Foto: Shutterstock
Kopējai sabiedrības labklājībai ir svarīga katra indivīda finanšu pratība. Lai jaunā paaudze naudas lietas prastu un saprastu labāk, 31. oktobrī 2. līdz 4. klašu skolēni visā Latvijā tiešsaistē var piedalīties īpašā finanšu pratības iniciatīvā "Naudas diena". Tajā bērni vieglā un aizraujošā veidā uzzinās, kas ir budžets un kā tas top, un ekspertu vadībā kopā veidos klases ekskursijas budžetu.

Kā veidojas budžets, un kā to plāno? Kāda loma tajā ir ieņēmumiem, kāda – izdevumiem? Un kā zināt, cik daudz naudas vajag? Priekšstats par budžeta veidošanu vajadzīgs ikvienam, lai veiksmīgi pārvaldītu savas naudas lietas. Tāpēc Naudas dienas iniciatori – "Swedbank" eksperti – interaktīvā, vieglā un aizraujošā veidā stāstīs skolēniem par budžetu un ar to saistītiem jautājumiem, lai kopā iemācītos finanšu pratības pamatlietas, ziņo Evija Kropa, "Swedbank" Finanšu institūta eksperte.

"Ikvienam ir jāprot gudri rīkoties ar naudu gan savā un savas ģimenes, gan arī valsts labā. Laikā, kad monētas un banknotes redzam arvien mazāk, savukārt digitālo rīku piedāvātās iespējas izmantojam arvien vairāk, ir īpaši svarīgi veicināt finanšu pratību un budžeta plānošanas prasmes. Mūsu nākotne, tostarp arī finanšu plānošana un ieguldīšana, ir mūsu jauniešu rokās, tāpēc esam gandarīti par katru iespēju sasniegt skolēnus, lai stāstītu viņiem par efektīvas naudas plānošanas iespējām un izaicinājumiem," norāda Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne.

Par budžeta veidošanas gudrībām skolēniem stāstīs "Swedbank" Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons un "Swedbank" Finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

"Kā rāda dažādi pētījumi, Latvijas iedzīvotāju finanšu pratība ir samērā zema. Skolu mācību programmās par finansēm iekļauta fragmentāra un nepietiekama informācija, ar kuru ir par maz, lai jaunieši pēc skolas prastu pārvaldīt savas finanses. Tāpēc piedāvājam atšķirt jaunu lappusi un mācību gadu papildināt ar jaunu finanšu pratības iniciatīvu, lai vairotu skolēnu izpratni par naudas lietām," saka "Swedbank" Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons.

Naudas dienas laikā eksperti iepazīstinās skolēnus ar dažādām tēmām, kuras svarīgi izprast, veidojot budžetu. Lai tās nebūtu tikai abstraktas zināšanas, skolēniem kopā ar skolotājiem būs uzdevums izveidot īstu klases ekskursijas budžetu. Dienas noslēgumā bērnus priecēs iemīļotās grupas "Bermudu Divstūris" koncerts, un bonusā izlozes kārtībā trīs klases saņems finansējumu Naudas dienas laikā izplānotās ekskursijas īstenošanai.

Pasākums norisināsies tiešsaistē visās Latvijas skolās, un dalība tajā ir bez maksas. Vairāk informācijas un klašu reģistrācija dalībai Naudas dienā (līdz 27. oktobrim) – www.naudasdiena.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!