Foto: Privātais arhīvs
"Cinisma kalngals, esmu ļoti aizvainota," saka Vineta Grigāne-Drande, mamma nepilnus četrus gadus vecajam dēlam, kurš ir bērns ar īpašām vajadzībām, turklāt nestaigājošs. Kam šie vārdi veltīti? Policistiem, kuri Vinetas automašīnā, līdzās īpašajai invaliditātes kartei, atstāja soda kvīti par 30 eiro lielas soda naudas piemērošanu, jo viņas auto Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) teritorijā bijis nepareizi novietots. Jā, iespējams, auto nebija novietots tam paredzētajā vietā, jo vienkārši vietu nebija, bet bērnam procedūras jāveic. Policisti esot pildījuši apsarga lūgumu.

Vineta ir arī Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības Labdarības projektu koordinatore, kura audzina smagi slimu dēlu. "Bērns ir smagiem kustību traucējumiem, nestaigājošs, pastāvīgi asistējams, tāpēc regulāri īstenojam dažādus rehabilitācijas pasākumus. Tāda bija arī vakardiena, 29. februāris, kad devāmies uz Bērnu slimnīcu Vienības gatvē, lai apmeklētu kārtējo nodarbību," tā savā profilā Facebook raksta Vineta.

"Parasti es cenšos šādi neķengāties, bet šoreiz sirds ir pilna, tāpēc nospriedu, ka jāizmanto publiskā platforma, lai tauta zinātu, cik mums labi un likumus pārzinoši policisti strādā Rīgas pašvaldības policijā.

Esmu slimnīcas teritorijā praktiski katru nedēļu, pārzinu to un tāpēc ļoti rūpīgi pārdomāju, kur novietot savu auto, lai tas netraucē ne gājēju, ne operatīvā transporta satiksmei. Invalīdu stāvvieta slimnīcas teritorijā ir vesela viena, tā pati aiz tā sauktā "ķiegeļa" jeb zīmes "Iebraukt aizliegts". Vakardien tur stāvēja pat divas mašīnas, kaut vieta paredzēta vienai. Tātad, lai apstātos - jāmeklē cita vieta. To arī atradu - ejā uz vecāku māju, garām rotaļu laukumam, kur sākumā ir apmale, kas tālāk turpinās gar pašu ēku, līdz ar to kustībai gan gājēji, gan braucēji izmanto nelielo celiņu. Noliku auto tā, lai tas nav zālē un nevienam netraucē, jo es nevaru savu bērnu atnest pāri visai teritorijai no vārtiem, vienkārši fiziski to vairs nevaru. Atnākot uz mana vējstikla, līdzās invalīda stāvvietas kartei bija lepna 30 eiro soda kvīts. Stāvot uz ietves!

Atceros sen bērnībā ābecē lasītu stāstu par Ilzīti, kas māmiņai teica, ka vecā tante autobusā sēž viņas vietā, jo tur rakstīts, mammām ar bērniem. Kundze, šķiet, atbildēja: "Lasīt tu esi iemācījusies, bet ar to vien dzīvē ir par maz"...
Vineta Grigāne-Drande

Protams, formāli tur var atrast ietvi, protams! Realitātē? Pēc dažiem metriem šī "ietve" turpinās gar ēku, ir ar metāla izbīdījumiem vietām tikai padsmit centimetrus plata, paiet pa to grūti un ar ratiem braukt neiespējami, kā ietvi to praktiski neizmanto.

Jā, es esmu sazvanījusi un uzrakstījusi iesniegumu BKUS un lūdzu viņu atbalstu šai situācijā, es mēģināšu pārsūdzēt šo sodu! Vai tas izdosies, nezinu - ja nē, lai jau pildās policijas plāns. Manam bērnam šie 30 eiro no invalīdu pabalsta ir veselas trīs nodarbības pie kāda no speciālistiem, jo valsts apmaksāta medicīna, kā zinām, ir tikai "uz papīra".

Foto: Privātais arhīvs

Rūgtums paliek. Šajā vietā, šajā laikā atrados vistiešākajā veidā sava bērna invaliditātes dēļ un viņa vajadzību spiesta. Šī vieta ir slimnīca! Un šī rīcība ir cinisms, nekas vairāk... No sirds novēru cienījamam tautas kalpam inspektoram Artūram Mitutim izbaudīt to laimi - gadiem sāpošu muguru nest kādu smagi slimu tuvinieku pa trepēm, teritorijām, ceļiem... Tiešām novēlu! Atceros sen bērnībā ābecē lasītu stāstu par Ilzīti, kas māmiņai teica, ka vecā tante autobusā sēž viņas vietā, jo tur rakstīts, mammām ar bērniem. Kundze, šķiet, atbildēja: "Lasīt tu esi iemācījusies, bet ar to vien dzīvē ir par maz"...

