Foto: Shutterstock
Nereti bērniņš ienāk šajā pasaulē un ģimenē laikā, kad topošajai mammai ir nostabilizējies ikdienas darbs. Kad jāatgriežas vecajās sliedēs pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, grūtības ar darba sabalansēšanu un bērna audzināšanu var rasties ne vienai vien mammai. Izlasi "Parents" ieteikumus, kā veiksmīgi tik galā ar šiem abiem dzīves "uzdevumiem".

Sāc ar šo – beidz sevi šaustīt, ka neesi kopā ar ģimeni visu laiku, jo tas nedos piepildījumu ne vienā, ne otrā vietā, iesaka"Parents". Labāk domā par to, kā tavs maizes darbs palīdz ģimenes labklājības celšanā. Šādi tu varēsi darboties gana produktīvi abās jomās, jo svarīgi, lai apzinies konkrētā brīža prioritātes. Atceries, dzīvē ir gan labas, gan sliktas dienas!

Vēl tavam sirdsmieram un izaugsmei darba jomā var palīdzēt apziņa, ka bērns ir "pareizajās" rokās. Ideālā versijā bērna pieskatītājs ir otrs vecāks vai vecvecāki, taču nereti gadās, ka šāda versija nav iespējama. Tādos gadījumos ir svarīgi atrast uzticības personu auklītes formā – cilvēku, kura lojalitātei un ietekmei uz bērnu esi devusi zaļo gaismu.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad tiecies ar potenciālajām auklēm, uztaisi jautājumu sarakstu, lai neko neaizmirstu. Apsver arī iespēju ļaut amata kandidātiem nedaudz paspēlēties ar bērnu, lai redzētu, vai abi spēj sadraudzēties.

Lai katrs rīts nepārvērstos par skriešanas sacensībām, svarīgi daudzas lietas izdarīt jau vakarā – šādā veidā pati jutīsies mierīgāk un nosvērtāk, iesākot jaunu dienu. Izvēlies bērna drēbes, saliec pusdienu kārbiņas, autiņbiksītes vai jebko citu jau vakarā, un svarīgākās lietas noliec blakus mašīnas atslēgām vai sabiedriskā transporta biļetei.

Šādi tu ietaupīsi pāris minūtes, lai mierīgi notiesātu brokastis vai bez steigas paspētu uz darbu. Novērsīsi stresa pilnu rītu!

Svarīgi ir arī runāt ar darba devēju par iespējamām situācijām, kas saistītas ar bērniem. Vispirms noskaidro, kādus jautājumus un problēmas, kas skar šo tēmu, izrunājušas tavas kolēģes – tas palīdzēs tev saprast, ko vajadzētu jautāt. Tāpat izvairies no tiešiem jautājumiem kā "Vai man par to maksās, ja es..." un "Cik ilgu laiku es varu dabūt brīvu, ja..."

Foto: PantherMedia/Scanpix

Arī priekšnieki ir tikai cilvēki un viņi zina, ka bērni var negaidīti saslimt vai gadīties kāda ārkārtas situācija bērnudārzā, tāpēc, lai darbs varētu raiti ritēt un sirds būtu mierīga, noskaidro, cik ļoti tava darbavieta ikdienišķās situācijās ir gatavi nākt pretī.

Lai dienas laikā nezaudētu kontaktu ar bērnu, jāveido personīga saskarsme visas dienas garumā. Tādi nieki kā no rīta uzrakstīta vēstulīte, mazs laimes kuloniņš vai gardums liks bērnam par tevi atcerēties dienas laikā.

Runājot par svarīgiem notikumiem bērna dzīvē, tos ir svarīgi nofilmēt vai ierakstīt, lai varētu kopīgi vēlāk noskatīties. Tāpat izliec savu un citu mīļu cilvēku bildes mājās – tā bērns visu laiku, kad ieskatīsies tajās, jutīsies tev arī fiziski tuvāk.

Daudzas ikdienišķas darbības tiek veiktas, kad bērni ir blakus, bet patiesībā tās varētu arī nedarīt, piemēram, lasīt ienākušos e-pastus vai runāt pa telefonu ar draudzenēm. Atliec to veikšanu uz laiku, kad atvase būs aizgājusi gulēt.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sievietēm ir ierasts darīt vairākas lietas vienlaicīgi, taču to vajadzētu izskaust. Lai būtu produktīva darbā, atdali profesionālos pienākumus no "mammas" profesijas.

Tāpat kā pieaugušajiem reizēm ir vajadzīga motivācija, lai kaut ko izdarītu, tāpat arī bērniem. Šeit nav runa par materiālām vērtībām, bet gan kopā pavadītu laiku – ieplāno brīvdienu aktivitātes, kuras pavadīt kopā ar bērnu. Mazajam ķiparam būs ko gaidīt, tāpēc reizēm piedos tev, ka nevelti darba nedēļas laikā tik daudz uzmanības.

Kad bērns paliek vecāks, neaizmirsti arī konsultēties ar viņu un noskaidrot abu pušu vēlmes.

Lai nu kā – atceries, ka tu bērnam esi vajadzīga vesela, stipra un laimīga, tāpēc atvēli laiku arī sev un savai otrai pusītei. Ir grūti sadalīt savu enerģiju uz divām pusēm, taču tu vari to rast, ja dosi sev laiku no abām pusēm atvilkt elpu. Izklausās vienkārši? Tās vienkāršās lietas un darbībās vienmēr ir efektīvākās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!