Foto: Shutterstock

Smagi slimās Sofijas ziedojumu vākšanas kampaņā iesaistīta starpnieku firma, kas nozīmē, ka aptuveni pieci procenti no labdarībā savāktajiem naudas līdzekļiem tiks novirzīti šai kompānijai, portālam Cālis.lv atzina Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Jau vēstījām, ka biedrība "Labdarības lapa Snowflake" sākusi vākt līdzekļus, lai palīdzētu astoņus gadus vecajai Sofijai Markovai, kura cīnās ar audzēju kreisajā nierē un metastāzēm abās plaušās. Kopš 2013. gada, kad meitenei diagnosticēja audzēju, viņa pārcietusi 55 ķīmijterapijas reizes, bet tagad vienīgā iespēja apturēt slimību ir operācija, vēstīja labdarības organizācija, lūdzot sabiedrības atbalstu saziedot vairāk nekā 200 000 eiro.

Dienas gaitā Bērnu slimnīcas fonds nevarēja sniegt plašāku informāciju, bet 18. janvāra vakarā Dambiņa bija gatava plašāk pastāstīt par šo gadījumu.

"Meitenītes vecāki vērsās pie mums ar lūgumu tulkot materiālus saistībā ar ārstniecību un veselības stāvokli. Mēs to uzņēmāmies darīt un tulkojām dokumentus, lai vecāki var meklēt palīdzību ārpus Latvijas, ja ir neuzticība mūsu speciālistiem. Paralēli vecāki vērsās arī "Snowflake"," stāsta Dambiņa.

Jaunākie dokumenti vācu valodā tika iztulkoti 18. janvārī, tādēļ fondam bijis pārsteigums, ka jau tiek vākti līdzekļi. Parasti ārvalstu speciālisti uzņemas ārstniecību tikai pēc pēdējo datu saņemšanas, jo tas dažkārt nozīmē, ka pacients var arī netikt klīnikā uzņemts vai uzņemšanas laiks var tikt pārcelts, tādēļ nav skaidrs, kas notiks tālāk un kam tiek vākta nauda. Dambiņa saprotot, ka labdarības organizācija šobrīd vāc drošības spilvenam, taču pie aicinājuma ziedot šāda informācija neparādās.

"Ar "Snowflake" sazvanījāmies arī pagājušajā nedēļā un viņi solīja atsūtīt informāciju par piedāvāto ārstēšanos Vācijā, lai mēs kopā ar speciālistiem varētu izvērtēt, vai piedāvātais atšķiras no Latvijā iespējamā un lai vispār saprastu, kāda veida palīdzība tiek piedāvāta par tik lielu naudu un ar priekšapmaksu. Dokumentus neesam vēl saņēmuši," skaidro Dambiņa.

"Sarunās ar "Snowflake" ir skaidrs, ka ir iesaistīta starpnieku firma, kas ietur komisiju par to, ka sarunā klīnikas. Tas nozīmē, ka aptuveni pieci procenti no nepieciešamajiem līdzekļiem tiek novirzīti starpniekiem (šos skaitļus zinām no vecākiem, kuri mūs informē par lielajām summām, jo mēs šādus izdevumus nesedzam un nekompensējam). Tikko onkoloģijas pacientam maksājām pārbaudes vizīti un konsultāciju Vācijā, kas maksāja 250 eiro bez ceļa izdevumiem. Visā fonda darbības laikā nav bijusi konsultācija, kas maksātu vairāk nekā 2500 eiro, neskaitot ceļu, tamdēļ nav saprotams, ko tieši par šo naudu piedāvā klīnika," tā Dambiņa.

"Uzskatu, ka ziedotājiem ir tiesības zināt, ja tiek izmantota starpnieku firma, uzņēmums, kurš pelna šādās situācijās un ir materiāli ieinteresēta puse. Mūsu, kā organizācijas, kas atbalsta bērnu veselību, uzdevums ir organizēt profesionālu medicīnisku palīdzību, kas piedāvā reālu palīdzību un rezultātu. Šobrīd vēl nav skaidrs, kādu tieši palīdzību meitenītei vajadzēs, taču mēs esam gatavi nodrošināt visu nepieciešamo, ja Latvijā nevarēs palīdzēt un būs jādodas uz kādu no ārvalstīm. Mūsu, kā līdzcilvēku un organizāciju, atbildība un pienākums ir palīdzēt vecākiem šajā grūtajā brīdī, kad ir bailes un neziņa, sniegt viņiem informāciju un dalīties ar savu pieredzi, atbalstīt viņus un kopīgi meklēt risinājumu, lai rezultātā bērns saņemtu profesionālu un viņam nepieciešamu palīdzību. Ja ir iespēja šo palīdzību nodrošināt Latvijā, bet vecāks vēlas bērnu vest uz ārvalstīm, tās ir viņa tiesības, taču tad ir jābūt korekti atspoguļotai informācijai, uzsākot ziedojumu vākšanu, minot gan faktu par to, ka Latvijā var ārstēt, gan par starpniekiem un to izmaksām," uzsver Dambiņa.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Preisa portālam Cālis.lv norādīja, ka "šobrīd pacientam norit ārstniecības kurss un šonedēļ noteikti kontrolizmeklējumi, taču pagaidām ārstēšanās plānā netiek runāts par operāciju šeit vai ārvalstīs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!