Foto: Publicitātes attēls
Vecmātei ir liela loma gan pirmsdzemdību, gan dzemdību un arī pēcdzemdību periodā. Žurnāls "Mans Mazais" otro gadu organizēja konkursu "Gada vecmāte 2016" un nu suminātas labākās sava aroda darītājas. Galveno titulu ieguva Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Dzemdību nodaļas vecmāte Diāna Zaļepska.

Konkursā pieteikt savu vecmāti titulam varēja no 2015. gada decembra līdz 2016. gada 15. maijam. Pieteikumi par vecmātēm tika saņemti no visiem Latvijas novadiem, informē žurnāla pārstāvji.

Gada vecmātes titulam tika nominētas vecmātes Māra Grieze (ģimenes veselības centrs "Stārķa ligzda", Siguldas slimnīcas Dzemdību nodaļa), Diāna Zaļepska (Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Dzemdību nodaļa), Elīza Romānova (Rīgas Dzemdību nams), Sarmīte Zommere (Liepājas Reģionālās slimnīcas Dzemdību nodaļa), Baiba Firkuse (Rīgas Dzemdību nams), Vija Kalniņa (Jūrmalas slimnīcas Dzemdību nodaļa), Antra Kupriša (Vidzemes slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas nodaļa), Māra Plažio (Cēsu klīnikas Dzemdību nodaļa), Astrīda Millere (Astrīdas Milleres vecmātes prakse), Kristīne Zvirgzda-Zvirgzdiņa (Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļa). Par konkursa 10 finālistēm varēja balsot visu jūniju.

Konkursa noslēguma pasākums pulcēja visas finālistes un tika sākta arī diskusija "Mīti par dzemdībām", kuru vadīja Dr.Psych. Diāna Zande. Pēdējā laikā sabiedrībā saasinājušās diskusijas par dzemdībām. Cilvēkiem laika gaitā radušies dažādi priekšstati par dzemdībām, kas veidojas no paziņu vai pašu pieredzes.

Joprojām sabiedrībā valda vairāki mīti par dzemdībām. Spilgtākie no tiem – ka dzemdību iestādē nav iespējamas dabiskas dzemdības, tādas var piedzīvot tikai mājās un sievietēm pēc 40 gadu vecuma ir grūtāk dzemdēt dabiski, un visbiežāk viņām tiek piedāvāts veikt ķeizargrieziena operāciju. Šie mīti diskusijas gaitā tika atspēkoti, secinot, ka dabiskas dzemdības var piedzīvot arī stacionārā un sievietes pēc 40 gadu vecuma var dzemdēt dabiski.

Diskusijas izskaņā tik sveiktas Latvijas labākās vecmātes un nosaukta titula "Gada vecmāte 2016" ieguvēja. Pirmo vietu lasītāju balsojumā ieguva Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Dzemdību nodaļas vecmāte Zaļepska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!