Foto: Publicitātes attēls

Valsts izglītības satura centrā pirmdien, 7. novembrī, "Zaļā josta" prezentēja jaunākās vides izglītības īsfilmas "Papīra ceļš" un "Plastmasas maisiņa ceļš". Pirmie filmu eksemplāri dāvāti izglītības koordinatoriem no visas Latvijas, veicinot bezmaksas jaunāko vides izglītības materiālu pieejamību mācību iestādēs.

Filmās tiek skaidrots izlietotā iepakojuma pārstrādes cikls, mācot pareizi šķirot atkritumus un uzsverot atkritumu šķirošanas nozīmi vides un cilvēka veselības stāvokļa uzlabošanai, stašta "Zaļā josta" pārstāve Ilze Liepa-Balode.

Filmā "Papīra ceļš" uzsvērta papīra atkritumu pārstrādes nozīme, kā arī uzskatāmi un bērniem saistošā veidā parādīts, kā sašķirotie papīra un kartona atkritumi pārtop jaunās, otrreizējās vērtībās. Īsfilma piemērota demonstrācijai skolēniem kā papildmateriāls padziļinātai vides priekšmetu apguvei.

Kā norāda "Zaļā josta" valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa, Latvijā katrs iedzīvotājs patērē aptuveni 80 kilogramus papīra gadā. Papīra atkritumu pārstrāde ļauj ne tikai mazināt poligonā apglabājamo atkritumu daudzumu, bet arī samazināt mājsaimniecību ikmēneša izdevumus par sadzīves atkritumu izvešanu, ietaupīt ievērojamu enerģijas un ūdens daudzumu, kā arī saglabāt tūkstošiem koku no nociršanas. Lai iegūtu vienu tonnu papīra, ir jāpārstrādā vidēji 14-17 koki. Taču, pārstrādājot otrreizējās izejvielas, no vienas tonnas makulatūras var iegūt 800 kilogramus jauna papīra un ietaupīt aptuveni 4 000 kW enerģijas un 27 000 litrus ūdens. Papīra pārstrāde saudzē dabu un saglabā no izciršanas mežus visā pasaulē.

Savukārt filmā "Plastmasas maisiņa ceļš" uzsvērts plastmasas iepakojuma pārmērīgā patēriņa negatīvā ietekme uz dabu un cilvēka veselību. Īsfilmā būtiskākos vides aspektus aplūkojuši biologs un vides raidījumu vadītājs Māris Olte, Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Sandra Muižniece-Brasa, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas eksperte Rudīte Vesere un citi nozares eksperti. Filmas pirmizrāde norisinājās šī gada septembra beigās sociālas vides akcijas "Esi dabai draudzīgs – samazini plastmasas maisiņu patēriņu!" īstenošanas gaitā.

Latvijā iedzīvotāji ik gadu patērē 3,05 tūkstošus tonnu maisiņu. Plastmasas iepakojums veido trešdaļu no visiem sadzīves atkritumiem. Turklāt plastmasas sadalīšanās dabā var ilgt vairākus simtus gadu. Ir būtiski ievērojami samazināt plastmasas maisiņu patēriņu, atsakoties no lieka iepakojuma un izdarot izvēli par labu videi draudzīgākām alternatīvām – papīra, auduma vai biopolimēru maisiņiem, kas dabā sadalās, nepiesārņojot vidi.

Filmas "Papīra ceļš" un "Plastmasas maisiņa ceļš" bez maksas skatāmas "Zaļā josta" mājaslapā, kā arī "Youtube" kanālā. Filmu DVD eksemplārus mācību nolūkiem iespējams saņemt "Zaļā josta" ofisā Rīgā, Dēļu ielā 4, iepriekš saskaņojot apmeklējuma laikus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!