Foto: LETA
12. maijā notiks bezmaksas tiešsaistes nodarbības par drošu uzvedību pie ūdens. Jau otro gadu īsi pirms vasaras Latvijas Peldēšanas federācija un biedrība "Peldēt droši" aicina bērnus un jauniešus atkārtot svarīgāko par drošu un patīkamu atpūtu pie ūdens vasaras sezonā.

"Pērn Latvijā noslīka 125 cilvēki, tostarp bērni. No ūdenstilpēm šogad jau izcelti 23 cilvēki. Aizvien esam pirmajā vietā Eiropā. Katrs noslīkšanas gadījums ir milzīga traģēdija, neaptverams zaudējums tuviniekiem. Tikai uzlabojot sabiedrības zināšanas un izpratni par drošu uzvedību pie ūdens, negadījumu skaitu var samazināt. Tāpēc jau otro gadu organizējam plašu informatīvo kampaņu, kuras laikā aicinu katru skolotāju pieteikt savu klasi vienai, taču ļoti būtiskai mācību stundai," aicina Latvijas Peldēšanas federācijas prezidents Aivars Platonovs.

Nodarbībā skolēni uzzinās, kam pievērst uzmanību, izvēloties drošu peldvietu, kāda ir pareiza un atbildīga uzvedība, atpūšoties pie ūdens un nodarbojoties ar ūdens sporta veidiem. Tiks skaidrota peldētprasmes nozīme, iemesli, kā rezultātā var notikt nelaime, un kliedēti mīti par slīkšanas atpazīšanu.

12. maijā pulksten 9 uz nodarbību aicināti mazākie peldētāji – pirmskolas audzēkņi, – pulksten 10 sāksies nodarbība sākumskolas skolēniem, bet pulksten 11 nodarbība 5.–9. klasēm, savukārt vidusskolēni pie ekrāniem aicināti pulksten 12. Nodarbības ilgums – viena mācību stundas (40 minūtes). Nodarbībās, kas sāksies pulksten 10 un 12, tiks nodrošināts surdotulkojums.

Ar zināšanām dalīsies improvizators, aktieris Artūrs Breidaks un "Peldēt droši" eksperts, "Liepājas Olimpiskā centra" peldbaseina vadītājs, peldēšanas, burāšanas treneris Toms Jēkabsons. Katrā nodarbībā viesosies un pieredzē dalīsies kāda bērniem un jauniešiem atpazīstama personība.

Reģistrācija katrai klašu grupai šeit.

"Pērn nodarbībām pieteicās ceturtā daļa Latvijas skolēnu, skatījumu skaits sasniedza vairāk nekā 60 tūkstošus. Pateicoties tehnoloģijām, ar ekrāna starpniecību varam satikt daudz vairāk bērnu. Runāt par drošību uz ūdens nekad nebūs par daudz, jo katru gadu, pirms doties brīvā dabā, ir svarīgi atgādināt sev par būtisko, – nepeldēt nezināmā vietā, vienam un nelabvēlīgos apstākļos. Noslīkšana notiek ātri un klusu, taču tā ir novēršama. Nodarbībā iegūtā informācija bērniem ļaus būt zinošiem situācijā, lai atpūta un ūdens prieki nepārvērstos nelaimē," uz nodarbībām aicina biedrības "Peldēt droši" dibinātāja Zane Gemze.

Noslīkšana ir viens no trim biežākajiem nāves cēloņiem bērniem vecumā līdz 14 gadiem. Visbiežāk bērni noslīkst piemājas ūdenstilpēs, nenorobežotos dīķos, ezeros un upēs. Kā norāda eksperti, iemesls tam ir zināšanu un atbildīgas rīcības trūkums, nepietiekama peldētprasme, kā arī pārgalvīga rīcība. Traģisko situāciju var mainīt zināšanas, izpratne un jauni ieradumi drošai atpūtai pie ūdens, tāpēc īpaši svarīgi ir izglītot bērnus.

2021. gada nodarbības ieraksts un citi informatīvie materiāli atrodami te.

Nodarbības tiek īstenotas sociālās kampaņas "Ja peldēt, tad droši! Nepārvērties slīkonī" īstenošanas gaitā. Nodarbības tiešsaistē līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem projektā "Tuvojas vasara – atceries par drošību uz ūdens". Aktivitāte tiek īstenota programmas NVO Fonda projektā "Atbalsts LPF darbības stiprināšanai un interešu aizstāvībai cilvēkdrošības uz ūdens veicināšanas jomā". Par aktivitāšu saturu atbild biedrība "Latvijas Peldēšanas federācija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!