Foto: Shutterstock
Pēc pāra šķiršanās bieži rodas vēlme palikt draugos. Šķiet, ka tā ir pilnībā saprātīga un pieauguša cilvēka cienīga pieeja, īpaši, ja attiecību laikā ir nākuši pasaulē arī bērni. Beigu beigās jūs taču esat bijuši viens otram tik tuvi cilvēki! Bet dažreiz centieni izveidot draudzīgas attiecības ar bijušo partneri nes vairāk kaitējuma nekā labuma.

Pat ja jūs esat spējīgi kļūt par draugiem pēc šķiršanās (bet šāda pieeja der nebūt ne visiem), labāk ar to nesteigties, iesaka grāmatas "Kā pārdzīvot šķiršanos" autore Sjūzana Džī Eliota. Viņa iesaka pēc attiecību beigām iepauzēt, kā minimums pusgadu, pirms sākt aizdomāties par draudzību. Šīs pauzes turpinājums ir atkarīgs no katra konkrētā pāra, attiecību nopietnuma un šķiršanās apstākļiem, raksta portāls "Huffington Post".

"Jums vienam no otra ir jāatpūšas un jāieiet jaunajā, brīva cilvēka lomā. Tev būs nepieciešams laiks un distance, lai pārdzīvotu šķiršanās bēdas. Pat ja esat šķīrušies mierīgi, visiem ir vajadzīgs laiks, lai tiktu skaidrībā ar savām jūtām,"uzskata Eliote.

Dažiem lieliski izdodas draudzēties ar bijušajiem. Bet, ja tevi šāda perspektīva neaizrauj, arī tas ir normāli. Ja partneris pret tevi slikti izturējies vai attiecības nav bijušas labvēlīgas, tad labāk necensties palikt draugos, ar neko labu tas var nebeigties.

Ja tu esi nolēmis turpināt komunicēšanos, kā saprast, ka esi tam gatavs? Lūk, septiņas pazīmes, kas varētu norādīt – ir par agru par to domāt!
Foto: Shutterstock

Tev palicis aizvainojums vai 'neizārstētas' dvēseles rētas

Šķiršanās sekas nav iespējams izsāpēt dienas laikā. Būs vajadzīgs laiks, lai pārdzīvotu bēdas. Ir svarīgi neapslāpēt emocijas, bet ļaut sev visu sajust: bēdas, neapmierinātību, aizvainojumu... Ja tu līdz galam neesi ticis skaidrībā ar pārdzīvojumiem, tad, visticamāk, vēl neesi gatavs draudzēties ar bijušo partneri.

Pēc šķiršanās ir absolūti dabiski izjust sāpes, aizvainojumu vai citas sarežģītas emocijas. Taču tu vairs tās nevarēsi apspriest ar viņu, iepriekšējo attiecību nav un nebūs," saka psihoterapeite Ketlina Dalena de Vosa no Sanfrancisko, ASV.

Pacenties sākotnēji tikt skaidrībā par savām jūtām. "Ja tev nepieciešams atbalsts, palīdzēt var psihoterapeits vai uzticams un objektīvs draugs. Vai arī tu vari, piemēram, pamēģināt ieviest dienasgrāmatu, lai varētu tur izteikt savas domas un jūtas," rekomendē Ketlina.

  • Un kā ar seksu ar bijušo? Par un pret intīmai tuvībai ar partneri, ar kuru attiecības šķietami beigušās, lasi šajā rakstā.

Tu līdz šim brīdim nevari mierīgi runāt par bijušo partneri

Ja katru reizi, kad runa ir par tavu bijušo, tu ieslīgsti monologā vai sāc dusmoties, tā ir pazīme, ka neesi gatavs kļūt par viņa draugu.

"Varbūt, ka tu izvairies no jūtām vai arī pastāvīgi domā par viņu. Kad skumjās emocijas būs pilnībā pārdzīvotas, tu varēsi runāt par attiecībām absolūti mierīgi. Pirms jūs kļūstat par draugiem, ir svarīgi saprast, kādas mācībstundas tu esi apguvis un kādas kļūdas pieļāvis," saka psihoterapeite Tīna Tesina no Kalifornijas, ASV.

No vienas domas vien, ka partneris ar kādu satiekas, tev kļūst nelabi

Starp draugiem ir absolūti normāli apspriest, kas norisinās katra dzīvē, ieskaitot arī privāto dzīvi. Ja tev kļūst neomulīgi, iedomājoties savu bijušo esot kopā ar kādu citu, tas var patraucēt īstai draudzībai. "Draugi viens otram stāsta, ar ko satiekas. Ja tev vēl joprojām ir sāpīgi to dzirdēt, ir acīmredzami, ka neesi vēl tam gatavs," saka Tesina.

De Vosa piedāvā nelielu testu. Iedomājies, ka tu ar bijušo partneri sēdi kafejnīcā un viņa telefonā redzi iepazīšanās aplikāciju, uz kuru atnācis apstiprinājums kādai jaunai iepazīšanās. Ko tu justu? Neko? Satraukumu? Skumjas?
Foto: Shutterstock

"Draugi viens otru atbalsta dzīves grūtībās un pārbaudījumos. Ja tu tam neesi gatavs, ka bijušais tev stāstīs par jauniem partneriem, tad labāk ieturēt pauzi ar šādiem gājieniem uz kafejnīcām," rekomendē De Vosa.

