Foto: Shutterstock

Eiropas Parlamenta informācijas biroja (EPIB) konkursā "Interneta drošības IQ tests" uzvarējusī Rīgas 34.vidusskolas skolēnu komanda sadarbībā ar profesionālu programmētāju izstrādājusi mobilo lietotni ar mērķi paaugstināt bērnu un jauniešu zināšanas un izpratni par drošību internetā.

Mobilo lietotni bez maksas varēs lietot "Android" sistēmas viedtālruņos un planšetdatoros (meklēt zem atslēgas vārdiem "Interneta drošības IQ"). Sadarbībā ar ekspertiem un atbildīgajām institūcijām "Interneta drošības IQ testu" popularizēs izglītības iestādēs visā Latvijā. Mobilā lietotne iekļauj jautājumu blokus četrām vecuma grupām no sešiem līdz 16 gadiem. Vienlaicīgi eksperti aicina to izmēģināt ikvienam, īpaši vecāka gadagājuma lietotājiem.

"Mobilā lietotne ir nozīmīga arī Datu valsts inspekcijas efektīvākai komunikācijai ar bērniem un jauniešiem, kuriem Latvijas nākotne digitālajā laikmetā būs jāveido droša," uzsver Datu valsts inspekcijas direktore Daiga Avdejanova. "Jaunākajai paaudzei informācija par datu un privātuma aizsardzību jānodrošina atbilstoši laikmeta prasībām – jāizmanto rīki, kas šai paaudzei ir saprotami. "Interneta drošības IQ tests", iespējams, ir viens no efektīvākajiem veidiem saprotamai komunikācijai – pirmkārt, tas veidots kā spēle; otrkārt, to izstrādājuši paši jaunieši citiem jauniešiem, ņemot vērā katras vecuma grupas īpatnības un izmantojot izteiksmes līdzekļus un piemērus, kas uzrunā konkrētās vecuma grupas."

Fakts: Latvijā 40 procentu Latvijas bērnu un jauniešu lieto internetu gandrīz katru dienu, turklāt to izmanto arvien jaunāki lietotāji.

"Vietnē www.drossinternets.lv regulāri saņemam lūgumus pēc palīdzības situācijās, kad internetā ir nopludināti intīma rakstura foto vai personiska informācija, kad tiek izspiesta nauda, kad kāds neautorizēti ir piekļuvis sociālo tīklu profilam un daudz citos gadījumos, kuri varēja arī nenotikt, ja vien cietušais būtu bijis zinošāks un uzmanīgāks interneta lietotājs. Liela daļa testa jautājumu ietver tēmas, kas, no mūsu pieredzes, rada būtiskākos riskus interneta lietotājiem," skaidro Drošāka interneta centra ("Net-Safe Latvia" ) vadītāja Maija Katkovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!