Foto: Shutterstock

Šajā gadā ir ievērojami samazinājies mazo bērnu skaits valsts sociālās aprūpes centros, informē Labklājības ministrija (LM). Vēl pirms gada tajos bija aptuveni 80 bērnu līdz trīs gadu vecumam, bet pērnā novembrī viņu skaits samazinājās uz pusi, bet pašlaik aprūpes centros ir tikai 17 bērnu līdz trīs gadu vecumam, turklāt daļa no viņiem jau tuvākajā laikā dosies pie audžuģimenēm.

LM atzinīgi novērtē to, ka samazinās ne tikai mazo bērnu skaits, bet sarūk arī periods, ko viņi pavada sociālās aprūpes centrā – vidēji tās ir divas nedēļas. Ja bērnam ir veselības problēmas, tad šis laiks var būt ilgāks. Daļa bērnu valsts bērnunamos dzīvo pastāvīgi, jo veselības problēmu dēļ tur atrodas, pamatojoties uz vecāku iesniegumu.

"Mēs redzam, ka gada laikā ir krasi mainījies sabiedrības viedoklis. Ja vēl nesen valdīja uzskats, ka bērnu nami ir labi, jo tur ir tīrs, bērni ir siltumā un pabaroti, tad tagad arvien vairāk un vairāk cilvēku izprot aizbildņu un audžuģimeņu lomu sabiedrībā," teic labklājības ministrs Jānis Reirs. Viņš norāda, ka pat izremontēta bērnunama telpas nespēj radīt ģimeniskuma sajūtu, piebilstot, ka bērnunami arī nav paredzēti tās radīšanai. Viņš informē, ka bērnunamus Latvijā ir plānots likvidēt pavisam. To paredzēts izdarīt līdz 2021. gadam.

LM atgādina, ka valsts sociālās aprūpes centros ir iespēja pieteikties un brīvprātīgi palīdzēt bērnu aprūpē sestdienās, svētdienās vai ārpus darba laika. Kopš šīs iniciatīvas sākuma brīvprātīgajam darbam Latvijā valsts aprūpes centros pieteikušies 200 cilvēki, ar 171 no viņiem jau ir noslēgti līgumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!