Foto: AFP/Scanpix

Uzvedības problēmas, jauniešu nesaskaņas ar vienaudžiem un skolotājiem – tie ir daži no izaicinājumiem, ar ko ikdienā saskaras daudzi vecāki. Lai palīdzētu jauniešiem sasniegt mērķus, no 1. oktobra sākta labdarības kampaņa "Dalies ar iespēju augt!".

Šī gada maijā īstenotā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas akcija vientuļo vecāku atbalstam "Es audzinu viens!" atspoguļoja satraucošu situāciju. Vecāki, kuri vērsās pēc palīdzības akcijas laikā, atzina, ka nereti izjūt trauksmi, bezspēcību, apjukumu un dusmas. Lai palīdzētu jauniešiem un vientuļajiem vecākiem, organizācija "Mentor Latvia" un veikalu tīkls "Rimi" no šī gada 1. oktobra rīko labdarības kampaņu "Dalies ar iespēju augt!". Akcijas laikā "Rimi" un "Supernetto" veikalu apmeklētāji varēs ziedot jauniešu mentorprogrammas attīstībai.

"Mentor Latvia" īstenotā mentorprogramma atbalsta jauniešus, kuriem pietrūkst ģimenes rūpes, sniedzot gan praktisku, gan emocionālu palīdzību, lai sekmētu viņu iekļaušanos sabiedrībā, sagatavošanos patstāvīgas dzīves uzsākšanai, apgūstot jaunas prasmes un dzīvē noderīgas iemaņas.

"Mentorprogrammas pamatideja ir atbalstīt jauniešus, īpaši tos, kuriem ikdienā nepietiek ģimenes rūpju. Mūsu programmā lielākoties piedalās jaunieši no ārpusģimenes aprūpes, tomēr redzam, ka ar katru gadu pieaug jauniešu skaits no nepilnām ģimenēm. Šo ģimeņu modeļi ir dažādi – par vairākiem bērniem rūpējas viena māmiņa, kura strādā vairākos darbos vai vecāku vietā ir vecvecāks, visbiežāk vecmāmiņa. Izaicinājums ir viens – kā nodrošināt pilnvērtīgu jaunietim nepieciešamo uzmanību un atbalstu," stāsta "Mentor Latvia" programmu vadītāja Jana Priedniece.

"Jaunieši, kuri piedalās mentorprogrammā, iegūst ne tikai uzticības personu un padomdevēju, bet arī tiek iedvesmoti pavadīt brīvo laiku lietderīgi, apmeklēt izglītojošus pasākumus. Mentorprogrammas jaunieši nokļūst viņiem atbalstošā, motivējošā vidē, kas nereti pat maina viņu dzīves uz labo pusi. Priecājamies par katru jaunieti, kurš ar mentora atbalstu spēj ieviest savā dzīvē kaut nelielas pārmaiņas – atmest smēķēšanu, pabeigt skolu vai iegūt jaunus draugus," saka Priedniece.

Mentorprogrammu Latvijā jau astoto gadu īsteno bezpeļnas organizācija "Mentor Latvia", tās ideja nāk no Zviedrijas. Programmas pastāvēšanas laikā praktiska un emocionāla palīdzība sniegta gandrīz 300 jauniešiem, kuri ikdienā nesaņem pietiekamu ģimenes atbalstu. Programmas laikā mentors – jaunieša padomdevējs, atbalsta un uzticības persona tiekas ar jaunieti vismaz divas reizes mēnesī un pavada brīvo laiku saturīgās aktivitātēs, kā arī iedvesmo viņu uz labāku dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!