Foto: Shutterstock

Pēdējo trīs gadu laikā ārsta profesija nemainīgi turas populārāko profesiju topa augšgalā – visvairāk aptaujāto vecāku norādījuši, ka šo profesiju viņu bērni nākotnē redz kā savu profesionālo nodarbi, liecina "SEB" Dzīvības apdrošināšanas veiktās aptaujas rezultāti.

Šogad populārāko profesiju sarakstā pirmo reizi arī tiek minētas tādas profesijas kā skolotājs, mūziķis un vetārsts, savukārt programmētājs topā parādās gan šogad, gan arī pērn.

Aptaujā vecāki norāda, ka galvenais veids, kā atbalstīt bērnus, lai viņi sasniegtu savus nākotnes mērķus, ir veltīt daudz laika un uzmanības bērna aktivitātēm. Šim apgalvojumam piekrīt 32 procenti aptaujāto. Šogad līdz 27 procentiem pieauga to vecāku īpatsvars, kuri cenšas finansiāli atbalstīt bērnu interesēm atbilstošas nodarbības. Dažu gadu laikā būtiski pieauga arī to iedzīvotāju skaits, kuri veido uzkrājumus bērnu nākotnes mērķu sasniegšanai – no piecem procentiem 2013. gadā līdz 15 procentiem 2016. gadā.

Turklāt ievērojami samazinājās vecāku īpatsvars, kuri sava bērna mērķus uzskata par pārāk tālu nākotni, lai šobrīd domātu par viņa atbalstu – šogad tādu ir par astoņiem procentpunktiem mazāk nekā 2015. gadā, portālu "Cālis.lv" informēja SEB bankas komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Riļejeva.

"SEB" Dzīvības apdrošināšanas valdes priekšsēdētāja Kristīne Lomanovska: "Šogad pirmo reizi vecākiem jautājām, kādā vecumā bērnam ir jākļūst finansiāli neatkarīgam, un puse no viņiem atbildēja, ka tikai pēc augstskolas absolvēšanas. Manuprāt, tas labi izskaidro, kāpēc aizvien vairāk vecāku krāj bērna nākotnei, jo viņi plāno finansiāli atbalstīt bērna izglītības iegūšanu, attiecīgi – tam ir nepieciešami papildu līdzekļi. Arī mūsu dati rāda, ka izglītība ir pārliecinoši populārākais uzkrājumu mērķis, un Latvijas vecāki visbiežāk sāk krāt bērnam 6–7 gadu vecumā, kad viņš uzsāk skolas gaitas, novirzot uzkrājumiem vidēji ap 30 eiro mēnesī."

Aptauja norisinājās 2016. gada aprīlī, kad tika aptaujāti vairāk nekā 500 respondenti – vecāki ar bērniem. Datu salīdzināšanai tiek izmantota aptauja, kas veikta 2013. un 2015. gadā ar identiskiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!