Rūgtums paliek. Šajā vietā, šajā laikā atrados vistiešākajā veidā sava bērna invaliditātes dēļ un viņa vajadzību spiesta. Šī vieta ir slimnīca! Un šī rīcība ir cinisms, nekas vairāk...
Vineta Grigāne-Drande

Sarunā ar portālu Cālis.lv Vineta atzina, ka, iespējams, ar šo vēstījumu būs pakustinājusi patiesībā jau sen aktuālo tematu par autostāvvietu nepieciešamību BKUS teritorijā. Bērnu ar īpašajām vajadzībām paliek vairāk, ekonomiskā situācija uzlabojas, kas, savukārt, ietekmē to, ka arī bērnus, kuriem nav kustību traucējumi, biežāk ved ar automašīnām slimnīcas teritorijā. Tā problēma ir jārisina, uzskata Vineta, kura norāda, ka, piemēram, pie Bērnu paliatīvās aprūpes dienesta, kas atrodas "vecajā onkoloģijas nodaļā" vispār nav, kur nolikt automašīnu, bet tieši uz šo māju dodas bērni, kuriem ir vissmagāk.

Foto: Privātais arhīvs

Vineta arī atzīmē, ka policisti pirms soda uzlikšanas varēja piezvanīt uz Ceļu satiksmes drošības direkciju, kur būtu bijis iespējams noskaidrot, vai konkrētā kartīte ar īpašo numuru, kas apliecina cilvēka invaliditāti, ir autentiska. To viņi nebija izdarījuši, norāda Vineta.

Policija pildījusi BKUS apsarga lūgumu un aicina iesniegt sūdzību

Rīgas pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciālistes Ineses Krieviņas skaidrojums par situāciju:

"29. februārī pulksten 11:55 Rīgas pašvaldības policijas Zemgales pārvaldes dežūrdaļā saņemts izsaukums no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas apsardzes darbinieka par to, ka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā Vienības gatvē 45, Rīgā, atrodas transportlīdzekļi, kas novietoti zālienā un pat tā, ka traucē citu satiksmes dalībnieku pārvietošanos. Izsaucējs paskaidroja, ka policijas darbiniekiem, ierodoties notikuma vietā, parādīs, par kuru automašīnu novietošanā pieļautajiem pārkāpumiem informējis policiju.

Pulksten 12.07 policijas darbinieki ieradās notikuma vietā, kur konstatēts, ka uz gājēju ietves novietotas divas automašīnas, viena no tām ar minēto valsts numura zīmi. Ņemot vērā to, ka transportlīdzekļu vadītāji notikuma vietā neatradās, nebija iespējams noskaidrot papildu informāciju, kas būtu par pamatu administratīvā pārkāpuma protokola-paziņojuma nesastādīšanai, līdz ar to abām automašīnām par stāvēšanu uz ietves (Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumi Nr. 279 "Ceļu satiksmes noteikumi" 121.9 apakšpunkta prasību neievērošanu, saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.10 panta ceturtās daļas 5. punktu) tika sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli.

290 autostāvvietas, no kurām invalīdiem tikai viena

BKUS preses pārstāve Dace Preisa portālam Cālis.lv skaidro, ka arī Bērnu slimnīcas teritorijā, tāpat kā pilsētā, pašvaldības policija pārbauda to, vai auto novietots atbilstoši ceļu satiksmes noteikumiem. BKUS gadījumā šos noteikumus ir īpaši svarīgi ievērot, jo neatbilstoši atstāti auto aizšķērso ceļu neatliekamās medicīniskās palīdzības un ugunsdzēsības transportam.

Bērnu slimnīcas teritorijā kopumā ir 290 autostāvvietas, tāpat auto iespējams bez maksas novietot ārpus BKUS teritorijas. Savukārt pacientiem ar īpašām vajadzībām un tiem, kuriem ir grūtības nokļūt pašu spēkiem līdz ārsta kabinetiem, pie iebraukšanas vārtiem slimnīcas teritorijā uz apmeklējuma laiku iespējams paņemt ratiņkrēslu. Pagaidām cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir izveidota viena autostāvvieta, kas paredzēta divām automašīnām, taču jau šajā pavasarī blakus Izmeklējumu mājai būs papildu vēl divas vietas, stāsta Preisa.

Arī šobrīd minētās automašīnas vadītājai ir tiesības vērsties RPP Zemgales pārvaldē ar sūdzību, pievienojot izrakstus no slimnīcas par to, ka konkrētajā datumā bērnam veiktas veselības uzlabošanas manipulācijas, kā arī uzrādīt invalīdu stāvvietu izmantošanas karti, kas būtu par pamatu lēmuma pieņemšanai par personas atbrīvošanu no administratīvās atbildības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!