Foto: Shutterstock

Ģimene ir vide, kur veidojas un attīstās skolēna garšas īpašības un ēšanas ieradumi, tai zemapziņā ir noteicošā loma, un tāpēc personisks paraugs var krietni vairāk motivēt un nodrošināt labākus rezultātus, norāda uztura speciāliste Liene Sondore, runājot par pēdējā laikā veiktajām izmaiņām skolu ēdināšanā.

Skolas vecuma bērni intensīvi aug, attīstās un mācās, tāpēc viņiem nepieciešams daudz enerģijas un gribasspēka, bet to palīdz nodrošināt daudzveidīgs, pilnvērtīgs un veselīgs uzturs. Taču veselībai drošs sāls daudzums, samazināts cukura daudzums, ierobežota miltu konditorejas izstrādājumu pieejamība skolās nav tikai šķēpu laušana par bērnu uzturu skolā, uzsver veselības centra "Vivendi" uztura speciāliste Liene Sondore, akcentējot vecāku pašu lomu un prasmju pārbaudi – vai veselīgas maltītes bērniem ir pieejamas mājās?

Iemesls diskusijām par veselīga, pilnvērtīga uztura sastāvu un proporcijām būs vienmēr, jo pašreizējie valdības grozītie noteikumi par uztura normām izglītības iestādēs ir tikai kompromiss starp ēdināšanas uzņēmumiem un Veselības ministriju. Tie paredz, ka skolu, aprūpes iestāžu un slimnīcu ēdnīcu ēdienkartēs izmantot tikai tādus pārtikas produktus, kas satur dabiskas izcelsmes krāsvielas, aromatizētājus un noteiktus konservantus: etiķskābi, citronskābi, pienskābi, askorbīnskābi, ābolskābi.

Lai jaunieši apgūtu veselīga uztura pamatus, papildu kompleksajai un izvēles ēdienkartei skolu kafejnīcās atļauto pārtikas produktu klāstā iekļauta maize ar noteiktiem kvalitātes kritērijiem, sviests, krēms, želeja, ievārījums, augļu un ogu mērce un biezenis. Uzkodu un dzērienu automātos drīkstēs izplatīt dehidrētu pienu.

Uz skolas ēdnīcās pieejamo ēdienu skolēns šķoba seju?

"Tā, kā gatavo mājās, nekad nekur negatavos. Tas jāzina bērniem, un tas jāsaprot vecākiem. Katram mums atmiņā ir mīļākie bērnības ēdieni, kurus īpašā veidā prata pagatavot mīļā vecmāmiņa. Taču ir mainījušies vecāki – daudzi mājās ikdienas steigas, aizņemtības dēļ vairs negatavo, labprātāk izvēlas pusfabrikātus. Tāpēc šobrīd ir bērni, kuri neēd zupas un dārzeņu sautējumus, toties viņi ļoti labi pārzina pusfabrikātus, ikdienā lieto saldus vai sāļus produktus, tiem uzdzerot gāzētus dzērienus", tā savus vērojumus atklāj Sondore.

Vecākiem ir jāpievērš uzmanība gan pārtikas produktu daudzveidībai, kvalitātei un uzturvielu sastāvam, gan gatavošanas veidam, kas nereti prasa padziļinātas zināšanas, izpratni par produktu izvēli un daudzveidību. Liela nozīme ir izpratnei par veselīgām uzkodām un to, kādus produktus izvēlēties skolēnam likt launaga kārbā. Vecāku izglītošanai par bērna uzturu dažādiem skolas vecuma bērniem veselības centrā "Vivendi" paredzētas uztura speciālistu lekcijas.

"Latvijā jau ir daudz skolu ar labu pieredzi pielāgot, dažādot ēdienu receptes, lai maltītēs ēdiens būtu garšīgs un izskatītos pievilcīgs," gandarīta ir Sondore, lai gan nereti esot vērojamas situācijas, kad viens no bērniem kaut ko neēd, turklāt spēj vienaudžiem tik tēlaini motivēt savu izvēli, un tā nostrādā klases efekts – arī citi kļūst atturīgi pret šo produktu vai ēdienu. Tādēļ skolas pavāram jāvēro bērnu izvēle un var gadīties, ka ir ēdienkartē jāmaina kāds ēdiens.

Garšīgs ēdiens ir arī ar samazinātu sāls un cukura daudzumu

Daudz tiek diskutēts arī par cukura un sāls lietošanu ikdienā, par to, vai tiešām ēdiens ar samazinātu sāls daudzumu ir garšīgs un ēdams. Sondore iemet vēl vienu akmentiņu pieaugušo dārziņā: "Tās ir tikai iedomas, ka ēdiens ar samazinātu, veselībai nekaitīgu sāls daudzumu ir negaršīgs. Ja to saka pavārs, tad viņam jāizdara tā, lai tomēr būtu garšīgi! Ir skolas, kurās klases audzinātāja uz galda uzliek no mājām nestu sāls trauciņu. Tā nedrīkst būt!"

Iemācīties veselīgi un garšīgi gatavot ir iespējams. Piemēram, arī "Vivendi" piedāvā veselīga uztura nodarbības vecākiem un skolēniem, kopīgi meklējot risinājumus, ja ar skolas pusdienām nepietiek un kā kompensēt enerģijas trūkumu dienas garumā. Šis nodarbību cikls, ko vada sertificēta uztura speciāliste, ir īpaši noderīgs vecākiem, kuru bērns ir izvēlīgs ēdājs un skolas ēdnīcas piedāvājums paliek nenobaudīts, daudz sporto un ir aktīvs pulciņu apmeklētājs, kuriem enerģija jāpapildina visas dienas garumā.

Nodarbībās vecākiem ir iespēja nostiprināt zināšanas par bērnu uzturu atbilstoši vecumposma fizioloģiskajām nepieciešamībām, ikdienas režīmam, kā ikdienā parūpēties par ģimenes ēdienkartes plānošanu. "Modelēsim dažādas situācijas un ar praktiskiem piemēriem izvērtēsim pārtikas produktus, to etiķetes, pārrunāsim individuālas nepieciešamības pēc enerģijas dažāda vecuma bērniem," stāsta Sondore.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!