Foto: Shutterstock
Laikā kad visa pasaule aizturētu elpu seko līdzi notikumiem Ukrainā, laikā, kad valda nemiers un neziņa, brīdī, kad gribas kaut ko darīt lietas labā, brīdī, kad bērni jautā par Ukrainu un karu, viens no veidiem, kā atbalstīt Ukrainu un pastāstīt par to atvasēm, ir – lasīt ukraiņu grāmatas. Latvijas izdevniecībām ir, ko piedāvāt!

Manā bērnības grāmatu plauktā plaši pārstāvēta bija sērija "Brīnumzeme" – citu tautu pasakas. Starp tām arī ukraiņu tautas pasakas "Burvju vijole" ar skaistu meiteni gulbju ielenkumā. Līdzās šai grāmatai bija arī otra – "Ukraiņu tautas pasakas" oranžos vākos, kur lapsa lido stārķim uz muguras, bet vilks jāj ar cūku. Sižetus atminos miglaini, pasakas bija līdzīgas tām, ko varēja lasīt arī latviešu tautas pasakās: runājoši zvēri, vareni spēkavīri, bārenītes, kas kļūst par princesēm, pāri visam, protams, – labais uzvar ļauno. Taču visvairāk man patika zīmējumi, kur bija redzamas ukraiņu princeses ar skaistiem ziedu kroņiem un plīvojošām lentēm.

Meitu un dēlu ar savas bērnības grāmatām vēl neesmu iepazīstinājusi, bet mūsu grāmatplauktā var atrast šīs sešas ukraiņu bērnu grāmatas. Putekļus nekrāj neviena!

Profesiju izvēle


Alla Hutničenko, Jūlija Kolomojeca "Neparastās profesijas", izdevniecība "Baltais valis"

Grāmatā aizraujoši pastāstīts par dažādām profesijām sākot no surdotulka, beidzot ar tējas degustatoru. Jā, grāmatas nosaukums "Neparastās profesijas" pasaka priekšā, ka tās lappusēs uzzināsi daudz jauna.

Kāpēcīšu vecāku glābiņš

Romana Romanišina, Andrijs Lesivs "Tā es redzu" un "Skaļi, klusu, čukstus", izdevniecība "Liels un mazs"

Izziņas bilžu grāmatas, ko aizraujoši pētīt ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Ja mājās aug kāpēcītis (Kāpēc es dzirdu? Kāpēc es redzu? Kāpēc es nevaru paskatīties saulē? Kāpēc cilvēkiem ir brilles?), tad šīs grāmatas izglābs ne vienu reizi vien! Tās spēs arī atbildēt uz jautājumiem par vecāko skaņu pasaulē un to, kā pasauli redz dzīvnieki.

1-2-3 ! Matemātika kā rotaļa.

Romana Romanišina, Andrijs Lesivs "Zvaigznes un magoņu sēkliņas", izdevniecība "Liels un mazs"

Foto: DELFI

Bilžu grāmata lasītājiem, kuri mācās skaitīt. Kopā ar meitenīti Doru, kuras vecāki ir slaveni matemātiķi, skaitļi un formulas šķitīs kā rotaļa, jo tie ir visapkārt mums. Vislabākais vecums, kad ar šo grāmatu iepazīstināt, ir trīs gadi.

Kaķu faniem un jautriem brīžiem

Halinas Vdovičenko "36 un 6 kaķi", izdevniecība "Latvijas mediji"

Foto: DELFI

Grāmata aizraus gan lasītpratējus (ļoti laba grāmata, lai ieinteresētu lasīt), gan tos, kuri vēl ir tikai klausītāju lomā. 2016. gadā šī grāmata Kijevas festivālā "Grāmatu arsenāls" ieguva balvu nominācijā "Gada jautrākā grāmata". Un pamatoti, jo, lasot to, ir jāierēķina vieta smieklu pauzēm. Brīdinājums – ja jums mājās nav kaķu, tad pēc grāmatas izlasīšanas atvases var to pieprasīt!

Stāsts ir par 36 lieliem un 6 maziem kaķiem, kas lietainā vakarā apmetas Krepa kundzes dzīvoklī bez viņas atļaujas, un piedzīvojumi var sākties!

Par draudzību, piedzīvojumiem un svešvalodām


Tarass Prohasko , Marjana Prohasko "Kā saprasties ar kazu" "Jāņa Rozes apgāds"

Foto: DELFI

Izcila šķirstām un lasāmgrāmata vecākiem un bērniem – grāmatā ir daudz darbojošos personu, tas ļauj pēc tam stāstu izspēlēt ar mājās esošām rotaļlietām.. Arī stāsts ir varen jestrs un pamācošs: par kazu Agati, kas dzīvo uz salas un nerunā iezemiešu – zaķu, vāveru, kurmju un citu zvēru valodā. Kā saprasties? Un kā iedraudzēties? "Ļoti vienkārši! Vajag tikai gribēt. Bet no sākuma vajag satikties," kā saka zaķenīte Marta.

Lai jauks kopā būšanas un lasīšanas laiks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!