Foto: Foto: Rīgas pašvaldības policija

Pēdējās pāris dienās sociālajos tīklos popularitāti guvusi kāda iniciatīva, kas tiek dēvēta par "Ziemassvētku zibakciju". Rīgas pašvaldības policija (RPP) brīdina, ka matemātiski nav iespējams vienu dāvanu pārvērst vairākās, un šī "zibakcija" patiesībā ir piramīdas sistēma.

Taču vēl būtiskāk ir tas, ka šajā zibakcijā vecāki nepazīstamiem cilvēkam sūta savu bērnu datus - vārdu, adresi un vecumu. "Tādēļ aicinām iedzīvotājus neuzķerties un nepiedalīties šāda veida akcijās. Ja ir vēlme bērnu iepriecināt, tad vienkārši viņam var nopirkt dāvanu - no tā ieguvums būs lielāks, nekā no bērnu datu nodošanas trešajām personām," uzsver RPP sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis.

Piramīdas sistēmas ir tādas sistēmas, kurās peļņu vai cita veida labumu gūst tikai tās uzsācējs un pirmie dalībnieki uz pārējo dalībnieku rēķina. Par šīs sistēmas vienu no pamatlicējiem tiek uzskatīts Sergejs Mavrodi, kurš Padomju Savienībā bija izveidojis vērienīgu finanšu piramīdu, kurā zaudējumi bija mērāmi miljardos.

Šajā "zibakcijā" nav manāms kāds konkrēts organizators, kurš varētu iedzīvoties uz citu cilvēku rēķina un gūt peļņu, taču šī "zibakcija" ir īpaši bīstama, jo tajā tiek uz spēles likti bērnu dati.

Policijas pārstāvis uzsver, ka cilvēkam ar ļauniem nodomiem daudz informācijas par upuri nav nepieciešams saņemt un pietiek ar to, ko vecāki šajā gadījumā sūta. Proti, bērna vārds, vecums, adrese un intereses ir pietiekami daudz, lai bērnu varētu uzrunāt svešinieks un pārliecināt, ka viņš ir mammas vai tēta draugs un tādēļ ir jānāk līdzi.

Un tāpat šo informāciju var izmantot, lai uzsāktu ar bērnu saraksti internetā, jo ļaundarim ir zināmas bērna intereses. Un tādā veidā var izvilināt no bērna kaut kādas bildītes, ar kurām vēlāk bērns tiktu šantažēts (sextortion ir šīs shēmas angliskais nosaukums), skaidro Sadovskis.

Protams, pilnībā pasargāties no tā, ka bērnu kāds svešinieks uzrunās uz ielas vai internetā nevar, bet tas nenozīmē, ka labprātīgi ir jāizplata informācija, kas var palīdzēt ļaundariem.

Savukārt vecākus policija aicina ar bērniem vēlreiz pārrunāt drošības jautājumus, ja pie viņiem uz ielas vai interneta vidē vēršas svešinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!