Foto: Shutterstock

Pusaudzis aizvien biežāk ģērbjas pretēja dzimuma drēbēs, vēlas tikt uzrunāts citā vārdā, izjūt nepatiku pret savu ķermeni? Ar šādiem novērojumiem sastopas aizvien vairāk ģimeņu gan Latvijā, gan citviet Rietumu pasaulē – ievērojami pieaug to jauniešu skaits, kuri ziņo par nejušanos piederīgiem savam bioloģiskajam dzimumam.

Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centrā jau vairākus gadus nodrošina specializētu palīdzību jauniešiem ar dzimumidentitātes jautājumiem vai traucējumiem. Taču pasaulē joprojām ir maz informācijas un izpratnes par šo fenomenu.

Ja arī tavā ģimenē ir pusaudzis ar dzimumidentitātes grūtībām, tu vari palīdzēt! Šobrīd Latvijā sāk pētījumu, kas ļaus speciālistiem labāk saprast šos jauniešus un izstrādāt labākos palīdzības veidus.
Pieteikties pētījumam "Pusaudži un dzimuma disforija" iespējams šeit.

Kā norāda Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra speciālisti, nejušanās piederīgam savam bioloģiskajam dzimumam bieži saistās ar psiholoģisku diskomfortu, nepatiku pret savu ķermeni un dažādām mentālās veselības problēmām, piemēram, depresiju un trauksmi. Parasti šīs sūdzības parādās līdz ar pubertātes sākšanos, kas ir vecumā no 11 līdz 14 gadiem.

Ja tu vai kāds no tavas ģimenes locekļiem ir saskārušies ar dzimumidentitātes traucējumiem, tu vari palīdzēt: lūdzu, aizpildi anketu, ko atradīsi te, un ar tevi sazināsies. Apstiprinājuma gadījumā tu saņemsi informācijas paketi par pētījuma norisi, datu izmantošanu un citu nepieciešamo informāciju. Pētījuma dalībniekiem bez maksas tiks nodrošināta augstākajiem standartiem atbilstoša psihodiagnostika un, pēc vēlēšanās, būs iespēja saņemt personalizētas speciālistu rekomendācijas.

Pētījumu Latvijā veic Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centrs, tas tiek nodrošināts Kārļa Universitātes (Prāga, Čehija) 1. medicīnas fakultātes psihopatoloģijas un medicīniskās psiholoģijas departamenta doktorantūras pētījuma ietvarā.

Stingra konfidencialitāte – garantēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!