Foto: Kadrs no video
Ņemot vērā, ka pandēmijas laikā, kas skārusi arī Latviju, dienas vecākiem kopā ar bērniem jāaizvada mājās, nākas meklēt aizvien jaunus veidus, kā mazos rakarus nodarbināt, kamēr mammai un tētim attālināti nākas pastrādāt. Saprotošākie vecākošanās eksperti atzīst – nekas slikts nebūs, ja bērns ārkārtas situācijas laikā paskatīsies par vienu vai divām multfilmām dienā vairāk, nekā ikdienišķā situācijā pieļauts. Šoreiz portāls "Cālis" steidz palīgā tiem vecākiem, kuriem pakausī skanošie Cūciņas Pepas urkšķi vai "Ledussirds" multfilmas dziesmas jau kutina nervu šūnas, apkopojot vērtīgu, šobrīd pieejamu saturu, kas radīts tepat Latvijā.

Tie ir tēli, kas vecākiem liks nostalģiski atgriezties bērnībā, bet atvasēm palūkoties tajā, ko tad viņu mammas un tēti skatījās, kad paši bija bērni. Vai vēl atceries laikus pirms interneta, kad televīzijas programmā izpētīji, cikos būs ilgi gaidītā multfilma vai raidījums, lai tikai to nenokavētu un redzētu? Mūsdienas visu padarījušas vienkāršāku un pieejamāku, tāpēc sēdies vien blakus atvasei un smejies un pārdzīvo līdzi šiem tēliem, kas priecēs mazus un lielus ekrānā.

Reiz Runcis Renārs… (1989–1998)

Ko tik Graudu iela nav piedzīvojusi – plūdus, dūmus un citas jezgas. Bet Runcis Renārs, šķiet, vienmēr ar visu ticis galā. Raidījums "Reiz Runcis Renārs…" iepazīstinās ne vien ar ūsaino Runci Renāru, bet arī pelēniem, kurus sauc Pīks un Pīka, un ruksīti Ruku. Runci Renāru ar Jāņa Kirmuškas balsi atceras ne viens vien pieaugušais, kas bijis 90. gadu bērns un gaidījis tikšanos ar iemīļoto kaķi ar nepacietību. Visus 85 raidījumus ikviens var skatīties Latvijas digitalizēto video un audio ierakstu piekļuves portālā "diva.lv" šeit.

Mazie draugi Lupatiņi (2010–2015)

Daudzās mājās mazie draugi Lupatiņi kļuvuši par mīlētiem varoņiem – spriganā Zeķīte, gudrais Cimdiņš, dūšīgais Spilventiņš un vijīgais Lakatiņš kopā ar savu draugu Kaķi strādā visādus darbus un nedarbus. Te viņi domā, kas par briesmoni pakšķina vannasistabā, te draudzīgi šūpojas. Lupatiņi ir dzejnieces Ineses Zanderes un mākslinieces Ūnas Laukmanes radīti tēli, kas veidoti unikālā animācijas tehnikā – kā kolāža no maziem auduma gabaliņiem pogām, lentītēm un citiem krikumiem. Bērnu balsīs ierunātie varoņi ļauj ķipariem iepazīties ar ikdienā svarīgām pasaules parādībām. Un kurš mazulis gan sajūsmā nespiegs pie Kaķa nomierinošā: "Murrr, dumiķīši paliek dumiķīši." Vietne "Filmas.lv" piedāvā noskatīties ikvienam Latvijā šādas Lupatiņu sērijas: "Kā Lupatiņi mazgājās", "Kā Lupatiņi šūpojās" un "Kā Lupatiņi uzminēja".

Tutas lietas (2018)

Atraktīvā meitene Tuta un viņas draudzene Lapsa ir gaidītas rotaļu biedrenes daudzās mazo bērnu mājās. Kā reiz izteikusies "Tutas lietas" raidījuma idejas autore Marta Selecka – Tuta ir kā videoaukle pašiem mazākajiem, lai mamma uz piecām minūtēm var pievērsties savām lietām. Tuta bērniem īsajos klipiņos māca ne vien skaitīt, atpazīt krāsas, dažādas formas un tīrīt zobiņus, bet arī skanīgi dziedāt līdzi lipīgām dziesmiņām. Tuta bērnus priecē nu jau četru sezonu garumā un ir ļoti iemīļota to bērnu vidū, kuri ir vienu līdz piecus gadus veci. "Tutas lietas" vari atrast šeit.

Skudriņa Tipa (1976)

Animācijas filmiņa, kas būs tieši laikā šobrīd, kad esam sagaidījuši pavasari, un ārā rotājas saulīte. Skudriņa Tipa pirmo reizi dzīvē izlīdusi no savas mājiņas, lai paskatītos, kāda ir pasaule, un noskaidrotu, kas tad īsti ir lielā, dzeltenā bumba pie debesīm. Filmiņa veidota pēc Vitauta Ļūdēna dzejoļa motīviem. Pēc noskatīšanās rosinām atrast dzejoli un kopā ar bērnu to pārlasīt atkārtoti, lai stāsta motīvs paliktu atmiņā. "Skudriņa Tipa" skatāma šeit.

Si-Si-Dra (1977)

Jautro un asprātīgo filmiņu "Si-Si-Dra" (skaties šeit) vērts pieminēt atkal un atkal, jo īpaši laikā, kad paši sev un bērniem nemitīgi atgādinām par to, cik svarīgi ir bieži mazgāt rokas. Negantais puišelis daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpās pamanās ne tikai izmest papīru un pieskarties lietām ar netīrām plaukstām, bet sastapt arī ruksi. Rukšelis zēnam sniedz ļoti vērtīgu dzīves mācību – sivēns sivēnam draugs jeb Si-Si-Dra. Turklāt vienmēr jauki ir dzirdēt tik zināmo Veras Singajevskas balsi.

Sprīdītis (1985)

Ja plānots ilgāks kino vakars ar sākumskolas vecuma bērniem, vērts pievērsties nu jau kulta klasikai – pēc Annas Brigaderes lugas veidotajai filmai "Sprīdītis". Stāsts par Sprīdīti, kurš vēlas atrast laimi, bet pa ceļam iekuļas visdažādākajos piedzīvojumos – uzrauga Vēja mātes dēlus, pieveic milzi Lutausi, dancina velnu ar brīnumstabulīti un sprunguliņu, lai beigās gūtu vērtīgu dzīves mācību, ka puisēna īstā vieta ir viņa dzimtajā zemē pie ģimenes. Filmu restaurētā versijā iespējams noskatīties "Filmas.lv" vietnē šeit.

Ūdensbumba resnajam runcim (2004)

Vara Braslas filma "Ūdensbumba resnajam runcim" kļuvusi jau par mūsdienu klasiku, ko nu vērts redzēt tiem mazajiem skatītājiem, kas jaunāki par pašu filmu. Filma stāsta par divām māsām Martu un Lindu, kuras dienas aizvada aukles Unas uzraudzībā, jo tētis strādā Anglijā, bet mammai ir kursi pilsētā. Marta ir visai palaidnīga meitene, kas saprot, ka, lai panāktu savu, būs vien jāiemācās kompromisu māksla, lai izdabātu tantei Unai. Filma skatāma šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!