Foto: Shutterstock

Vasarā kukaiņu ir daudz – gan ārā, gan nereti tie pamanās ielidot arī iekštelpās. Bites un lapsenes dzēliens var būt ne tikai sāpīgs, bet arī izraisīt alerģisku reakciju. Ko darīt, ja bērnam iedzēlusi bite vai lapsene, skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) mediķi.

Ar pareizo rīcību, ja bērnam iedzēlusi lapsene vai bite, vari iepazīties zemāk attēlā, taču atceries – vairumā gadījumu dzēluma vieta vien viegli apsarkst un nedaudz pasāp, taču nereti var rasties alerģiska reakcija, savukārt kam jāpievērš uzmanība.

Kā norāda BKUS Komunikācijas nodaļas Una Grenevica, BKUS veiksmīgi aizvadījusi pirmo gadu, kad bērniem ir iespējams veikt plēvspārņu imūnterapiju, kura palīdz aizsargāt bērnu pret sekām, ko rada alerģiska reakcija uz bišu, lapseņu, kameņu un sirseņu kodumiem.

Kopš 2019. gada maija Bērnu slimnīcas dienas stacionārā bērniem ir iespējams veikt imūnterapiju pret bišu un lapseņu kodumu izraisītām alerģijām.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu alergoloģe Kristina Amosova: "Alerģija pret kukaiņu kodumiem ir vienīgā dzīvībai bīstamā alerģija, no kuras nav iespējams 100 procentos gadījumu izvairīties. Un tieši tādēļ arī Covid-19 pandēmijas laikā bērniem tika turpināta nepieciešamā imūnterapija. Imūnterapijas efekts ir ļoti augsts un ar tās palīdzību spējam palīdzēt bērniem, tādēļ arī ceram uz plašāku valsts finansiālu atbalstu, lai varam turpināt sniegt šo pakalpojumu."

Uzziņai

  • Imūnterapijas ilgums ir no trīs līdz pieciem gadiem.
  • Izmaksas – ap 800 eiro gadā.
  • Norise – vienu reizi mēnesī pacientam tiek veikta zemādas injekcija. Terapija tiek sākta dienas stacionārā, ja nav izteiktas alerģiskas reakcijas, tad terapija tiek turpināta ambulatori.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!