi, ka pēc bērniņa nākšanas pasaulē pilnībā nodosies viņa audzināšanai, situācijas risinājums tiek atrasts ļoti ātri – sarežģītāk ir tad, ja sieviete vēlas apvienot pilna laika darbu ar bērna audzināšanu. Iespējams, palīdzēt ar bērna audzināšanu varēs vecmāmiņas vai draudzenes, tāpat nav izslēdzams arī aukles variants (ja līdzekļi atļauj), taču pastāv arī variants strādāt no mājām vai uzsākt kaut ko līdz šim vēl nedarītu. Šo jautājumu svarīgi pārspriest, lai pēc tam savstarpēji nerastos konflikti par to, ka viens vai otrs partneris jūtas nepiepildījis savus individuālos mērķus.

Uzsākot darbu, īpaši, ja bērniņš vēl mazs, ļoti daudzas mammas mokās ar vainas apziņu, ka ir izvēlējušās doties pelnīt naudu, nevis auklēt savu bērnu – īpaši vainīgas viņas jūtas brīžos, kad mazulis sper solīti uz priekšu savā attīstībā, bet viņas nav bijušas klāt. Lai gan nereti izvēle doties strādāt notiek "piespiedu" kārtā, lai varētu nodrošināt iztiku, šajā rakstā apkopotie padomi var palīdzēt situācijās, kad šķiet – neesmu pietiekami laba mamma.

Mammas pieredze

Saprotams, katrai sievietei grūtniecības pieredze ir atšķirīga, taču kaut vai intereses pēc izzināt iespējamos scenārijus var nenākt par sliktu. Mamma šajā gadījumā ir labākais cilvēks, ar kuru par to runāt, jo, kā nekā, viņa tomēr iznēsājusi tieši tevi. Uzzini, cik ilgu laiku viņa mēģināja tikt pie bērniņa, vai grūtniecības laikā parādījās kādas veselības problēmas, kādas bija dzemdības u.c. Ja gaidīšanas laikā mammai bijuši kādi sarežģījumi, tos ieteicams pārspriest ar ārstu, jo gēnus un kādas iedzimtas problēmas ap stūri neapvedīsi.

Starp citu, sievietēm, kuras plāno mazuli, ieteicams arī apmeklēt stomatologu, jo ilgstoši neārstēti zobi un kariesa infekcija var radīt iekaisumus arī citos orgānos.

Dzīvesvieta

Kamēr bērns saldus sapņus ķer gultiņā blakus vecākiem, atsevišķa istaba nav nepieciešama, taču ar laiku atvasei būs vajadzīga vieta, kur spēlēties, zīmēt, vēlāk arī mācīties un likt savas drēbes. Plānojot bērniņa ienākšanu ģimenē, svarīgi saprast, kā spēsiet nodrošināt augšanai un attīstībai nepieciešamo, jo pēc gadiem personīgā telpa viņam būs teju vai vitāli nepieciešama. Un neviens jau nezina – varbūt liktenis būs dāvājis pat divus vai vairāk bērnus, un tad būs jādomā par krietni lielākiem plašumiem.

Foto: Shutterstock

Nereti pāri izvēlas bērnus audzināt tālāk no galvaspilsētas, lai būtu tuvāk svaigajam gaisam un dabai, taču citi dod priekšroku tieši pretējam variantam – meklēt mājvietu lielajās pilsētās, lai būtu plašāka skolu un ārpusstundu aktivitāšu izvēle. Arī šos jautājumus ieteicams apspriest pirms bērniņa ienākšanas, lai netiktu pieņemts nepārdomāts lēmums.

Kontracepcijas līdzekļu pārtraukšana

Ja kopā ar partneri esat nolēmuši, ka ir īstais laiks bērna ieņemšanai, tad noteikti ir jāpārtrauc lietot jebkāda veida kontraceptīvos līdzekļus. Tā kā izsargāšanās veidi ir dažādi, piemēram, hormonālais kontraceptīvais plāksteris, hormonālās tabletes, dzemdes spirāle – arī to lietošana ir atšķirīga.

Jāņem vērā, ka dažos gadījumos mazuļa ieņemšana iespējama pavisam drīz pēc izsargāšanās pārtraukšanas, taču ir arī gadījumi, kad grūtniecība var iestāties tikai pēc vairākiem mēnešiem, jo organismam ir nepieciešama "atelpa".

Alkohols un cigaretes

Cigaretēs ir līdz pat četriem tūkstošiem kaitīgu savienojumu, kas postoši iedarbojas uz olšūnām un spermatozoīdiem. Runājot par alkoholu, vīriešiem tā lietošana tiek saistīta ar samazinātu dzimumtieksmi un spermatozoīdu daudzumu spermā, savukārt sievietēm alkohols samazina grūtniecības iestāšanās iespēju līdz pat 50 procentiem, ja dzer no viena devas nedēļā līdz piecām alkohola vienībām dienā. Piemēram, 1 glāze (150 g) sausā vīna ir 1 deva, bet 1 pudele (0,7 l) sausā vīna - 6 devas. Cik liela ir viena alkohola vienība un kā atteikšanās no grādīgajiem dzērieniem ietekmē veselību, vari lasīt šeit.

Plašāk par to, ko nevajadzētu ēst un dzert, ja plānojat mazuli, uzzini šajā rakstā.

Ķermeņa sagatavošana grūtniecībai

Foto: Shutterstock

Daudzas sievietes baidās, ka pēc bērniņa piedzimšanas zaudēs savu līdzšinējo figūru. Pieņemšanās svarā grūtniecības laikā ir loģiska un neizbēgama, taču iespējams sagatavot savu ķermeni gaidāmajam jau laicīgi, piemēram, papildus stiprinot vēdera, iegurņa un muguras muskuļus. Iepriekš trenēta muskulatūra sievietei ne tikai palīdz iznēsāt mazuli, bet arī atvieglo ceļu līdz iekāpšanai savās vecajās džinsa biksēs.

Medikamenti

Tāpat noteikti vajadzētu konsultēties ar ārstu par medikamentiem, kuri pēdējā laikā vai regulāri tiek lietoti, un uzzināt, kā tie var ietekmēt grūtniecību. Piemēram, nav vēlams ilgstoši lietot pretsāpju zāles vai antibiotikas pašā grūtniecības sākumā.

Iekrājumi

Plānojot ģimenes pieaugumu, ir laiks arī plānot budžetu. Bērns būs klāt vien pēc deviņiem mēnešiem, tāpēc pirmajos mēnešos vēl nevajag pa galvu pa kaklu pirkt iespējamās drēbes un ratus – sākumā jārēķinās ar to, ka var būt kādi neparedzēti grūtniecības izdevumi, piemēram, nepieciešamas papildu analīzes vai pārbaudes (ja neapmeklē valsts apmaksātu ginekologu). Tieši tāpēc ieteicams sāk veidot iekrājumus jau laicīgi un atlikt naudu "neparedzētiem gadījumiem".

Atceries turēt acis plaši vaļā arī veikalos, piemēram, ja autiņbiksītēm ir atlaides, tās var iepirkt lielākā daudzumā jau iepriekš, negaidot piedzimšanu. Arī omītes var palīdzēt ar zeķīšu adīšanu, tāpēc nesteidz visu pirkt jau pirmajos mēnešos, bet plāno finanses gudri.

Šajā rakstā vari atrast ginekoloģes un urologa skaidrojumus par to, kas jāpārbauda topošajiem vecākiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!