Foto: Shutterstock

17. novembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena. Katru gadu Latvijā aptuveni 1000 bērnu piedzimst pirms noteiktā laika. Viņiem ir nepieciešama gaisma!

Lai pievērstu uzmanību priekšlaicīgi dzimušiem bērniem un priekšlaicīgi dzimušo bērnu aprūpes jautājumiem, 17. novembrī jau piekto gadu pēc kārtas Latvijā tiks atzīmēta Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena, kuras laikā notiks satikšanās svētki – tikšanās un īpašs dievkalpojums priekšlaicīgi dzimušo bērnu līdzcilvēkiem, ārstiem, māsām un ikvienam cilvēkam Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcā, portālam "Cālis" vēsta pasākuma rīkotāji.

Vienlaikus Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas simbols tiks izgaismots no 17. līdz 20. novembrim gaismas festivāla "Staro Rīga 2016" laikā, kad pie Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas būs iespējams apskatīt gaismas objektu "Es piedzimu agrāk".

17. novembrī laikā no pulksten 18 līdz 19 Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcā uz satikšanos tiek aicināti priekšlaicīgi dzimušo bērnu vecāki un bērni, kā arī līdzcilvēki un speciālisti, kuri palīdzējuši šajā pasaulē ienākt "steidzīgajiem" bērniņiem, esot līdzās brīžos, kad tas visvairāk nepieciešams, iedrošinot vecākus turpināt cīnīties par bērna dzīvību, un nepadoties grūtībām, ar kurām nākas saskarties mazuļa dzīves sākumposmā.

Tāpat šajā dienā ikviens interesents pulksten 19 aicināts piedalīties dievkalpojumā, kas veltīts priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienai – lai kopīgi dotu spēku un atbalstītu tos, kurus bērniņa priekšlaicīga piedzimšana skārusi nesen un, kuri ir grūtā ceļa sākumā, rodot cerību un mierinājumu tiem, kam pāragra bērniņa piedzimšana radījusi nopietnas sekas visas mazuļa turpmākās dzīves garumā, kā arī, lai pateiktos par bērna dzīvību un vienkārši būtu kopā un atbalstītu, priekšlaicīgi dzimušo bērnu ģimenes.

Satikšanās svētki patlaban ir kļuvuši par tradīciju daudzām ģimenēm, līdzcilvēkiem, mediķiem, jo tā ir iespēja dalīties pieredzē un sajūtās ar citiem, kas piedzīvojuši priekšlaicīgi dzimuša bērniņa ienākšanu ģimenē, savukārt mediķiem tā ir iespēja satikties ar priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem un to vecākiem neformālā vidē un savstarpēji izrunāt nozares sasniegumus un trūkumus, kā arī dalīties savā pieredzē un pārdomās, kā arī novērojumos par pieredzēto.

Gaismas objekts "Es piedzimu agrāk" ikvienam interesentam un Rīgas viesim bez maksas būs apskatāma no 17. līdz 20. novembrim, laikā no pulksten 17 līdz 23.

Ik gadu pasaulē nāk ap 15 miljoni bērniņu, no kuriem vismaz viens no 10 jaundzimušajiem piedzimst pirms laika. Savukārt Latvijā katru gadu priekšlaicīgi, jeb agrāk par pilnām 37 grūtniecības nedēļām, dzimst vairāk nekā 1000 bērnu.

Bieži vien iemesli, kāpēc mazulis piedzimst priekšlaicīgi, nav zināmi. Taču ir skaidrs, ka priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem ir nepieciešams veltīt īpašas rūpes un uzmanību, jo viņi pasaulē ieradušies vēl līdz galam nesagatavoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!