Foto: Privāts arhīvs

Par astoņus gadus veco Sofiju, kura pārcietusi jau 55 ķīmijterapijas un cīnās ar audzēju kreisajā nierē un metastāzēm abās plaušās, rakstījām šā gada janvāra vidū, kad labdarības organizācija "Labdarības lapa Snowflake" izvērsa plašu ziedojumu vākšanas kampaņu.

(Pievienots organizācijas viedoklis pēdējā rindkopā)

Tagad situācija izveidojusies ļoti nepatīkama, jo Sofijas vecāki nebija gatavi meiteni noteiktā dienā vest uz klīniku Vācijā, bet labdarības organizācija izplatīja paziņojumu, ka Sofijas vecāki atteikušies no ziedojumiem un līdz ar to – meitenes ārstēšanu viņu noteiktajā klīnikā. Sofijas mamma Nellija Markova ir šokēta par organizācijas rīcību, kura sevi dēvē par labdarības biedrību.

Kā jezga sākās

Diemžēl, bet sākotnēji cēla mērķa vārdā sākto ziedojumu vākšanas kampaņu, tagad var dēvēt par īstu jezgu. Nellija portālam Cālis.lv stāsta, ka meita ar smago slimību cīnās jau divarpus gadus, un patlaban meitenes veselības stāvoklis ir ļoti smags. Ziedojumu vākšanas kampaņa tika sākta 18. janvārī. Vecāki vērsās labdarības organizācijā, un sākotnēji viss bija kārtībā. Abas puses vienojās, ka tiks vākti ziedojumi, bet ar iespēju, ka tos varēs novirzīt jebkurai Sofijas vecāku izvēlētai klīnikai. Cilvēki sāka ziedot, lai gan ziedojumu apmēri auga pamazām. Kādā brīdī labdarības organizācija vienkārši plašsaziņas līdzekļiem izsūtīja paziņojumu, ka līdz 29. janvārim ir jāsavāc 40 000 eiro, lai naudu varētu pārskaitīt uz kādu klīniku Vācijas pilsētā Ķelnē. Organizācija arī vecākiem sacīja, ka līdz šim datumam klīnikai jāpārskaita nauda, un Sofijai jāpošas ceļā.

Kādā brīdī Sofijas mamma uzzināja, ka parādījusies kāda Vācijas starpnieku firma, kas par pakalpojumu - vietas sarunāšanu klīnikā – prasa 3500 eiro. Turklāt Sofijas mammai labdarības organizācijas pārstāvji izteikuši brīdinājumu, ja viņi atteiksies no rezervētās vietas klīnikā Ķelnē, par katru nokavēto dienu viņiem būšot jāmaksā soda nauda.

"Es biju tādā šokā," atzīst Nellija, kura nesteigusies uz Ķelni, jo uzzinājusi, ka 40 tūkstoši eiro ir nepieciešami tikai diagnostiskiem izmeklējumiem, kuri Sofijai visi veikti jau tepat, Latvijā. Turklāt papildu ārvalstu profesoru konsultāciju piedāvājums izteikts no vietējiem ārstiem. Meitenei steidzami ir nepieciešama operācija, lai likvidētu metastāzes plaušās, nevis diagnostika. Tā kā jau bija sarunāta telekonference ar kādu profesoru no Vācijas pilsētas Homburgas klīnikas, kas notika pirmdien, 1. februārī, mammai biedrībai arī teikusi, ka nesteigsies, ka grib uzklausīt vēl citus viedokļus. "Tā ir pārāk liela atbildība," atzīst meitenes mamma, stāstot, ka tas biedrību saniknojis.

"Viņi zināja, ka pirmdien būs telekonference, un svētdien izplatīja paziņojumu, ka mēs atsakāmies no ārstēšanās," atminas Nellija.

Lūk, šo informāciju no organizācijas "Labdarības lapa Snowflake" saņēma arī portāls Cālis.lv:

"Svētdien, 31. janvārī, astoņgadīgajai Sofijai, kura pēdējos divus gadus cīnās ar nieru audzēju un kurai pērnajā vasarā šai diagnozei pievienojušās arī metastāzes plaušās, vajadzēja doties uz diagnostiku un sākotnējo ārstēšanu Ķelnes universitātes slimnīcā. Šim mērķim biedrība "Labdarības lapa Snowflake" ziedojumos bija savākusi 28 598 eiro. Taču tā kā Sofijas vecāki no brauciena uz Ķelni atteicās, ziedotājiem tiek piedāvāta iespēja atgūt ziedojumus vai novirzīt tos citu slimu bērnu ārstēšanai. Sofijas mammai līdz piektdienas, 29. janvāra pulksten 18.30 bija jāparaksta ziedojuma saņemšanas līgums, uz kura pamata tiktu pārskaitīta nauda Ķelnes slimnīcai. Tas būtu starts Sofijas ārstēšanai Vācijā. Taču Sofijas mamma nav izrādījusi vēlmi ne telefoniski, ne pa epastu kontaktēties ar "Labdarības lapu Snowflake" un nav izpildījusi dokumentālās procedūras, tādēļ ar nožēlu jāatzīst, ka Sofijas ārstēšana Ķelnē atcelta. Biedrība pateicas visiem ziedotājiem, taču, ņemot vērā radušos situāciju, uzskata par nepieciešamu informēt ziedotājus, ka ir gatava atmaksāt ziedotos līdzekļus."

