Covid-19 izraisītā pandēmija atstājusi sekas visdažādākajās nozarēs, bet viena no būtiskākajām, kas traucēta, ir bērnu ar funckionālajiem traucējumiem rehabilitācija. Lai rastu risinājumu, rehabilitācijas centrs "Poga" un "Ziedot.lv" sadarbībā ar Zviedrijas uzņēmumu "Inervention" ieviesīs atbalsta programmu mājās "Supervaroņa tērps", kas ievērojami atvieglos bērnu fizisko stāvokli un ļaus vecākiem palīdzēt bērniem veikt vingrinājumus. Mazais Dēvids ir viens no trīs bērniem, kas supervaroņu tērpu jau izmēģinājis.

Bērniem ar kustību traucējumiem rehabilitācija ir nepārtraukts process. Attālināta rehabilitācija nav iespējama, jo šie bērni bez speciālista tiešas asistēšanas nespēj izpildīt vingrojumus. Bērni ar cerebrālo trieku ir Covid-19 riska grupa, jo plaušu nepietiekamas funkcionēšanas dēļ infekcijas gadījumā tas nopietni apgrūtina elpošanu. Tāpēc fizioterapeiti pie šiem bērniem nedevās mājas vīzītēs, lai pasargātu no infekcijas.

Pirmie trīs bērni izmēģināja supervaroņu tērpu, un rezultāti bija pārsteidzoši. Mazais Dēvids piedzima priekšlaicīgi – 23. grūtniecības nedēļā – un svēra vien 690 gramus, gluži kā maza cukura paciņa. Priekšlaicīgā piedzimšana atstājusi sekas uz zēna veselību, Dēvids staigā ieliektos celīšos un uz pirkstgaliem, viena rociņa visu laiku ir savilkta. Neskatoties uz smago dzimšanas periodu, zēns ir ļoti aktīvs, dzīvespriecīgs un zinātkārs, apmeklē bērnudārzu, ar lielu aizrautību var stundām ilgi vērot smagās mašīnas, traktorus un ekskavatorus.

Foto: Kadrs no video

Dēvidam ļoti patīk kopā ar ģimeni braukt ar velosipēdu, spēlēties ar bērniem un darīt blēņas. Zēns aug lielā ģimenē, kur vēl ir vecāka māsa un divi brāļi. Regulāra rehabilitācija ir Dēvida ikdiena, un zēns bez kurnēšanas cītīgi vingro, apmeklē ergoterapeitu un logopēdu. Pēc vairākiem rehabilitācijas kursiem puisēnam ir ievērojami uzlabojumi. Dēvida rehabilitācijai būtu ļoti vērtīgs Supervaroņu tērps, tā elektrodu sistēma iedarbojas uz Dēvida savilktajiem muskuļiem, kā rezultātā viņa vienmēr saliektā rociņa atbrīvojas, pēdiņas normāli pieskaras zemei un Dēvids kļūst par tādu pašu vienaudzi kā citi bērniņi, bez vizuāliem ierobežojumiem. Dēvida tētis stāsta, ka tērps paveic neiespējamo, tādēļ tas patiesi ir SUPERVAROŅU tērps! Dēvids gatavojas skolas gaitu uzsākšanai, un zēna tēta lielākais sapnis ir, lai dēls būtu tāds pats, kā vienaudži.

Supervaroņa tērps "Mollii" ir ierīce – terapeitisks kostīms ar 58 elektrodiem –, kurus katram pacientam var individuāli pielietot. Speciālisti izmanto datorprogrammu, lai pielāgotu aktīvos elektrodus un to intensitāti (kādi muskuļi jāaktivizē ar strāvas palīdzību). Katra pacienta iestatījumi tiek saglabāti "Mollii" vadības blokā. "Mollii" ierīci pielieto terapijās cilvēkiem ar spastiskumu un cita veida motoriem kustību traucējumiem smadzeņu paralīzes, insulta, smadzeņu bojājumu, muguras smadzeņu traumas vai citu neiroloģisku traumu dēļ. Molli var izmantot arī ar spastiskumu saistītu sāpju mazināšanai. Kostīms tiks lietots mājas apstākļos, bet speciālists konsultēs attālināti. Viena sesija mājas apstākļos ilgst 60 minūtes, bet terapeitiskais efekts ilgts līdz pat 49 stundām.

Lai Dēvidam un 87 citiem bērniem būtu iespēja lietot supervaroņu tērpu, tiek vākti ziedojumi portālā "Ziedot.lv". Ziedojot tagad, katru privātpersonas ziedojumu Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) Kopienas iniciatīva dubultos – ziedo un uzzini vairāk šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!