Foto: Publicitātes attēli

Skolēnu pavasara brīvlaika dienās – 14., 15., 16. martā – pulksten 12 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina skolēnus, vecākus, pedagogus uzzināt daudz interesanta, apmeklējot piedāvātās ekskursijas un izglītojošās nodarbības, kā arī apskatīt muzeja ekspozīciju un izstādes.

Skolēnu brīvlaika piedāvāto programmu dalībniekiem muzejs dāvā īpaši draudzīgo apmeklējuma maksu – divi eiro, informē muzeja pārstāve Ingrīda Lukašēviča.

Trešdien, 14. martā, pulksten 12 programma "Leģendas un teikas par Rīgu" notiks muzeja ekspozīcijas zālēs, sniedzot iespēju ielūkoties aiz vēsturisko faktu un leģendu priekškara. Programmas gaitā, ieklausoties muzeja pedagoga stāstītajās teikās, leģendās, kā arī uzzinot patiesus vēsturiskus notikumus, varēs ar interesi iepazīt Rīgas vēsturi un interesantus muzeja priekšmetus. Teikas, leģendas, notikumu un ikdienas dzīves apraksti par Rīgu un rīdziniekiem vēsturiskās atmiņas paletē ir vērtību skalas virsotnē. Dzīvesveids vienmēr ir bijis saistīts ar laikmetu, tradīcijām, pasaules redzējumu, ideāliem, ticību.

Ceturtdien, 15. martā, pulksten 12 notiks ekskursija – nodarbība "Kā un ar ko kuģoja pirms gadu desmitiem. Jūrnieku dzīves gudrības". Ekskursijas gaitā tās dalībnieki iepazīs Baltijas jūras tautu seno nodarbošanos – kuģošanu, uzzinot kā gadsimtu gaitā mainījušies, attīstījušies gan kuģi un to maršruti, gan jūrnieku darba instrumenti, veicamie uzdevumi, tradīcijas.

Ekskursija sniegs arī ieskatu kuģu veidu dažādībā, ar kuriem šķērsoti ūdens klajumi – vienkoču laivas, vikingu kuģi, koges, holki, flitas, brigantīnas, šoneri, barkas, barkentīnas, utt. Kas ir "Rīgas kuģis"? Arī to varēs uzzināt un pat apskatīt. Tātad – ekskursijā stāsti un interesanti muzeja krājuma priekšmeti, kuri "uzvēdī" jūras, kuģu darvas un jūrnieku dzīves skarbuma un eksotikas smaržu, bet tai sekojošajā nodarbībā "Jūrnieku amata noslēpumi un iemaņas" tiks lietotas senas jūras kartes un lineāli, gūstot priekšstatu par navigācijas pamatiem. Nodarbības dalībnieki mēģinās noteikt kuģa kursu, rēķināt attālumus, izmantos "vēja rozi", kā arī pārbaudīs iespējas noteikt kuģa atrašanās vietu, izmantojot sekstantu, hronometru, koordināšu tabulas.

Piektdien, 16. martā, pulksten 12 noslēpumainajās Rīgas Doma Krustejas velvēs skolēni un interesenti tiek aicināti uz programmu "Rīgas Doma Krustejas vēsture un tajā atrodamie dzīvnieku tēli". Programmas dalībniekiem būs iespēja uzzināt daudz interesanta par Rīgas Doma Krustejas vēsturi un arhitektūru, kā arī iepazīt tajā apskatāmos unikālos eksponātus – lielgabalus, pieminekļus, senas pilsētas dzīves detaļas un arī veikt uzdevumu – ieraudzīt, pamanīt dzīvnieku atveidojumus Krustejas priekšmetos un arhitektūras detaļās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!