Foto: Shutterstock

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirknī sākta administratīvā lietvedība par gadījumu, kad šovasar kādā nometnē orientēšanās nodarbību laikā apmaldījās 11 gadus vecs puika, kurš līdz nometnei bija nokļuvis, lūdzot palīdzību svešiem cilvēkiem.

Rakstu ar visu notikumu izklāstu atradīsi šeit, taču īsumā atgādinām, ka portālam "Cālis" par notikušo pastāstīja puikas mamma Kristiāna Ābola, kura faktu, ka zēns bija apmaldījies, uzzinājusi tikai tad, kad viņš pārbraucis mājās no nometnes. "Noteikumos skaidri rakstīts – telefoni tiks izmantoti tikai ārkārtas gadījumos. Tātad, mierīgi dzīvoju līdz svētdienai. Ja neviens nezvana, tātad viss kārtībā. Svētdienā pārbrauc dēls mājās un tikai tad es uzzinu, ka viņš ir bijis apmaldījies. Mans dēls apkrīt man ap kaklu un tur tik cieši, nelaiž vaļā un asarām birstot – mammu, es domāju, ka jūs nekad vairs nesatikšu." Tikmēr nometnes vadība visus viņiem veltītos pārmetumus noraidīja, akcentējot, ka vecākiem vajadzētu pārdomātāk izvēlēties saviem bērniem atbilstošākās nometnes, kā arī pašiem būt atbildīgākiem, ņemot vērā savu atvašu rakstura īpašības.

Mamma uzskatīja, ka situācija nav normāla un vērsās ar iesniegumu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI), lūdzot izvērtēt, vai nometnē nav konstatējami bērnu tiesību pārkāpumi. Saņemot atbildi no inspekcijas, mammas bažas apstiprinājās. VBTAI veica pārbaudi nometnē, un inspektori atklājuši vairākas nepilnības bērnu tiesību ievērošanā un nodrošināšanā, kuras VBTAI lūgs nometnes organizatoriem novērst, organizējot turpmākās nometnes.

Ņemot vērā pārbaudes laikā konstatēto, VBTAI ar iesniegumu vērsās VP, lūdzot izvērtēt nometnes organizatoru atbildību, sūtot bērnus mežā bez jebkādiem saziņas līdzekļiem, tādējādi apdraudot bērnu dzīvību, veselību un drošību.

VP Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece apliecināja, ka Tukuma iecirknī ir uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība. Ir pieprasīti un tiek apkopoti pieejamie dokumenti no VBTAI un no nometnes rīkotājiem, lai izvērtētu visus notikuma apstākļus. Pēc informācijas saņemšanas un izvērtēšanas tiks pieņemts lēmums par lietas tālāko virzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!