Foto: Facebook/ Hospiss LV
Kad koronavīruss Covid-19 Latvijā sasniedz līdz šim augstāko punktu, frontes pirmajā līnijā, lai palīdzētu sasirgušajiem, ir mūsu mediķi. Pārguruši, izsīkuši un izdeguši pēc nostrādātajām stundām un piedzīvotajām situācijām, jo arī viņi ir tikai cilvēki. Taču viņi ir pierādījuši, ka spēj nepaguruši cīnīties par svarīgāko – cilvēku dzīvībām. Pateikt paldies dažkārt labāk ir ar darbiem, nevis vārdiem. Pagājušogad tūkstošiem cilvēku sadevās rokās ar labdarības organizāciju "Hospiss LV" un kopīgiem spēkiem sarūpēja siltas pusdienu maltītes tiem mediķiem, kuri strādāja ar Covid-19 pacientiem. Vai šogad varam gaidīt akcijas turpinājumu?

Akcija "Galds savējiem" norisinājusies jau divas reizes – no 18. marta līdz devītajam jūnijam 2020. gadā un no otrā novembra 2020. gadā līdz 30. maijam 2021. gadā. Akcijas mērķis bija visnotaļ sirdi sildošs – tika sagādātas siltas maltītes mediķiem, kuri bija noslogoti Covid-19 krīzes laikā. Kopumā tika saziedoti 393 980 tūkstoši eiro, nodrošinot mediķiem 116 501 tūkstošus siltu maltīšu. Roku rokā sadevās līdzcilvēki un uzņēmumi – palīdzot gan finansiāli, gan praktiski, piemēram, ziedojot produktus. Akcijā iesaistījās arī dīkstāvē esošie ēdināšanas uzņēmumi, uzņemoties pašu atbildīgāko uzdevumu – maltīšu gatavošanu.

Paralēli "Hospiss LV" aizsāka kādu citu, ne mazāk svarīgu akciju – "Atelpa savējiem", kas deva iespēju pārgurušajiem mediķiem doties trīs dienu atpūtā uz kādu no skaistajām atpūtas vietām Latvijā, kur mediķi varēja baudīt lauku svaigo un dzestro gaisu, atjaunot mieru un harmoniju, kā arī atgūt izsīkušos spēkus. Akcijā līdztekus līdzcilvēkiem, piedalījās arī vairāk kā 120 uzņēmumi, kopīgiem spēkiem sagādājot trīs dienu atelpu no ikdienas rūpēm 104 mediķiem.

2020. gadā "Hospiss LV" vadītāja Ilze Neimane-Nešpore saņēma "Latvijas lepnuma balvu" nominācijā "Atbalsts līdzcilvēkiem". Cienīt un cienāt bija viss, ko pavasarī ārkārtējās situācijas brīdī viņa varēja izdarīt, norādīja Ilze. Turklāt uzsver, ka "Latvijas lepnuma" balva noteikti nav tikai viņas – tā ir simtu un tūkstošu cilvēku balva, kas palīdzēja ar ziedojumiem, lai atbalstītu mediķus. Vai šogad kopīgiem spēkiem mediķiem varēsim palīdzēt atkal? Labdarības organizācijas pārstāve stāsta, ka pašlaik ir sācies izmēģinājuma projekts par hospisa aprūpi mājās, kas ir arī galvenais organizācijas mērķis - speciālistu komandas izveide, kas mājas apstākļos rūpēsies par nedziedināmi slimu pacientu labsajūtu to dzīves beigu posmā, un visi spēki tiek ielikti šī projekta realizēšanā. Taču viņa teic, ka, lai akcija "Galds savējiem" varētu atkal atsākties, ir nepieciešams ģenerālsponsors – stiprais plecs, kas ir gatavs atbalstīt kampaņu līdz ārkārtējās situācijas beigām. Pagājušogad šo lomu pildīja "Depo". "Vienmēr ir nepieciešams liels mugurkauls, kas nodrošina akcijas pamatu, piemēram, 200 maltīšu porcijas dienā. Viena porcija maksā trīsarpus eiro. Šobrīd mums tāda nav, līdz ar to mēs neuzdrošināmies uzrunāt sabiedrību. Ir vajadzīgs pamats, kas katru dienu kaut ko nodrošina, nevis tikai vienu reizi noziedojot – tas nevar būt tāds vienreizējs pasākums. Ir nepieciešams milzīgs menedžments."

