Rudens ir skaists gadalaiks, bet lietainais un vējainais laiks var kaitēt tavai veselībai un pašsajūtai. Ja saģērbsies silti, pastaiga būs izdevusies, bet lūpām, kas šajā laikā nepatīkami sprēgā, šallīti neapliksi.

Protams, veikalu un aptieku plauktos ir atrodams plašs lūpu balzāmu klāsts, bet tas nav tik interesanti, kā pagatavot to pašam. Vai ne? Turklāt skolēnu brīvdienas ir klāt, kad arī brīvā laika ir vairāk, lai padarītu kaut ko radošu.

"Cālis" sadarbībā ar "LMT" piedāvā noskatīties izklaidējoši izglītojošu raidījumu "ZinZINOO" zinātkāriem bērniem un jauniešiem. Šoreiz raidījumā tiek runāts par skaistumkopšanu un video parādīts, kā mājās pagatavot lūpu balzamu.

Lai to paveiktu, visticamāk, tev tomēr nāksies aiziet uz veikalu, lai iegādātos pamatsastāvdaļas – šajā reizē tiek izmantots mango sviests un mango eļļa, bet toņa piešķiršanai – mammas vecā lūpukrāsa. Vēl tev vajadzēs karstumizturīgu bļodiņu, karoti un šļirci. Visas sastāvdaļas uz uguns izkausē, sekojot līdzi, lai masa nepiedeg. Kad viss sakusis, ar šļirci lūpu balzāma masu iepilda mazos trauciņos, kas arī nopērkami skaistumkopšanas veikalos, vai arī tādi pieejami mājās no jau izmantotiem kosmētikas līdzekļiem.

Skaistumkopšanas procedūras cilvēki veic jau 4000 gadus. Raidījuma "ZinZINOO" vadītājs Marģers Martinsons video stāsta par skaistumkopšanas vēsturi – kā mainījušās cilvēku domas par to, kas ir skaists. Piemēram, ja mūsdienās visi vēlas būt brūnganu ādu, tādēļ sauļojas, tad viduslaikos modē bija balta āda, tādēļ cilvēki tās baltināšanai daudz lietoja speciālu pūderi. Un vai vari iedomāties, ka kādreiz mākslīgo uzacu veidošanai sievietes izmantoja peļu ādiņas? To visu vari redzēt un uzzināt video!

Raidījumu veido Zinātkāres centra "Zinoo". Zinātkāros prātus pirmajā raidījumu sezonā izaicinās 25 raidījumi, ik piektdienu piedāvājot divas atklājumiem bagātas sērijas ar iespaidīgiem zinātniskiem eksperimentiem, smieklīgiem jokiem un pavisam nopietnām sarunām par aizraujošo un neizdibināmo zinātnes pasaulē.

Šo un citus raidījuma video atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!