Slimības pabalstu vecākam, kurš nestrādā saistībā ar nepieciešamību kopt smagi slimu bērnu, no nākamā gada izmaksās par ilgāku nepārtrauktu darbnespējas periodu nekā patlaban. To paredz izmaiņas likumā par maternitātes un slimības apdrošināšanu, kas ceturtdien, 12. decembrī, otrajā galīgajā lasījumā pieņemtas Saeimas sēdē.

"Šobrīd vecākiem, kuru bērni ilgstoši un smagi slimo, nākas daudzas reizes atkārtoti lūgt ārstam izsniegt jaunu slimības lapu, jo nepārtrauktas darba nespējas periods šādā situācijā ir maksimāli 21 diena. Tas rada neērtības vecākiem, kā arī lieku birokrātiju, ja bērns turpina slimot un viņa veselības stāvoklis ir nemainīgs. Šī kārtība mainīsies," iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride.

Smagu diagnožu gadījumos, kad bērnam ir nepieciešama ilgstoša ārstēšana un nepārtraukta vecāku klātbūtne, darba nespējas lapu vecākiem pēc Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstu konsīlija lēmuma varēs izsniegt uz ilgāku laiku. Šādos gadījumos slimības pabalsta izmaksas ilgums būs līdzīgi kā pilngadīgas personas darbnespējas gadījumā – 26 nedēļas, ja darbnespēja ir nepārtraukta, bet ne ilgāk par trim gadiem piecu gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem. Ārstu konsīlijs nepārtrauktas klātbūtnes nepieciešamību izvērtēs un vienā reizē noteiks uz laiku, ne ilgāku par trim mēnešiem, informē Saeimas Preses dienestā.

Saskaņā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sniegto informāciju, jaunā kārtība mazinās slogu aptuveni 200 ģimenēm gadā.

Tāpat noteikts, ka slimības pabalstu šādos smagas saslimšanas gadījumos izmaksās līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai, nevis 14 gadu vecumam, kā tas ir vispārējā gadījumā.

Līdzīga kārtība būs spēkā attiecībā uz slimības pabalstiem to vecāku bērniem, par kuriem piešķirts bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsts. Šajā gadījumā neatkarīgi no diagnozes slimības pabalstu varēs saņemt ilgāku laiku (līdz 26 nedēļām nepārtrauktas darbnespējas gadījumā) un līdz bērna 18 gadu vecumam.

Likumprojekts paredz arī slimības pabalsta izmaksu pagarināt līdz 30 dienām gadījumos, kad tiek kopts bērns, kas nav sasniedzis 14 gadu vecumu un kuram kopšana nepieciešama kaulu lūzumu dēļ. Šī norma būs spēkā no 2021. gada.

Līdztekus paredzētas izmaiņas arī vecāku pabalstu aprēķināšanā. Tās nosaka: ja sievietei, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadu vecumam, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par šo bērnu nedrīkst būt par to, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Lai sniegtu lielāku sociālo aizsardzību topošajām māmiņām, kurām darba tiesiskās attiecības pārtrauktas vēl grūtniecības laikā pirms dzemdību atvaļinājuma sākuma (piemēram, ja darba attiecības bijušas uz noteiktu laiku), likumā paredzēts pagarināt kvalifikācijas periodu vecāku pabalsta saņemšanai. Proti, likumā tiesības uz vecāku pabalstu tagad paredzētas arī topošajām māmiņām, kuras darba attiecības izbeigušas (zaudējušas darba ņēmēja statusu) ne ātrāk kā 60 dienas pirms pirmsdzemdību atvaļinājuma iestāšanās.

Izmaiņas likumā par maternitātes un slimības apdrošināšanu stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!