Atbalstu atceras ar milzīgu pateicību

Palīdzību mediķi aizvien atceras ar smaidu uz lūpām un siltumu sirdīs. "Mediķi ļoti, ļoti novērtēja un priecājās par sabiedrības atbalstu, jo tā nebija tikai maltīte, bet arī iedrošinājums, ka sabiedrība stāv aiz viņiem un atbalsta," stāsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes pārstāve Evija Mileiko, pastāstot, ka šī akcija nebija vienīgais veids, kā sabiedrība mediķiem centās palīdzēt krīzes brīžos. "Saņemtie atbalsti bija ļoti dažādi un sirsnīgi – vai nu silta maltīte, saldējums, suliņa, vai ar roku adīts zeķu vai cimdu pāris. Turklāt bija ne tikai praktisks, bet arī emocionāls atbalsts, kas brīžiem bija par daudz svarīgāks un nozīmīgāks. Tas deva iedvesmu, iedrošinājumu un enerģiju. Siltā maltīte, protams, bija milzīgs atbalsts – tev pieved siltu pusdienu kārbiņu, tas taupīja gan laiku, gan resursus." Mediķi ir priecīgi par jebkuru pateicību – pat vienkāršiem laba vēlējumiem. Slimnīcas pārstāve atceras, kā pagājušajā gadā mediķus ar četriem dāvanu maisiem pārsteidza Tukuma skolotāji, kuri no rīta Latvijas televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" redzēja sagurušo mediķi Kārli Rāceni, kurš tobrīd stāstīja par situācijas nopietnību valstī: "Tas bija tik sirsnīgi un mīļi. Man liekas, ka dakterim Rācenim un viņa komandai tas deva papildu enerģiju un iedvesmu, jo arī ārsti ir tikai cilvēki – viņi sagurst, izdeg, un brīžiem arī viņiem iestājas bezcerība."

"Mūsu darbinieki strādāja nepieredzēti lielas spriedzes apstākļos garas stundas, tādēļ sabiedrības atbalstam un uzmundrināšanai caur organizatoru iniciatīvu bija pozitīvs iespaids, īpaši pirmā saslimšanas viļņa laikā," atceras Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola. "Mediķi pavadot lielāko daļu laika vietās, kur noslodze bija visaugstākā – NMPD Operatīvās vadības centrā, kur tiek saņemti iedzīvotāju izsaukumi un vadītas brigādes, Rīgas brigādēs un Covid-19 analīžu ņemšanas punktos strādājošie novērtēja un bija pateicīgi par atbalstu un labās enerģijas devu. Tolaik nebija iespēja par sevi padomāt, nebija laika apstāties un sarūpēt maltīti, jo priekšplānā tika izvirzīts darbs. Akcijas laikā kolēģiem tika dāvināts brīdis apstāties un, ieturot maltīti, nedaudz atjaunot spēku darba turpinājumam."

"Galds savējiem" palīdzēja ne tikai mediķiem Rīgas robežās. "Noslogojums bija ļoti liels, un izskatās, ka tagad atkal būs tāda pati situācija, tādēļ protams, ka tas palīdzēja. Mediķiem bija daudz vieglāk – viņiem atveda maltīti, varēja ātri paēst un nebija jādomā par to, kur doties pusdienās. Viss bija ļoti operatīvi – tā bija ļoti liela laika ekonomija. Visi bija priecīgi un pateicīgi," pastāsta Daugavpils reģionālās slimnīcas pārstāve Gundega Gronska, atceroties, ka mediķiem bieži vien neatlika laika pat elementārām ikdienas lietām. "Dakteriem gada sākumā bija tiešām liela noslodze, viņi strādāja pat vairākas maiņas. Tiem, kas strādāja Covid-19 zonās, bieži pat nebija laika aiziet uz labierīcībām, jo viņi bija tērpušies speciālā apģērbā, kura pārģērbšana arī tērēja laiku."
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!