Foto: DELFI

10. augustā īpašā draugu seansā pirmo reizi tika rādīta jaunā Vara Braslas spēlfilma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru". Tā patiešām bija pirmā reize, kad filmu skatījās arī paši tās varoņi.

Filmas pirmizrāde gaidāma 17. augustā, bet no 18. augusta to varēs noskatīties kinoteātros visā Latvijā. Šī ir pirmā filma Nacionālā kino centra (NKC) programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Ģimenes spēlfilma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" stāsta par lielpilsētas puiku Oskaru, kuram vasara jāpavada mazpilsētiņā pie vectēva. Diemžēl vectēvam nepatīk nīkšana pie datora, netīras krūzītes un meli, turklāt viņam ir arī daži principi.

Kā pirms īpašā seansa sacīja režisors Varis Brasla, šī ir ģimenes, nevis bērnu filma un vispār – bērni ir tāds relatīvs jēdziens. Brasla norādīja, ka viņa pēdējā filma, ko veidojis kopā ar šīs spēlfilmas komandu, bija "Ūdensbumba resnajam runcim", kas tapa pirms 14 gadiem. Filmā darbojās divas māsiņas, mazas meitenes, kuras nu jau gana paaugušās… Režisors aicināja zālē piecelties abas iepriekšējās viņa filmas varones, saņemot aplausus no zālē sēdošajiem.

Portāls "Cālis" ir galvenais jaunās spēlfilmas informatīvais atbalstītājs un draugs. Pirms seansa bija pieejamas radošās nodarbes bērniem – cāļu krāsošana, šokolādes figūriņu izgreznošanas darbnīca, veldzēties varēja ar zemeņu limonādi, ko darīja gan lieli, gan mazi filmas skatītāji.

Jau drīzumā "Cālis" portālā varēs iepazīties ar galveno bērnu lomu atveidotājiem īpašos stāstos. Ar četrkājaino aktieri no šīs filmas varat iepazīties sirsnīgajā "Mans Draugs" stāstā.

Bērnu lomās – Markuss Jānis Eglītis no Carnikavas un Eva Ozola no Kuldīgas. Pieaugušo lomās – Mārtiņš Vilsons, Akvelīna Līvmane, Mārtiņš Meiers, Lauris Dzelzītis, Uldis Dumpis, Alise Polačenko, Vizma Kalme, Inese Pudža un citi. Kaķa Bambāna lomā – ventspilnieks Samuraj Lux Hugo Boss, otrā plāna kaķa lomā rīdzinieks Muris.

Kinodarba scenārija autors ir Alvis Lapiņš, operators Uldis Jancis, mākslinieks Mārtiņš Milbrets, skaņu režisors Anrijs Krenbergs, mūzikas autors Emīls Zilberts un producents Gatis Upmalis. Filmu producē studija "F.O.R.M.A.", kam Latvijā ir lielākā pieredze ģimenes filmu veidošanā – iepriekš veidotas filmas "Mazie laupītāji" un "Ūdensbumba resnajam runcim".

NKC programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" kopumā top 
16 pilnmetrāžas filmas – sešas spēlfilmas, divas animācijas un astoņas dokumentālās filmas. "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" ir pirmā Latvijas simtgades filma, kas nonāk uz ekrāniem jau šogad, vēlāk rudenī plānotas vēl divas dokumentālo filmu pirmizrādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!