Nesmuki meli

Biedrība arī pieķerta ļoti neglītos melos. 1. februārī, kad Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ar tulka palīdzību notika Vācijas profesora, mūsu ārstu, Sofijas vecāku un Bērnu slimnīcas fonda pārstāvju kopīga telekonference, tika izlemts vēl papildu sazināties ar Ķelnes klīniku, lai uzzinātu, vai Sofijai būtu iespēja, ja radīsies tāda nepieciešamība, doties uz turieni. Jā, protams, teica ārsti no Ķelnes, kuri pastāstīja, ka saņēmuši ziņu, ka Sofija esot kritiskā stāvoklī, tādēļ nevarēja lidot un ierasties iepriekš norunātajā laikā. "Mēs bijām šokā, kā kritiskā stāvoklī? To klīnikai bija pavēstījusi organizācija. Mēs uz Ķelni varam doties, kad vajadzēs, viņi mūs gaida," stāsta mamma.

Kas tālāk?

Vēl nav zināms. Telekonferencē profesors no Homburgas sacījis, ka tieši šādā situācijā, iespējams, vislabākais ķirurgs, kurš Sofiju var operēt, ir no Polijas. Viņš pats sazinājās ar kolēģi, kuram jau 2. februārī tika nosūtīti visi Sofijas izmeklējumi. Tagad vecāki gaida slēdzienu, – vai profesors uzņemsies Sofiju operēt vai nē. Atkarībā no atbildes, tiks lemts par tālāko meitenes ārstēšanu.

Nellija stāsta, ka Sofija patlaban atrodas mājās, viņas veselības stāvoklis ir stabils, un viņi cenšas uzlabot meitenes analīzes.

Savukārt par to, kas notiks ar meitenei saziedotajiem līdzekļiem, vēl nav nekas zināms. Biedrība ir atteikusies tikties ar vecākiem, bet 4. februārī notiks vecāku un organizācijas piesaistīto juristu tikšanās.

Iespējams, izdosies noslēgt mierizlīgumu. Tomēr Sofijas mammai sirdī ir liels rūgtums par situāciju - par to, ka labdarības organizācija var maldīgi sabiedrībai stāstīt, ka vecāki atteikušies no meitenes ārstēšanās. Mammai ir sāpīgi sociālajos tīklos lasīt komentārus, ka vecāki slēpjoties. "Mēs darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai izārstētu Sofiju. Tas ir ļoti atbildīgs solis, un mēs nevaram zaudēt laiku. Es šādā situācijā esmu nonākusi pirmo reizi, un esmu zaudējusi ticību labdarības organizācijām," atzīst Nellija, kura tomēr cer, ka izdosies Sofijai saziedoto naudu atgūt, lai to izmantotu meitenes ārstēšanai vai rehabilitācijai, jo "cilvēki taču ziedoja Sofijai, nevis klīnikai vai starpniekiem".

"Labdarības lapa Snowflake" noraida Sofijas mammas izteiktos pārmetumus

"Labdarības lapa Snowflake" valdes priekšsēdētāja Linda Freiberga portālam Cālis.lv noraidīja viņiem izteiktos pārmetumus. Organizācijas rīcībā esot pierādījumi, kas apgāžot tos faktus, ko min Sofijas mamma, tostarp sarakste ar klīniku, kurā organizācija nav teikusi, ka meitene ir kritiskā stāvoklī, tādēļ nevar lidot uz Ķelni.

"Mēs noraidām pārmetumus un uzskatām, ka Nellija tos izteikusi emocionālu apsvērumu dēļ. Tā ir absolūti nepatiesa informācija," tā sacīja Freiberga, kura apgalvo, ka Sofijas mamma bijusi tā, kura atteikusies tikties ar organizācijas pārstāvjiem, lai nokārtotu juridiskās formalitātes.

"Ziedojumi tika vākti konkrētam mērķim un konkrētā termiņā, tādēļ mēs uzskatām, ka organizācijas pienākums ir informēt ziedotājus par tiesībām tos atgūt, ja reiz nauda nav nonākusi konkrēta mērķa sasniegšanai," uzsvēra Freiberga, vienlaikus izsakot cerību, ka ceturtdien, 4. februārī, paredzētās juristu tikšanās laikā tomēr abas puses nonāks pie konstruktīva risinājuma.

Plašāk par labdarības organizāciju darbību, kā arī to, kā nekļūt par krāpnieku upuri, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!