Krūts noņemšana jebkurai sievietei ir smags emocionāls pārdzīvojums, kuru var atvieglot orgāna rekonstrukcija. Tā kā valsts apmaksāta krūts rekonstrukciju programma nav atjaunota, Latvijas Mikroķirurģijas centrs (LMC) turpina 2020. gadā iesākto akciju, kuras laikā piecām sievietēm pēc krūts vēža pārslimošanas būs iespēja veikt bezmaksas krūts rekonstrukcijas operācijas.

2020. gadā LMC bez maksas veica krūšu atjaunošanu septiņām sievietēm no dažādiem Latvijas novadiem.

"Ļoti priecājos, ka Latvijas sievietes pēdējo divu gadu laikā sākušas aktualizēt šo problēmu, viņas vairs nebaidās un nekautrējas atklāti dalīties ar savu sūro pieredzi, un tas ietekmē gan sabiedrības viedokli, gan arī politiķu lēmumus," komentē LMC vadītājs Dr. med. Kalvis Pastars. "Kamēr nav piešķirts speciāli iezīmēts finansējums krūts rekonstrukcijām un visām Latvijas krūts vēža pacientēm nav iespējas dzīvot pilnvērtīgu dzīvi pēc mastektomijas, mēs turam savu solījumu, – turpinām savu iesākto labdarības akciju, kuras laikā piecām krūts vēža pacientēm veiksim krūšu rekonstrukcijas bez maksas."

Pateicoties krūts vēža pacienšu drosmei un uzņēmībai, kā arī sabiedrības atbalstam, portālā "Manabalss.lv" tika savākti vairāk nekā 13 tūkstoši pilsoņu balsu. Aktīvi iesaistoties Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīklam, sieviešu biedrībām "Vita", "Dzīvības Koks", labdarības fondam "Rozā vilciens", tiesībsarga birojam, kā arī Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas problēmas padziļināta izpratnei, panākta vienošanās par krūts rekonstrukcijas programmas atjaunošanu 2022. gadā. Šobrīd projekts nosūtīts izskatīšanai valdībā un Saeimā.

Vēstīts, ka Latvija ir vienīgā Eiropas Savienības valsts bez valsts budžeta piešķīruma krūšu rekonstrukcijām. Krūts rekonstrukcija ir vienīgā iespēja sievietēm pilnvērtīgi atgriezties dzīvē un mazināt vai pat pilnībā novērst ar krūts vēža ārstēšanu saistītās komplikācijas un atgriezt pacienti pilnvērtīgā dzīvē.

LMC speciālisti šogad veiks rekonstrukcijas operācijas piecām pacientēm, kurām pēc krūts vēža ārstēšanas – operācijas, ķīmijterapijas, staru terapijas vai to kombinācijas ir pagājis vismaz viens gads, pacientei nav kontrindikācijas operācijai un ir minimāli citi veselības riska faktori. Savukārt bezmaksas konsultācijas tiks sniegtas ikvienai pacientei, kurai nepieciešama vienas vai abu krūšu atjaunošana. Centrs aicina sievietes sūtīt pieteikumus kopā ar īsu stāstu par sevi.

Pacientes konsultēs un operācijas veiks centra speciālisti – mikroķirurgi un sertificēti plastikas ķirurgi ar ievērojamu pieredzi daudzpusīgās rekonstrukciju tehnoloģijās: Dr. med. Kalvis Pastars, Dr. Haralds Adovičs, Dr. Gundars Krauklis, Dr. Jānis Zariņš, Dr. Nonna Tomiševa, Dr. Māris Krūmiņš un Dr. Marta Taurīte.

Sievietes, kam nepieciešama un kuras vēlas saņemt ārstu bezmaksas konsultāciju un iespēju veikt bezmaksas krūts rekonstrukciju, aicinātas pieteikties līdz šā gada 15. novembrim, zvanot pa tālruni +371 28306203 vai rakstot e-pastu uz adresi registratura@mcl.lv. Centra speciālisti priecāsies saņemt pacientes rakstītu vēstuli, kurā viņa dalīsies ar dzīvesstāstu un uzvaru pār grūto slimību. Vēstules lūgums sūtīt uz Latvijas Mikroķirurģijas centra e-pastā vai pa pastu: Brīvības gatvē 410, Rīgā, LV-1024. Bezmaksas konsultācijas un operāciju laiki tiks noteikti, izvērtējot Covid-19 situāciju valstī.

Katru gadu aptuveni 1200 sievietēm Latvijā tiek diagnosticēts krūts vēzis. Apmēram 30 procentos gadījumu tas notiek vēlīnā stadijā. Kopš 2009. gada, kad tika apturēta krūts rekonstrukcijas programma, tā arī nav atrasts finansējums, lai to atjaunotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!