Foto: Shutterstock

Spānija plāno sievietēm, kuras cieš no sāpīgām mēnešreizēm, katru mēnesi piešķirt "medicīnisko atvaļinājumu", ziņo ārzemju prese. Ja lēmums stāsies spēkā, Spānija kļūs par pirmo Rietumeiropas valsti, kas ieviesusi šādu tiesisko regulējumu.

Izvirzītajā likumprojektā norādīts, ka sievietēm varētu tikt piešķirtas trīs brīvdienas, taču nepieciešamības gadījumā termiņš var tikt pagarināts līdz piecām dienām. Politiķi gan uzsver, ka likumprojekts, kas nonācis mediju redzeslokā, vēl ir izstrādes procesā, informē BBC.

Vēstīts, ka tiesību akts ir daļa no vērienīgākas reproduktīvās veselības reformas, kas ietvers arī izmaiņas valstī spēkā esošajos likumos par abortiem. Mediji, kuriem bijusi iespēja iepazīties tuvāk ar likumprojektu, ziņo, ka tas jau šonedēļ varētu tikt nodots izskatīšanai valdībā.

Trīs dienu slimības lapa sievietēm ar spēcīgām menstruāciju sāpēm tiks piešķirta, saņemot ārsta zīmi, skaidrots likumprojektā, taču nepieciešamības gadījumā dienu skaits var tikt palielināts. Piebilsts, ka šīs brīvdienas nepienāktos sievietēm, kuru diskomforts menstruāciju laikā raksturots kā viegls.

Kā vēsta "El Pais", likumprojekts ir daļa no plašākas pieejas, kuras ietvaros sāpīgas menstruācijas tiek uzskatītas jau kā veselības stāvoklis, ietverot arī PVN atvieglojumus dažādām higiēnas precēm – tā sauktais "tamponu nodoklis" – un padarot pieejamus bezmaksas higiēnas produktus publiskās iestādēs, piemēram, meitenēm skolās un cietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!