Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Skolu šaha olimpiādē no 18 godalgotajām vietām 16 izcīnīja Rīgas skolēni, bet divas – Daugavpils krievu liceja un Liepājas Ezerkrasta sākumskolas šahisti. Spraigas cīņas pie šaha galdiņiem aizvadīja 230 Latvijas spēcīgākie skolēni – jaunie šahisti. No tiem par Latvijas Skolu šaha olimpiādes labāko 2018. gada skolēnu šahā kļuva Rīgas 40. vidusskolas 10. klases skolēns Aleksandrs Brikers, balvā saņemot 500 eiro.

Latvijas Skolu šaha olimpiādes noslēdzošais fināls Rīgas Juglas vidusskolā pulcēja 230 stiprākos skolēnus – jaunos šahistus. Tie bija spēcīgākie piecu Latvijas reģionu finālisti, kā arī skolēni – šahisti ar vismaz I sporta klasi šahā. Atklājot pirmo reizi notiekušās Latvijas skolu šaha olimpiādes finālu, Latvijas Šaha federācijas valdes loceklis, galvenais Skolu šaha organizators Ilmārs Krūms pauda cerību, ka daudzas Latvijas pilsētas sekos Jelgavas pilsētas apņēmībai no šī gada septembra ieviest šahu kā mācību priekšmetu visās Jelgavas skolās.

Ne velti Latvijas Skolu šaha olimpiādes organizatoru mērķis bija atrast vai katrā Latvijas skolā pa kādam šahistam, kurš ir gatavs cīnīties šajā prāta spēlē. Latvijas Skolu šaha olimpiāde trīs mēnešus pulcēja stiprākos no stiprākajiem, un rezultātā sacensības bija pat ar lielāku konkurenci, nekā kā Latvijas jauniešu čempionāts šahā, savos vērojumos dalījās finālistu vecāki.

Bērnus, kā arī viņu vecākus un trenerus pirms izšķirošajām finālspēlēm iedvesmoja finanšu ministre, šaha lielmeistare Dana Reizniece-Ozola. Viņa ir gandarīta par Latvijas Skolu šaha olimpiādes organizatoru veikumu un uzskata, ka iesāktā tradīcija noteikti jāturpina, sniedzot iedvesmu bērniem, popularizējot šahu kā sporta veidu un audzinot nākamos šaha profesionāļus, skatītājus un atbalstītājus. "Kamēr Eiropā visi vēl lemj un domā, kā ieviest šahu skolās, tikmēr mēs vienā dienā spējam sapulcēt kopā 230 spēcīgus mazos skolu šahistus, iesaistot 130 Latvijas skolas.
Foto: Publicitātes attēli

Tas nozīmē, ka šaha tradīcijas joprojām ir stipras un ar perspektīvu nākotni. Īpaši Latvijas sieviešu izlase gaida papildspēkus! Mums jānovērtē un jāsargā esošo sporta skolu sistēma. Tā dod iespēju vai katram Latvijas bērnam Rīgā un reģionos nodarboties ar šahu vai kādu citu sporta veidu, kas veicina bērnu vispārējo attīstību un ieliek pamatus turpmākajai dzīvei – arī profesionālajai. Atbalstu arī iniciatīvu par šaha mācīšanu skolās. Piemēram, labi piemēri ir jau Kuldīgā, un pasaulē aizvien vairāk valstu skolās piedāvā šahu kā priekšmetu vai metodi citu priekšmetu apmācībā," pauž Dana Reizniece-Ozola.

Lai noteiktu labāko Latvijas skolu šahistu, vecākajā jeb vidusskolas grupā sacensību nolikums ļāva piedalīties jebkuram – gan jauniešiem, gan jaunietēm, lai jebkurš Latvijas skolēns varētu cīnīties par galveno balvu 500 eiro. Rīgas 40. vidusskolas 10. klases skolēns Aleksandrs Brikers savos 16 gados pārspēja ne tikai vienaudžus, bet arī vecākus vidusskolēnus. Pirmajās sešās spraigajās spēlēs izcīnot uzvaras un pēdējā 7. spēlē spējot noturēt sev tik svarīgo neizšķirto rezultātu, Aleksandrs kļuva par Latvijas Skolu šaha olimpiādes labāko 2018. gada skolēnu šahā. Aleksandram spēlēt šahu iemācīja vectētiņš, un septiņos gados zēns sāka apmeklēt Rīgas šaha skolu pie trenera Leonīda Borisova. Jau uzsākot gaitas Rīgas šaha skolā, viņš ir mācējis tik svarīgas pirmās iemaņas, kā ielikt "bērnu matu" un kā pasargāt sevi no "bērnu mata". Pēc septiņiem gadiem par nākamo Aleksandra treneri kļuva starptautiskā meistare šahā Tatjana Voronova.

"Man līdz šim nav bijušas pašas augstākās vietas Latvijas jauniešu čempionātos – vien 4. un 6. vieta. Vienreiz arī esmu piedalījies Eiropas jauniešu čempionātā Čehijā 2016. gadā, kad paliku gan 93. vietā, jo bija milzīga konkurence. Šahā aizrauj spēle – aktīva, uzbrūkoša. Šodien, Latvijas Skolu šaha olimpiādes finālā man izdevās savstarpējā cīņā uzveikt stiprāko konkurentu Klāvu Stabulnieku, tad atlika tikai pēdējā kārtā noturēt stingru neizšķirtu. Esmu ļoti gandarīts, ka mums tika organizētas šādas sacensības un, protams, iespaidīgā naudas balva ir lielākā, kādu līdz šim esmu saņēmis. Par studiju programmām gan vēl neesmu domājis," tā par sevi stāsta pirmās Latvijas skolu šaha olimpiādes uzvarētājs Aleksandrs. Viņš arī apsver, ka Latvijas Skolu šaha olimpiādē balvā iegūtos 500 eiro pēc diviem gadiem ieguldīs nākamajās studijās. Rīgas 40. vidusskolā darbojas arī šaha pulciņš, kurā trenera Aleksandra Smirnova vadībā aug spēcīgi jaunie šahisti, vairāki ieguvuši jau I sporta klasi šahā, kā arī piedalījās Latvijas Skolu šaha olimpiādes finālā.

Vidusskolas grupā 2. vietu olimpiādē ieguva Klāvs Stabulnieks no Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas, bet 3. vietu – Fjodors Poļakovs no Rīgas 1. vidusskola (tālmācības vidusskolas).

500 eiro balvu olimpiādes uzvarētājam piešķīra Transporta un sakaru institūts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!