Foto: Itar-Tass/Scanpix
Skolēniem maija beigas ir ļoti gaidīts laiks, jo tuvojas mācību gada noslēgums un priekšā skaistais izlaidumu laiks, taču šogad sakarā ar valstī izsludināto ārkārtas situāciju un noteiktajiem pulcēšanās ierobežojumiem, daudzām skolām nāksies atteikties no svinīgā pasākuma norises. Ieguvējas šobrīd ir tās skolas, kurās ir neliels skolēnu skaits, un svinīgo daļu ir iespējams noorganizēt, ievērojot valstī noteiktās prasības.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Egita Diure rosina neorganizēt lielus, saviesīgus pasākumus līdz 9. jūnijam. Ja skolēnam ir nepieciešama izdrukāta liecība vai kādi citi dokumenti, jo, kā zināms, priekšā ir skolu maiņa, tad ir jāsazinās ar skolu un individuāli jānoorganizē dokumentu saņemšana. Liecību saņemšanu kā pasākumu drīkst organizēt tikai tādā gadījumā, ja skola iekļaujas skaitā līdz 25 cilvēkiem, var nodrošināt divu metru distanci un visus nepieciešamos drošības pasākumus, ko nosaka Veselības ministrijas Slimību profilakses un kontroles centrs. Ja šīs prasības skola nodrošināt nevar, tad līdz 9. jūnijam stingri aizliegts organizēt lielus pulcēšanās pasākumus. Tā kā izlaidumi parasti tiek organizēti jūnija otrajā pusē, tad IZM pārstāve pauž cerību, ka, iespējams, pēc 9. jūnija būs arī citi atvieglojumi un varbūt vairāk cilvēku drīkstēs pulcēties vienkopus.

Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas direktore Pārsla Kopmane atklāj, ka skolas vadība ir radusi alternatīvu, kā noorganizēt saviesīgo pasākumu.

"Ievērojot 12.maija Ministru kabineta lēmumu, kā arī rekomendācijas no Veselības ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas, un manu kā skolas direktora atbildību par drošību, šajā pasākumā piedalīsies absolventi, klases audzinātājas, skolas vadība un mūziķi, kas parūpēsies par svētku atmosfēras radīšanu. Vecākiem būs iespēja vērot šos svētkus tiešsaistē un gaidīt savu absolventu mājās, vai arī sagaidīt viņu pie skolas. Klases skolēni tiks dalīti divās dāļās, tāpēc es lūdzu vecākiem informāciju par skolēna dalību svinīgajā pasākumā, jo būtiski apzināt dalībnieku skaitu."

Arī lauku skolās izlaidumu organizēšana nesagādā tik lielas grūtības, jo tajās pārsvarā absolventu skaits ir līdz divdesmit, līdz ar to var rast alternatīvu veidu, kā neatteikties no svinīgā pasākuma norises pavisam.

"Mums izlaidums norisināsies 12. jūnijā, taču tas nebūs izlaidums, kāds ierasts katru gadu, bet formāla apliecību izsniegšana par pamatizglītības iegūšanu, kurā piedalās direktors, klases audzinātājas un administrācija, ja iekļausimies skaitā līdz 25 cilvēkiem. Mums pamatskolu šogad absolvē desmit skolēni, un tā norise būs atkarīga no laika apstākļiem. Ja būs nelabvēlīgi laikapstākļi, tad izlaidums notiks sporta zālē, kur varam nodrošināt nepieciešamo attālumu, taču šajā gadījumā vecāki nevarēs piedalīties, turpretī, ja laika apstākļi būs labvēlīgi, tad izlaidumu organizēsim laukā, tādējādi arī vecākiem būs iespēja piedalīties, ievērojot noteikto divu metru distanci. Savukārt izlaiduma neoficiālā daļa ir vecāku pārziņā, un skola par to neuzņemas atbildību. Mūsu spēkos fiziski nav iespējams izsekot līdzi tam, kā katra absolventa ģimene organizē svinību daļu," uzsver Ēdoles pamatskolas direktors Aigars Matevičs.

Taču ir arī skolas, kurās nav zināms, kā izlaidumi tiks organizēti un vai tie vispār būs.

Cēsu Valsts ģimnāzijas direktore Gunta Bērziņa stāsta, ka jautājums par izlaiduma norisi būs zināms tikai pēc 9. jūnija, līdz ar ārkārtas situācijas beigām.

"Vienā klasē mums ir 22 skolēni, bet otrā ir vairāk par 25 un tad izlaidums ir jāorganizē vai nu ārpus skolas telpām, laukā, vai arī aktu zālē, ievērojot divu metru distanci, bet tas noteikti nebūs tāds svinīgais pasākums, kāds ir bijis līdz šim ar puķu klēpjiem, radiem un draugiem. Ģimnāzijas vidusskolas klasēm vispār ir neiespējami noorganizēt izlaidumu šādos apstākļos. Līdz šim vienmēr svinīgais pasākums ir norisinājies sporta hallē, kurā ietilpst līdz tūkstoš cilvēku. Katrā vidusskolas klasē ir vairāk skolēnu par divdesmit pieci. Tāpat arī jābūt kādam, kas uzstāsies un teiks apsveikuma vārdus. Ja nekas nemainīsies, tad tas ir neiespējami, lai cik skumji tas nebūtu," uzsver ģimnāzijas direktore.

Cēsu Valsts ģimnāzijas 12. klases absolvente Elizabete Ulmane sarunā atklāj: "Es un klasesbiedri esam diezgan apmierināti un priecīgi, ka vismaz paspējām atzīmēt žetonu vakaru, tāpēc mēs ļoti neilgstam pēc izlaiduma, jo žetonu vakars vienmēr ir bijis daudz personīgāks un svinīgāks par izlaidumu. Protams, esam mazliet sarūgtināti, ka nepiedzīvosim savu vidusskolas izlaidumu, bet esam ļoti vienoti un apņēmāmies atzīmēt vidusskolas absolvēšanu tad, kad tas būs atļauts un iespējams."

Tāpat arī galvaspilsētas skolās valda neskaidrība par izlaidumu norisi un visticamāk šogad nāksies atteikties no svinīgā pasākuma norises klātienē.

"Pašlaik mēs neprognozējam to norisi. Mums ir ļoti daudz skolēnu un priekšā vēl ir smagie eksāmeni, tā kā pašlaik raizējamies par tiem. Protams, ka klātienē izlaidums noteikti nenotiks," sarunā atklāj Āgenskalna Valsts ģimnāzijas direktore Ināra Gaile.

Savukārt Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas direktors Māris Brasla uzsver, ka šobrīd nekas netiek plānots saistībā ar šo tēmu pulcēšanās ierobežojumu dēļ.

Arī Rīgas Centra humanitārās vidusskolas direktora vietniece Baiba Zeiļaka min, ka šobrīd nav iespējams nekādu informāciju sniegt par izlaidumu norisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!