Foto: Shutterstock

Svētdien, 23. septembrī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz Ģimenes dienu "Kā un ar ko Rīgu senāk sargāja – ieroči, mūri, vīri". Ģimenes dienas programmā – ekskursijas un radošās darbnīcas bērniem.

Uz tematisko Ģimenes dienas ekskursiju "No akmens cirvjiem, zobeniem, lielgabaliem un Rīgas aizsargmūriem līdz…" interesenti tiks gaidīti trīs tūrēs - pulksten 11 vai 15 - latviešu valodā, bet pulksten 13 - krievu valodā, informē Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja pārstāve Ingrīda Lukašēviča. Ekskursijas dalībnieki uzzinās, kā tapa un funkcionēja aizsargmūri un aizsardzības vaļņi, kas radīja drošības priekšnoteikumus iedzīvotājiem senajā Rīgā, kā arī veidoja pašas pilsētas siluetu un dzīves kārtību.

Ekskursijas gaitā, kuru vadīs muzeja pedagogs, vēsturnieks Vidvuds Bormanis, varēs arī gūt ieskatu, kā tapusi un kāda ir muzeja ieroču kolekcija, kā arī iepazīt Rīgas vēsturi un rīdzinieku dzīves mainību gadsimtu gaitā, akcentējot, kā ieroču attīstība vizualizē vēstures periodus.

Tāpat ekskursijas dalībnieki nonāks Renesanses laikmetā, kura iezīme ir šaujampulvera un jauno šaujamieroču izplatīšanās, kaujas laukos izmantojot lielgabalus, bombardas, musketes, rokas mortīras, pistoles, štucerus. Tāpat būs iespēja iepazīt, ar kādiem ieročiem bruņojās, uzbruka un aizsargājās tā saucamajos poļu un zviedru laikos Rīgā.

"Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja šaujamo ieroču kolekcija atspoguļo pilsētas vēsturi un dažādu varu gadsimtiem ilgās cīņas par ietekmi Baltijas jūras reģionā, tā rāda Baltijā lietoto ieroču daudzveidību. Kolekcijā ir liecības gan nemitīgai karadarbībai šajā reģionā, gan Baltijas muižnieku dzīvesveidam – medībām, sportam, izklaidei, sava goda aizstāvēšanai un centieniem pēc personiskās drošības. Rīgai vienmēr bijuši aktīvi tirdzniecības sakari ar rietumu un austrumu zemēm, tādēļ kolekcijā atrodami gan Rietumeiropas un Krievijas manufaktūrās, gan austrumzemju darbnīcās izgatavoti šaujamie ieroči", stāstīts Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja izdevumā "Šaujamo ieroču kolekcija".

Ģimenes dienu apmeklētāji varēs ne tikai doties ekskursijā, bet arī darboties radošajā darbnīcā "Princeses, bruņinieki, ieroču nesēji". Tur lieli un mazi bērni savus muzejā gūtos iespaidus un fantāzijas varēs izteikt krāsās un formās. Kā atzinis leģendārais gleznotājs Pablo Pikaso: "Visi bērni ir mākslinieki. Problēma ir, kā palikt māksliniekam, kad jūs izaugat".

Ģimenes dienas ieejas maksa ir 2,50 eiro; pensionāriem un studentiem - 1,50 eiro, skolēniem - 0,50 eiro, bet pirmsskolas vecuma bērniem ieeja būs bez maksas.

Pasākuma organizatori brīdina par izmaiņām muzeja darba laikā - svētdien, 23. septembrī, muzejs atvērts apmeklētājiem no pulksten 10 līdz 16, bet pirmdien, 24. septembrī, muzejs būs slēgts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!