Foto: Shutterstock
Rokraksts var pavēstīt gana daudz par ikviena cilvēka rakstura īpašībām, pašapziņu un emocionālo stāvokli. Tiesa, mūsdienās ar rakstīšanu ir daudz sarežģītāk, jo arvien vairāk un vairāk mūsu ikdienas paņem klaviatūras spaidīšana.

Pat skolēniem bieži vien darba burtnīcas un pārbaudes darbi veidoti tā, lai pietiktu vien ievilkt ķeksīti pareizās atbildes vietā. Un tomēr ikviens bērns mācās rakstīt un viņam izveidojas savs rokraksts. Speciālisti "Vospitaj" stāsta par to, ko rokraksts var pastāstīt par bērna raksturu. Pārbaudi – ir taisnība vai nav?

Burtu izmērs

Burtu izmērs var pastāstīt, vai bērns ir draudzīgs, kautrīgs un tāds, kurš dievina vientulību.

Lieli burti – dāsns cilvēks, kuram ir plašs draugu un paziņu loks, sīki burti – tieši pretēji, sevī iegrimis un paskops cilvēks.

Burtu forma

Spici, robusti burti ir egoistiem, bet apaļīgi – jutīgiem un labestīgiem cilvēkiem.

Foto: Shutterstock

Rakstāmlietas spiešana

Grafologi apgalvo, ka spēcīgi rakstāmo spiež cilvēki, kuri ir brīvību mīloši un drosmīgi, kuri spēj ātri pieņemt lēmumu. Savukārt, ja burti ir teju, teju redzami, zini, ka tos rakstījis neizlēmīgs, vājš cilvēks, kurš nav spējīgs uz drosmīgiem gājieniem.

Akurātums

Ja tavam bērnam ir kaligrāfisks rokraksts, tad, visticamāk, viņš ir ļoti kārtīgs, akurāts, lai gan arī nepastāvīgs.

Mierīgi un līdzsvaroti cilvēku raksta pareizi, varētu sacīt, ka viņu rokraksts ir "standarta".

Skolotājs atkal žēlojas par sliktu, nesalasāmu rokrakstu? Viss nav tik slikti! Tas vēsta par bērna enerģiskumu un bezrūpību. Vienlaikus tomēr šāds rokraksts var arī vēstīt par kādiem satraukumiem jeb emocionālo nestabilitāti.

Foto: Shutterstock

Kopā vai atsevišķi?

Bet tas, kuram visi burti vārdos ir savirknēti viens aiz otra, norāda uz to, ka bērnam ir attīstīta loģiskā domāšana.

Ja burti rokrakstā nav savienoti viens ar otru, var liecināt par to, ka bērnam ir labi attīstīta intuīcija.

Brīvi laukumi

Bērni, kuriem ir svarīgas materiālās vērtības, atstāj brīvus laukumus kreisajā papīra lapas pusē.

Savukārt lapā praktiski nevienu brīvu laukumiņu neatstāj ekonomiskas un pragmatiskas personības. Tieši pretēji, plašus brīvus laukumus atstāj devīgie un dāsnie bērni.

Foto: Shutterstock

Optimists vai pesimists?

Ja tavs bērns raksta uz A4 izmēra lapas (bez līnijām) un domā pozitīvi, viņa rakstītā rindiņa no kreisās uz labo pusi virzīsies uz augšu, uzskata psihologi. Savukārt pesimistam šī rindiņa neapzināti būs novirzīta uz leju.

Mierīgs, veselīgs bērns, kurš reāli spēj novērtēt savas iespējas, aiz sevis "atstās" taisnu līniju.

Bet ja tava atvase ir ietiepīgs viltnieks (bet nereti arī bezkaunīgs avantūrists), viņa rakstītās rindiņas būs viļņveidīgas – te uz augšu, te uz leju.

Bet atceries, ka rokrakstu var ietekmēt arī tā brīža garastāvoklis un pašsajūta. Noguris, skumīgs bērns rakstīs neizteiksmīgus burtus, bet priecīgs un dzīvespriecīgs – ka tikai stiprāk piespiest zīmuli vai pildspalvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!