Tu iedomājies, ka atkal varat būt kopā

Pavaicā sev, kāpēc tu vēlies draudzēties ar savu bijušo partneri. Iespējams, sirds dziļumos tu ceri, ka jūsu attiecības varētu atgriezties? Ja tas tās ir, tad pagaidām nav vērts censties kļūt draugiem. Tas var patraucēt atstāt pagātni un virzīties tālāk.

"Ir praktiski neiespējami izveidot veselīgas, draudzīgas attiecības, kad tev ir slēpti, savtīgi motīvi. Tu tikai riskē izdarīt sev vēl sāpīgāk. Labāk padomā, kas tev pietrūkst, ko iepriekš sniedza mīlošas attiecības, ar ko tās vari aizstāt," iesaka psihoterapeite Anna Posa no Čikāgas, ASV.

Arī Ketlina de Vosa akcentē, ka centieni kļūt par draugiem ar klusu cerību kaut kad atkal kļūt par pāri, ir ļoti neveselīga iedoma. Tu domā: "Ja mēs atkal tiksimies un kaut kur aiziesim kopā, varbūt partneris nožēlos mūsu šķiršanos." Vai: "Mēs atkal varēsim uzšķilt mīlestības dzirkstelīti." Diemžēl, visticamāk, šādas cerības atnesīs tikai sāpes, sarūgtinājumu un vilšanos.

  • Labas, draudzīgas attiecības pēc šķiršanās nāk ar laiku, ir pārliecināta psiholoģe Gunita Kleinberga, jo vienam vai abiem partneriem var būt daudz ar attiecību iziršanu saistītu emociju: dusmas, aizvainojums, vilšanās, skumjas, bailes un tamlīdzīgi. Ir būtiski apzināties un pieņemt, ka ir jādod laiks sev un partnerim izdzīvot šķiršanos, tikt galā ar minētajām emocijām, pierast pie pārmaiņām un jaunas dzīves kārtības. Plašāk par šo tematu lasi te.

Tev ir vientuļi

Ja pēc šķiršanās tevi nomoka vientulības sajūta, tev var rasties vēlme uzturēt vismaz kaut kādu kontaktu – lai tas būtu vienkārši draudzīgs.

Bieži pēc šķiršanās attiecībās parādās daudz brīvā laika, īpaši, ja jūs bijāt jau ģimene, kura dzīvo kopā, un apkārt bija izveidojies kupls draugu un radinieku pulciņš, ar ko bieži tikāties. Tagad, kad tev ir kļuvis vientuļi, var rasties vēlme atjaunot kontaktus ar partneri, kaut tikai draudzības līmenī.

"Iespējamība atgriezties pie vecā un ierastā dzīvesveida, turklāt sevi pārliecinot, ka "mēs esam tikai draugi , šķiet ļoti vilinoša. Tas uz neilgu laiku mierina, bet var novest pie tā, ka atkal sāksies nepastāvīgas attiecības kā vīrietim un sievietei. Tas vēl ir saistīts ar lielu savstarpēju pārpratumu, nenoteiktību un visbeidzot – dziļu neapmierinātību," saka klīniskā psihologs Zainabs Delavala no Atlantas, ASV.

Lai cīnītos ar vientulību, izdomā citus veidus, kā to kliedēt. Atceries vecās aizraušanās, aizej kaut kur ar radiniekiem vai piesakies kā brīvprātīgais kādā labdarības organizācijā.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tu visu laiku meklē informāciju par bijušo

Ja tev ir nepārvarama vēlme visu laiku pārbaudīt bijušā partnera "Instagram" jaunumus, lai zinātu, kurš viņš ir un ar ko, tu pagaidām neesi gatavs kļūt par draugu savam bijušajam.

"Ja vēlies zināt sava bijušā dzīves sīkumus, bet neesi gatavs viņam tos pavaicāt pa tiešo, iespējams, tev ir palicis iekšējs konflikts vai tu vienkārši neesi gatavs pieņemt to faktu, ka tagad viņš dzīvo savu dzīvi," saka De Vosa.

  • Kā vecāku šķiršanās ietekmē bērna attiecības nākotnē, lasi šajā rakstā.

Tu gaidi, ka bijušais kļūs tāds, kādu tu vienmēr esi viņu vēlējies redzēt

Nav vērts draudzēties ar bijušo tikai tāpēc, lai sekotu līdzi, kas notiek viņa dzīvē, pie sevis cerot, ka brīnumainā kārtā viņš mainīsies. Tā ir neveselīga uzvedība un lieka laika šķiešana.

"Ja jūs šķīrāties rakstura nesaderības vai nopietnu problēmu (alkoholisms, krāpšana, azartspēļu atkarība) dēļ, diezin vai var cerēt uz reālām izmaiņām. Turklāt, cenšoties atgriezt bijušo partneri, tu palaid garām iespēju iepazīties ar vēl kādu," norāda Delaviva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!