Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai rosinātu pāra savstarpējās sarunas un atbalstu, gatavojoties jaunajam ģimenes modelim un pienākumiem, Rīgas domes Labklājības departaments, psihoterapeiti un psihologi aicina pieteikties bezmaksas nodarbībām par tēva lomu ģimenē. Tiesa, lekcijas bez maksas pieejamas tikai Rīgā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Nodarbības notiks Rīgas Dzemdību nama "Ģimenes skolā". Kopumā iecerētas četras lekcijas – 19. un 25. maijā, kā arī 9. un 16. jūnijā. Nodarbības ilgums – 90 minūtes. Visas lekcijas sāksies pulksten 18.

19. maijā un 16. jūnijā notiks nodarbība "Pārmaiņas pāra attiecībās, bērnu gaidot, un topošā tēva loma", ko vadījs vecmāte un psiholoģe Laila Laganovska.

26. maijā un 9. jūnijā paredzētas nodarbības "Bērniņš ienācis ģimenē. Jaunā tēta loma", kuras vadīs psihoterapeite Ivanda Šūpulniece.

Nodarbībām var pieteikties, rakstot uz e-pastu konsultanti.psihologi@gmail.com vai zvanot pa tālruni 28275992 (Iveta Krūmiņa, nodarbību koordinators).

Ikvienam no mums, dzirdot vārdus "tētis" vai "mamma", prātā rodas spilgti priekšstati. Mamma parasti ir tā, kura sniedz mīlestību, maigumu, rūpes. Tētis ir tas, kurš rada drošību, aizsardzību, stabilitāti, atrodoties lielākā attālumā no bērna nekā mamma. Tētis un mamma ir viena vesela divas dažādas sastāvdaļas – viņi abi ir vecāki, viņi abi ir ģimene. Tētis un mamma viens otru atbalsta, papildina, bet vienlaikus viņi ir arī atsevišķas personas, kas ir īpaši nozīmīgas bērna tālākajā attīstība, uzsver psiholoģes.

"Tētim un mammai ir katram sava atšķirīga loma bērna attīstībā. Tētis un mamma ir atšķirīgi. Atšķira ir gan viņu domāšana, gan ķermeņa uzbūve. Tētis nevar dzemdēt bērnu. Mamma ir fiziski vājāka, bet viņa spēj izvēlēties drēbītes bērnam labāk nekā tētis. Tētis spēj spēlēt futbolu ar dēlu tā, kā to spēj darīt tikai tētis. Katrs no viņiem ir unikāls, īpašs un viņi abi ir ļoti vajadzīgi bērnam. No agras bērnības bērna prātā sāk veidoties priekšstats par to, ka viņš ir zēns. Vēlāk viņš saprot, ka zēni izaug par vīriešiem un kļūst par tētiem.

Un par to, kādi ir tēti, viņš uzzina, redzot savu tēti, redzot mammas un tēta attiecības. Tātad, lai tētis varētu būt īsts tētis, viņam prātā ir jābūt priekšstatam par to, kā tēti izturas: kā viņi auklē bērnus, kā viņi spēlējas, kā palīdz pildīt skolas mājas darbus, kā tēti izturas pret savām sievām. Lai ģimene būtu pilnvērtīga bērnam, ir jābūt gan mammai, gan tētim.

Lai arī tēvi, kuri rūpējas par saviem bērniem, nav retums, psihologu pētījumi norāda, ka par tēva galveno lomu mazuļa dzīvē tiek uzskatīta naudas pelnīšana iztikai. Arī paši tēvi īpaši necenšas piedalīties savu bērnu audzināšanā. Viņi tiešām daudz strādā un nogurst pēc darba, tādēļ bērnu audzināšanai vairs neatliek ne laika, ne spēka. Netrūkst arī tādu vīriešu, kuri uzskata, ka bērnu audzināšana ir jāatstāj sieviešu ziņā. Tomēr tēva loma bērna dzīvē ir ļoti svarīga, jo visbiežāk tēvs ir bērna autoritāte," nedaudz lekciju saturā ielūkojas psiholoģes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!