Mobings jeb apcelšana un aizskaršana bijusi aktuāla visos laikos, arī tad, kad šis jēdziens vēl nebija radīts. Apzinātības kampaņas #Neklusē ietvaros Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete stāsta savu pieredzi par to, kā skolas laikā izjutusi nevienlīdzīgu attieksmi no vienaudžu puses.

Sandras Kalnietes mūžs bijis spilgtu notikumu pilns – viņa dzimusi Sibīrijā, skarbos apstākļos, bet atgriezusies tajā laikā jau Padomju Latvijā ar ģimeni, lai turpinātu dzīvi šeit. "Es domāju, ka tas cietais krampis, kas manī ir – tas nāk no viņiem, bet es domāju, ka varbūt būtu bijis jaukāk, ja man nebūtu šādu atmiņu," stāsta Kalniete. Viņa vissmagāk ar to, ka klasesbiedri radījuši noraidošu vidi, saskārās 7. klasē – visa klase nolēmusi ar viņu vairs nerunāt.

"Es, protams, sēdēju taisnu muguru, taisniem pleciem, augstu paceltu zodu, bet tas bija ļoti sāpīgi," atminas Kalniete. Viņa norāda, ka klusēšanu viņa vēl varējusi izturēt, grūtāk bijis ar to, ka viena vai otra klases grupiņa viņu aprunājusi. Tas pat licis Sandrai Kalnietei nonākt pie tā, ka viņa vēlējusies mainīt skolu.

Mobinga pieredze Sandrai Kalnietei iemācījusi, ka jāmāk ne tikai pastāvēt par sevi, bet arī iemācīties saprasties ar citiem. Viņa arī cer, ka mūsdienās, kad Latvijā esam izglītotāki un zinošāki par daudzām lietām, sapratni un līdzjūtību bērni apgūs vēl vairāk. Tāpat jāpievērš uzmanība materiālajām atšķirībām līdzcilvēku vidū – skolas vecuma bērniem vēl jāmācās nelielīties ar savu situētību, kā arī neapcelt tos bērnus, kuri netiek citiem līdzi jaunāko tendenču un rotaļlietu ziņā.

Par kustību #Neklusē

Kustība #Neklusē ir sociālais projekts, kura mērķis ir:

  • samazināt mobinga jeb emocionālās un fiziskās vardarbības līmeni Latvijā;
  • palīdzēt skolēniem neklusēt un ziņot par pāridarījumu, saņemt palīdzību caur mobilo lietotni no sociālā pedagoga, uzticības tālruņa vai policijas;
  • izglītot skolēnus, vecākus un skolotājus, rīkojot apmācības skolās, un apzinātības kampaņu sociālajos tīklos un medijos.

Biedrības līdzautores Marika Andžāne, Laura Nūra un Jūlija Kurganoviča tic, ka, iesaistoties visiem kopā, varam radīt laimīgāku dzīvi bērniem Latvijā.

#Neklusē projekts tika izveidots "Global Shapers Riga Hub" ietvaros un tiek īstenots sadarbībā ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni, Valsts policiju, Pusaudžu resursu centru, centru "MARTA", atgriezeniskās saites platformu "Edurio", programmatūru izstrādes uzņēmumu "MAKIT", mārketinga aģentūru "Grizzly", komunikācijas aģentūru "Fox Consulting", daudzkanālu reklāmas tīklu "Httpool" un citām organizācijām.

Plašāk par projektu un to, kā tu vari mazināt mobingu uzzini #Neklusē mājaslapā un sociālo tīklu profilos "Facebook", "Instagram" un "Youtube".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!