Foto: Shutterstock

Ja topošā māmiņa ilgus gadus strādājusi Latvijā, bet pēdējā laikā dzīvo ASV, taču plāno atgriezties dzimtenē, ir tiesības pretendēt uz kādiem sociālajiem pabalstiem?

"Labdien! Jautājums par bērnu pabalstiem, maternitātes pabalstu un bērna piedzimšanas pabalstu. Šobrīd īslaicīgi dzīvoju ASV, esmu bērniņa gaidībās (visi ārsti apmeklēti ASV, ASV nekad neesmu strādājusi). Plānoju atgriezties Latvijā 2022. gada vidū. Ja visu savu darba stāžu esmu strādājusi Latvijā (no pēdējās darbavietas aizgāju 2020. gada janvārī), kopējais darba stāžs ir apmēram 11 gadi), vai man pienākas kādi pabalsti arī tad, ja es dzīvoju ASV, līdz atgriešanās laikam? Ja pienākas, kā un kur man vērsties un kādi dokumenti būs jākārto pēc bērniņa dzimšanas? Ja pareizi saprotu, bērnam vispirms būs ASV pase, pēc tam uzreiz sniegšu dokumentus Latvijas pases un personas koda piešķiršanai," jautājumu "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā uzdevusi kāda mamma Sanita.

Kā LV portālā skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Rasma Kalniņa, saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 4. panta pirmo un trešo daļu tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem, tostarp bērna piedzimšanas pabalstu, bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu, ir tiem Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods un kuru bērniem piešķirts personas kods, un kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā.

Līdz ar to tiesības saņemt minētos pabalstus jums būs tikai tad, kad kopā ar bērnu atgriezīsieties uz pastāvīgu dzīvi Latvijā un bērnam būs piešķirts personas kods. Tādējādi, kamēr jūs turpināt dzīvot ASV, jums nav tiesību uz Latvijas valsts sociālo pabalstu saņemšanu. Informācija par pabalstiem pieejama VSAA mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!