Foto: LETA

No 27. jūlija Rīgas Dzemdību namā (RDN) atcelti ierobežojumi, kas bija ieviesti līdz ar ārkārtējās situācijas ieviešanu Latvijā Covid-19 pandēmijas ierobežošanai, vēstīts RDN mājaslapā.

Šobrīd atkal atļauts ģimenes palātā pacienti pavadošajai personai uzturēties gan Dzemdību centrā 5 (vieta, kur grūtnieces uzturas līdz dzemdību aktīvajai fāzei), gan pēcdzemdību istabās Mātes un bērna aprūpes nodaļā. Tāpat pavadošajai personai atkal atļauts piedalīties plānveida ķeizargrieziena operācijā, ja persona uzturas kopā ar jauno māmiņu ģimenes palātā. Ja ķeizargrieziena operācija neatliekama, pavadošās personas klātbūtni operācijā izvērtē RDN mediķi atbilstoši situācijai – klīniskai un epidemioloģiskai.

Joprojām aizliegti RDN pacientu apmeklējumi, taču Dzemdību namā ir nodrošināta iespēja nodot sūtījumus. Aizliegts arī atstāt RDN teritoriju, kamēr persona uzturas stacionārā. Piemēram, ja dzemdētājas pavadošā persona, kas uzturējusies ģimenes palātā, iziet no Dzemdību nama telpām, viņu atpakaļ stacionārā neielaiž.

Spēkā joprojām ir arī šādi iepriekš ieviestie noteikumi:

  • Personai, kura plāno piedalīties ģimenes dzemdībās līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam un pēdējā gada laikā veikta krūšu kurvja rentgenizmeklējuma atbildei (jāuzrāda papīra formā vai viedierīcē, pieslēdzoties savam kontam vietnē, kurā glabājas izmeklējuma rezultāti);
  • Pavadošajai personai dzemdībās un ķeizargrieziena operācijas laikā jāvalkā vienreizlietojams tērps (var iegādāties arī Dzemdību nama Uzņemšanas nodaļā).

Dzemdību namā pacienti nedrīkst pavadīt persona (vīrs, partneris, bērna tēvs vai cita atbalstošā persona):

  • kurai ir apstiprināta Covid-19 infekcijas diagnoze;
  • kuru Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir noteicis kā Covid-19 infekcijas slimnieka kontaktpersonu;
  • kurai ir elpceļu infekcijas slimības pazīmes un paaugstināta ķermeņa temperatūra;
  • kura atrodas 14 dienu pašizolācijā pēc ierašanās no ārvalstīm, kuras SPKC ir atzinis par vietām ar augstu Covid19 saslimstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!