Foto: Shutterstock
17. novembris ir Pasaules priekšlaikus dzimušo bērnu diena, kurā vērš sabiedrības uzmanību izaicinājumiem, ar ko saskaras priekšlaicīgi dzimušu mazulīšu ģimenes, un godinātu viņu spēku un izturību šajā sarežģītajā situācijā. Pasaulē katru gadu priekšlaicīgi dzimst aptuveni 15 miljoni mazuļu, Latvijā tie ir aptuveni seši procenti jaundzimušo. Rīgas Dzemdību namā (RDZN) no 17. novembra 20 priekšlaikus dzimušu jaundzimušo vecāki saņems dāvanas, bet citu mazo, priekšlaikus pasaulē nākušo mazuļu vecāki var biedrībā "SILTI" pieteikties bezmaksas drēbītēm.

Pirms laika dzimušam mazulītim ir nepieciešamas īpašas rūpes gan no medicīnas personāla, gan vecāku puses. Atbalsts šajā situācijā ir nepieciešams arī jaunajiem vecākiem, jo tas ir izaicinājumu un satraukuma pilns laiks, uzsver Ilze Bumbiere no biedrības "Dzemdību nama Fonds".

Fonds kopā ar biedrību "SILTI", Elīnu Sondari, uzņēmumu "TZMO" un bērnu higiēnas preču zīmolu "Happy" vēlas atbalstīt šos mazulīšus un viņu vecākus. Tādēļ šī gada priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienā kopīgi ir sarūpētas īpašas dāvanas RDZN priekšlaicīgi dzimušajiem bērniņiem un viņu vecākiem. Dāvanas ir kā ziņa, ka bez mediķu profesionālā darba bērniņu aprūpē, "Dzemdību nama Fonds" un tā sadarbības partneri ir atbalsts un stiprinājums vecākiem.

17. novembrī Biedrības Padomes loceklis Ainārs Ozols nodos RDZN priekšlaicīgi dzimušo bērniņu vecākiem sarūpētās 20 dāvanu kastes, kā arī sedziņas un muguras balsta spilvenus, kuri ir darināti speciāli četriem ķengurkrēsliem, kurus fonds šī gada septembrī iegādājās un nodeva RDZN. Tie ir specializēti krēsli, kas ir nozīmīga jaundzimušo intensīvās terapijas sastāvdaļa, jo tie ļauj īstenot t.s. "Ķengura metodi" – starptautiski atzītu metodi priekšlaikus dzimušu bērniņu aprūpē, veidojot "āda-āda" kontaktu starp mazuli un viņa vecāku. Zinātniski pierādīts, ka tieši ciešā̄ saikne ar vecākiem, "āda-āda" kontakts un samīļošana ir spēka avots mazuļa veselībai.

Bumbiere informē, ka šobrīd RDZN ir trīs priekšlaikus dzimuši mazuļi un cer, ka dāvanas pietiks kādam laikam.

Dāvanās ir sarūpētas īpašas lietas, kas nepieciešamas tieši priekšlaicīgi dzimušajiem bērniņiem – īpaši mazas autiņbiksītes, speciāli mazuļiem šūtas drēbītes tādā izmērā, kādu veikalā nevar nopirkt, kā arī sedziņas un citas noderīgas lietas. Tāpat dāvanu kastēs ir ievietota informācija par uzņēmumu "TZMO" un biedrību "SILTI", kura bez atlīdzības šuj īpaši maziem bērniņiem piemērotu apģērbu. Vecākiem jāsazinās ar Elīnu Sondari šeit, un biedrības dalībnieces sašūs un nosūtīs māmiņai speciāli darinātu īpaša izmēra bērnu apģērbu.

"Dzemdību nama Fondu" 2019. gadā nodibināja 12 domubiedri – mediķi, uzņēmēji, nevalstisko organizāciju darbinieki un privātpersonas. Fonds virza savu darbību, lai katrs bērniņš Latvijā, neatkarīgi no vecāku sociālā statusa, materiālā nodrošinājuma, pilsonības, politiskās piederības, etniskās vai reliģiskās pārliecības – piedzimst vesels un gaidīts, drošā, stabilā un bērnam draudzīgā vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!