Foto: Shutterstock

"Vaifija spēle" ir pirmā Latvijas skolām dāvinātā spēle, kas aptver daudzpusīgas tēmas, saistītas ar drošu un gudru interneta izmantošanu. Tā izdota kampaņas "Supervaroņi internetā" īstenošanas gaitā, un to izstrādājis Latvijas Drošāka interneta centrs "Drossinternets.lv". "Vaifija spēle" ir izdota 3000 eksemplāros un bez maksas nonāks ikvienā Latvijas skolā.

"Vaifija spēles" uzdevums ir aizraujošā veidā aktualizēt drošības internetā un medijpratības tēmas, vienlaikus stiprinot sadarbības, komunikācijas un argumentēšanas prasmes, kā arī mācīt skolēniem teorētiskās zināšanas saistīt ar savu pieredzi.

Pateicoties spēlei, bērni var apgūt piecas svarīgas prasmes:

  • zināt, ko drīkst un nedrīkst teikt citiem;
  • lūgt padomu un palīdzību pieaugušajam, kad tas vajadzīgs;
  • domāt, pirms noticēt internetā atrodamajai informācijai;
  • būt pieklājīgam;
  • lietot internetu gudri.

"Vaifija spēle" ir piemērota sākumskolas vai bērnudārzu vecāko grupiņu bērniem. Spēles noteikumi ir pielāgojami dažādiem bērnu zināšanu līmeņiem, kā arī spēlei atvēlētajam laikam.

"Spēlējot patiešām interesantu un aizraujošu spēli, bērni aizmirst savu biklumu izteikties, mācās aizstāvēt savas domas, izzūd bailes kļūdīties, rodas azarts. Pašiem nemanot, viņi apgūst vērtīgas zināšanas. Spēlējot šo spēli, intensīvi tiek darbināta gan kritiskā (analītiskā), gan radošā domāšana, tādējādi veicinot starpdisciplinaritāti, kas ir viena no mūsdienīgas izglītības pamatprasībām," uzsver spēles līdzautore, Drošāka interneta centra izglītības darba vadītāja Liene Valdmane.

Pozitīvi spēli novērtē arī skolotāji. Mārupes vidusskolas skolotāja Gundega Ozola uzsver: "Spēles ikvienu bērnu aizrauj tikpat ļoti, kā interneta vide. Lai mācīšanās būtu maksimāli efektīva, ir svarīgi runāt par drošību internetā interesanti, bērniem saistošā un saprotamā valodā. Spēlējot "Vaifija spēli", mācību stunda paiet nemanot, bērni mācās drošības pamatnoteikumus, apgūstot samērā sarežģītas un nopietnas lietas, prasmes, it kā rotaļājoties."

Ikvienai Latvijas skolai ir iespēja bez maksas saņemt līdz pieciem spēļu komplektiem, bet bibliotēkām – vienu. Lielās intereses dēļ skolām ir jāgaida pāris nedēļu, lai tiktu sagatavots nepieciešamais spēles komplektu skaits. Uz šo brīdi Drossinternets.lv izplatījis vairāk nekā 1200 spēles 240 skolām un bibliotēkām. Kopumā skolas un bibliotēkas Latvijā bez maksas saņems 3000 spēļu.

Spēles autores ir Vineta Vaivade, Liene Valdmane, māksliniece – Elīna Šulca. Spēles tapšanu atbalstīja Valsts policija, Vides un reģionālās attīstības ministrija, Latvijas Interneta asociācija.

"Supervaroņi internetā" ir Valsts policijas 2017. gadā aizsāktās kampaņas "Supervaronim nepazust!" turpinājums, kas veidots, spēkus apvienojot vairākiem partneriem – Valsts policijai, Kultūras ministrijai, Latvijas Drošāka interneta centram un citiem partneriem. Kampaņas laikā ir izveidoti pieci video, kas 5–8 gadus veciem bērniem māca izprast dažādas situācijas, ar kurām viņi varētu saskarties internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!