Foto: Shutterstock
Bērnudārzniekiem un skolēniem līdz ceturtajai klasei Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti sadarbībā ar uztura speciālisti Gunu Bīlandi ir izveidojuši sabalansētas veģetāras ēdienkartes paraugu 10 dienām, kuru savās ēdienkartēs var iekļaut visas izglītības iestādes, kurās mācās bērni attiecīgajā vecumā.

Pasaulē aizvien vairāk cilvēku izvēlas kļūt par veģetāriešiem un no savas ēdienkartes izslēgt gaļu, jūras produktus un zivis, tos aizvietojot ar augu valsts produktiem. Pētījuma aģentūras SKDS 2018. gadā veiktās aptaujas dati liecina, ka pieci procenti aptaujāto sevi uzskata par veģetāriešiem, kas ir par diviem procentiem vairāk nekā iepriekšējā gadā, kad par veģetāra uztura piekritējiem sevi atzina trīs procenti aptaujāto. Augstākais iedzīvotāju, kas sevi uzskata par veģetāriešiem, īpatsvars fiksēts 2000. gadā, kad par tādu sevi atzina katrs desmitais iedzīvotājs.

Izvēle no sava uztura izslēgt gaļas produktus, jūras veltes un zivis var tikt veikta dažādu iemeslu dēļ, piemēram, reliģisku, vides, filozofisku vai ētisku iemeslu. Bieži vien, ja vecāki ir veģetārieši, tad arī bērns tiek barots galvenokārt ar augu valsts produktiem, taču ir arī situācijas, kad bērns pats dažādu iemeslu dēļ atsakās ēst gaļu.

Atbilstoši Ministru kabineta (turpmāk – MK noteikumi) prasībām, izglītības iestādes bērniem var nodrošināt veģetāru ēdienkarti. Slimību profilakses un kontroles centrs 2018. gada janvārī veica izglītības iestāžu elektronisko aptauju, kurā lielākā daļa jeb 71,9 procenti pamata un vidējās izglītības iestāžu norādīja, ka veģetārais uzturs tām nav aktuāls, tomēr 13,7 procenti izglītības iestāžu norādīja, ka izglītojamie interesējušies par veģetārā uztura iespēju, bet 12,6 procentos gadījumu par veģetāra uztura nodrošināšanu ir interesējušies vecāki.

SPKC speciālistu sastādītās veģetārās ēdienkartes ir izveidotas atbilstoši MK noteikumos noteiktajām uzturvielu normām, enerģētiskajām vērtībām, kā arī prasībām produktu veidiem un daudzumiem. Speciālisti ir ņēmuši vērā attiecīgo bērnu vecuma posmu un tā uztura īpatnības. Ēdienkartē iekļautie ēdieni ir veselīgi, sabalansēti, mūsdienīgi un atbilstoši bērnu ēšanas paradumiem. Tās izveide priekšroka tika dota Latvijā audzētiem augļiem un dārzeņiem, ievērojot to sezonalitāti.

Veģetārās ēdienkartes ir izstrādātas bērndārzniekiem vecuma grupā no viena līdz diviem gadiem, trīsgadniekiem līdz sešgadniekiem, kā arī pirmās līdz ceturtās klases skolēniem.

Lūk, ieskats tajā, ko SPKC speciālisti piedāvā pasniegt brokastīs, pusdienās un launagā bērnudārzniekiem, bet – ko pusdienu ēdienkartē aicina iekļaut pirmās līdz ceturtās klases skolēniem!

Foto: Shutterstock

No viena līdz diviem un no trīs līdz sešiem gadiem

Abās vecuma grupās ieteiktie ēdieni sakrīt, taču atšķiras pasniegtais daudzums, līdz ar to arī uzņemtās kalorijas.

Brokastis

  • Omlete ar dārzeņiem, kumelīšu tēja ar cukuru un rudzu maize ar krēmsieru un tomātu;
  • Prosas biezputra ar ķirbi, sviestu un ievārījumu, karstais citronu dzēriens;
  • Kliju karstmaize ar sieru un tomātu, vārīta ola un svaigo dārzeņu dzēriens;
  • Miežu biezputra ar sēkliņām un sviestu, jogurts;
  • Biezpiena –burkānu plācenīši ar zemeņu ievārījumu un pienu.


Pusdienas

  • Šķelto zirņu biezzupa, krāsnī cepti kartupeļi, kas ir pildīti ar biezpienu un dārzeņiem, kefīrs un griezta rudzu maize;
  • Dārzeņu zupa ar lēcām, vārīti griķi, turku zirņu – puķkāpostu plācenis, puravu salāti ar seleriju un burkāniem, ābolu – kanēļu dzēriens;
  • Veģetārā soļanka, pupiņu – dārzeņu sautējums, vārītas grūbas, ķirbju salāti ar bietēm un sēkliņām, svaigo ogu dzēriens;
  • Biešu-pupiņu zupa, kabaču laiviņas ar dārzeņiem un lēcām, kāpostu – burkānu salāti ar dillēm, rudzu maize, ūdens ar citronu;
  • Skābeņu zupa ar krējumu un olu, kartupeļu – kāļu biezenis, kāpostu – lēcu kotlete ar krējumu, ķīnas kāposta un dārzeņu salāti un svaigo dārzeņu dzēriens.


Launags

  • Cukīnī un burkānu mafini, piparmētru tēja ar cukuru;
  • Biezpiens ar bumbieriem un ogu mērci, augļu tēja ar cukuru,
  • Ābolmaizīte, piens;
  • Burkānu – auzu cepumi ar sieru, karstais citronu dzēriens,
  • Biešu – pupiņu braunijs, kakao.


Pilnu speciālistu sagatavoto 10 dienu ēdienkarti bērniem vecuma grupā no viena līdz diviem gadiem atradīsi te, bet šeit meklē plānu bērniem vecumā no trim līdz sešiem gadiem.

Pirmās līdz ceturtās klases skolēni

Šajā vecuma grupā uztura speciāliste ēdienkarti ir sagatavojusi tikai pusdienām. Lūk, kas tajā atrodams:

  • Kāpostu –tomātu zupa, plovs ar šampinjoniem un sēkliņām, biešu salāti ar puraviem un āboliem, rudzu maize un kefīrs;
  • Biešu – pupiņu zupa, biezpiena – burkānu plācenīši, zemeņu ievārījums, rudzu maize un svaigo dzērveņu dzēriens;
  • Sēņu soļanka, pupiņu – dārzeņu sautējums, vārītas grūbas, ķīnas kāposta un dārzeņu salāti, rudzu maize, ābolu – kaņēļa dzēriens;
  • Kabaču laiviņas ar dārzeņiem un lēcām, vārīti griķi, kāpostu-burkānu salāti ar dillēm, biešu pupiņu braunijs un kakao;
  • Pelēko zirņu zupa, dārzeņu lečo, vārīti makaroni, veselības salāti, rudzu maize ar sviestu un kefīrs.

Katra no šīm ēdienreizēm satur aptuven 640 kalorijas. Plašāk ar ēdienkarti vari iepazīties te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!